Kandidatentoernooi ronde 10: Nepo loopt weer uit! 

Na de topdag van Anish Giri gisteren is het nu natuurlijk de vraag: hoe nu verder? Wat mij betreft ligt hij mooi op schema. Als hij deze tweede toernooihelft 5 uit 7 zou scoren (dat zou bijvoorbeeld kunnen door zijn drie witpartijen te winnen en de rest niet te verliezen) dan heeft hij het uitstekend gedaan, ik denk niet dat je redelijkerwijs meer mag verwachten. En de score van +3 die hij daarmee zou bereiken… in 2018 was dat voldoende om het kandidatentoernooi te winnen! Ja, inderdaad, Caruana haalde zelfs +4, maar daarmee eindigde hij wel met een vol punt voorsprong. 

Met wit winnen en de rest niet verliezen. Maar Maxime Vachier-Lagrave (hierna: MVL) kan toch ook met zwart wel naar de strot gevlogen worden? Inderdaad, diverse mensen met een mening wezen reeds op zijn matige optreden in Wijk aan Zee, maar mijn gedachten gingen gelijk terug naar 2018. Toen presteerde Fabiano Caruana ook ondermaats in Wijk aan Zee, maar een paar maanden later won hij wel het kandidatentoernooi! Zo zal het MVL niet vergaan denk ik, want in ronde 8 en 9 bleek hij nog altijd niet in goeden doen. Sterker nog, als Liren Ding gisteren iets slagvaardiger was geweest leek voor MVL deze weken een rol als punching bag weggelegd.  Zou die halve meevaller van gisteren de ommekeer inluiden? Fans van Giri hopen natuurlijk van niet! Maar een makkie gaat het niet worden, want ook in het matig verlopen Wijk aan Zee bleef MVL met wit ongeslagen. 

Tot zover de bespiegelingen die ik opschreef voordat ronde tien van start ging… 

Vandaag speelde Anish ondernemend. Hij bleef zoeken naar kansen, daar waar er ook afwikkelingen naar remisestellingen mogelijk waren. Uiteindelijk moest hij toch in remise berusten. Met het oog op mijn hierboven geschetste bespiegelingen prima natuurlijk, maar dat elders in de zaal de koploper geen strobreed in de weg gelegd werd is dan wel weer jammer… 

 

Na een zetje of zestien riep Magnus Carlsen: “Bizarre, so many weaknesses...” Hij had het over het openingsspel van Kirill Alekseenko. Onder de niet altijd even subtiel reagerende kibitzers op Chessbomb werd de naam van Poetin even aangehaald, suggererend dat er een oekaze uit het Kremlin was gekomen de koploper geen duimbreed in de weg te leggen. Hoe dan ook, het was een potje eenrichtingsverkeer dat je zelden ziet op dit niveau. En dan moet er een gewonnen stelling gewonnen worden. Zou u dat doen door in onderstaande stelling even dat gepende paard op te halen met 20.b3? 

Als dat gebeurd zou zijn hadden we de schwindel van het jaar alvast kunnen noteren. Na 20.b3 Pe3!! zou zwart een puntje gestolen hebben. Ik weet niet hoe de geheime dienst daarop zou reageren… 

Nepo trapte er in ieder geval niet in, vond volgens Carlsen niet de meest overtuigende weg naar winst, maar het punt kwam niet in gevaar. 

 

Ook Fabiano Caruana zag de koploper een halfje bij hem weglopen. Hij probeerde het wel tegen Ding Liren, maar het leidde bij de commentatoren zelfs tot de indruk dat hij slecht stond. Laat ik de wereldkampioen nog maar eens citeren: Fabi’s 20.dxc5 is really questionable”. Uiteindelijk viel het allemaal mee en eindigde de partij in remise. 

 

Wie tot het legertje kanslozen is gaan behoren in een toernooi als dit kan ervoor kiezen om met duffe remises het toernooi uit te schuiven. Daar dacht Wang Hao iets anders over. Mogelijk speculerend op de tijdnood van Grischuk, die meer dan een uur uittrok voor een antwoord op 11.Dd2 (Carlsen droogjes: “He is probably still in his prep” ) besloot hij in onderstaande stelling tot een Bosboomiaanse actie… 

De computer wikt en weegt tussen 21.Dc1 en 21.Dd1, maar wat deed Wang Hao? 21.exf6! Carlsen geloofde er geen snars van: “I prefer to have a queen . Even later kreeg Grischuk ook nog 30.Pxg7! te verwerken. Het werd uiteindelijk remise. Een waar spektakelstuk! 

 

Aan het eind van de ronde debiteerde Carlsen nog een wijsheid. Anish staat niet 1 punt achter op Nepo, maar 1,25. En inderdaad, als ze gelijk eindigen heeft Giri een probleem. Onderling resultaat, SB, ik weet even niet wat de doorslag geeft, maar die nul van vorig jaar uit de eerste ronde telt extra zwaar als er niet snel iemand opstaat die Nepo tot de orde roept. 

Maar we verliezen de moed niet! Anish is goed bezig… 

8 Reacties

 1. Avatar
  Wim Weehuizen 21 april 2021

  In de partij tussen Nepomniachtchi en Alekseenko waren er niet alleen veel zwakke zetten van Alekseenko, zoals Carlsen opmerkte, maar hij had er ook erg veel tijd voor nodig. Na 15 zetten had Alekseenko al bijna een uur gebruikt, terwijl Nepomniachtchi na ruim een kwartier nadenken nog op 1 uur en 23 minuten stond. Voor de volgende 5 zetten gebruikte Alekseenko zoveel tijd dat hij nog maar 7 minuten op de klok had. Nepomniachtchi gebruikte voor die 5 zetten slechts 3 minuten en had nog altijd 1 uur en 20 minuten op de klok. En in die grote tijdnood van slechts 7 minuten voor 20 zetten greep Alekseenko natuurlijk mis.  

  • Avatar
   Tim L 22 april 2021

   Vermoedelijk een lek in zijn voorbereiding/kennis. In dit soort net-niet-Catalanen is zetvolgorde vaak belangrijk. In plaats van het logisch uitziende 8… Le7 wordt meestal 8… Dc7 gespeeld, gevolgd door een snel b6 en Lb7. Dit voorkomt dat zwart met een probleemloper op c8 blijft zitten.

   Verder was 10… b5 nog een interessante optie, met het idee een kwaliteit te offeren: 11. Pe5 Pxe5 12. Lxa8 cxd4. Na 13. Pe4 Pd5 heeft zwart behoorlijke compensatie. En 13. Td1? werkt niet vanwege 13… Dc7! 14. Txd4 Da7 met stukwinst.

   Na het gespeelde 10… cxd4 11. Pxd4 was het al erg moeilijk voor zwart, wat inderdaad ook te merken was aan het tijdsverbruik.

 2. Avatar
  Peter Huisman 21 april 2021

  Ik vind onze wereldkampioen is een geweldig commentator. Niet alleen in de schaaktechnische zin, zoals hij vele spijkers op de kop slaat. Ook zijn flegmatieke, onderkoelde humor is zeer aan mij besteed.
  Gisteren bij Grischuk – Nepomniachtchi
  David Howell: “Is that right, that Grischuk has only 3 minutes?”
  Magnus Carlsen: “In other news, the ocean is full of water!”
  Vandaag Wang – Grischuk
  Grischuk speelt na vijf kwartier denken het bepaald niet onverwachte 11 … cxd4
  Commentaar van Carlsen: “Shockingly he has taken on d4”
  En even later: “Let’s for a moment not deal with the psycho who has 5 minutes left for 26 moves and probably enjoys it.”
  Grischuk weet beide partijen nog remise te houden ook, ondanks zijn kamikaze tijdverdeling..
  En Carlsen? Die gaat na een dagje becommentariëren nog even een blitzmatch met Artemiev spelen!

  • Avatar
   Hendrikom 22 april 2021

   Carlsen zei rond cxd4 ook nog zoiets als dat Grischuk waarschijnlijk nog in zijn voorbereiding zat. Geinige knul inderdaad, maar dat weten we al sinds zijn remise in Wijk aan Zee tegen Ivantsjoek https://www.youtube.com/watch?v=kTTiL2ysGF4

 3. Avatar
  Henk Smout 22 april 2021

  MVL doet al meteen de breekzet 10.c4-c5, Max Warmerdam en Cheparinov gingen hem daarin voor.

  In het vanmiddag ontvangen online Schaakmagazine in de rubriek Begrijp wat u doet staat alleen 10.Le2.

 4. Avatar
  RickH 23 april 2021

  Geeft Seirawan geen commentaar, ergens?

  Ik ben een fan van zijn anecdotes en z’m positionele analyse.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.