Ronde 13: Nepo zeker van eerste plaats door nederlaag Giri


Jan Nepomniachtchi mag zich opmaken voor een match tegen wereldkampioen Carlsen. Weliswaar kwam hij vandaag zelf niet verder dan remise tegen Vachier-Lagrave, maar zijn enige overgebleven concurrent Anish Giri verloor van de Rus Grischuk en kwam daarmee op een punt achterstand. In theorie kunnen beide spelers morgen nog gelijk eindigen, maar ook dan is Nepo toernooiwinnaar op basis van onderling resultaat. De WK-match staat gepland op 24 november in Dubai.

De nederlaag van Giri was onnodig, maar had vooral te maken met de toernooisituatie. Hij bevond zich vandaag in een maybemustwin-situatie. Nepo had wit tegen MVL, die bij winst nog een kans op toernooiwinst zou hebben. Goeie kans dus dat de Fransman te veel risico zou nemen en Nepo zou profiteren. Dat leek ook te gebeuren, maar uiteindelijk wist MVL een eindspel met een pion minder toch nog remise te houden (al drong Nepo ook niet echt aan). Giri zelf trof een tegenstander die weinig ambitie had. Met remise was die tevreden geweest, maar als de tegenstander allerlei slechte zetten gaat doen… Tot zet 26 ging het nog wel ongeveer gelijk op tussen beide initialengenoten, maar toen kwam de AG die zwart had met het onzalige plan het paard dat mooi op e5 stond om te spelen naar e7. Was het een wanhopige winstpoging? Ik denk zelf meer aan een soort blackout, maar dat die wel met de toernooisituatie en de druk te maken had. Grischuk pakte een pion, nog eentje en de rest was niet moeilijk meer. Een jammerlijk einde van een verder sterk toernooi van Giri. Hij is nog maar 26, dus er zullen vast nog wel nieuwe kansen komen!

Beide spelers in diep gepeins, foto gemaakt door Lennart Ootes.

MVL verloor dus bijna omdat hij te graag wilde winnen met zwart. Kans op winst heeft hij echter überhaupt niet gehad. Nepo wel, het eindspel met een pion meer is nog steeds beter voor hem maar moeilijk te winnen. Een remise bleek goed genoeg.

Caruana was na zijn nederlaag van eergisteren uitgeschakeld voor de eerste plaats, maar maakt nog wel kans op de tweede plek (en je weet nooit waar dat goed voor is). Wang Hao speelde net zoals zaterdag tegen Nepo matig na de tijdcontrole, vroeg zich weer af “Wat doe ik hier eigenlijk?” en gaf weer op in een stelling die een stuk minder slecht was dan de stelling die Giri nog bijna twintig zetten rekte.

Even leek het alsof beide Chinezen onderaan zouden eindigen, totdat Liren Ding met de schwindel van het toernooi kwam. Met twee pionnen achter offerde hij een stuk voor een laatste truc. Alekseenko moest daarna een stuk dekken, deed dat op de meest voor de hand liggende manier en die bleek te verliezen! De andere manier had via een niet al te moeilijke tegentruc gewonnen. Tot overmaat van ramp voor de Rus is er ook al geen beschwindelprijs in het toernooi. Heeft hij weer!

Tot slot nog een vraag aan de lezer. Ik kan me vaag herinneren dat Nepo een aantal jaren geleden in een interview verklaarde dat hij geen ambities voor het wereldkampioenschap had en zichzelf als amateur beschouwde. Klopt dat (liefst met link) of ben ik in de war?

3 Reacties

 1. Avatar
  Wim Weehuizen 26 april 2021

  De droom van Giri is helaas voorbij. Maar Giri in deze vorm zal zeker nog meer kansen krijgen.

  Ik heb verder de indruk dat de schaakcarrière van Nepomniachtchi wat later op gang is gekomen dan die van Carlsen. Als twaalfjarigen deden ze mee aan het WK U12 en won Nepomniachtchi dat kampioenschap in de tiebreak van Carlsen. In de Grand Prix Series van 2019 won Nepomniachtchi zowel Moskou als Jerusalem door beide finales te winnen. En in december 2020 werd hij nog Russisch kampioen. De onderlinge stand tussen Nepomniachtchi en Carlsen in klassieke partijen is 4-1 met 6 remises. Het belooft toch wel spannender te worden dan in 2018.

 2. Avatar
  Henk Smout 27 april 2021

  Het ziet ernaar uit dat Nepo z’n laatste partij aan ’t verliezen is. En het begon zo veelbelovend!

 3. Avatar
  Wim Weehuizen 27 april 2021

  Volgens mij hebben de tiebreakregels een negatief effect op het verloop van een kandidatentoernooi. Giri moest tegen Grischuk een beetje geforceerd op winst spelen. Ruim acht jaar geleden op 1 april 2013 was de laatste ronde van het kandidatentoernooi in London. Carlsen en Kramnik hadden beiden 8,5 punten. Ze hadden tegen elkaar twee remises gespeeld, maar Carlsen had meer overwinningen. Bij gelijke stand werd hij de uitdager van wereldkampioen Anand. Kramnik waagde teveel met zwart tegen Ivanchuk en verloor. Maar ook Carlsen verloor uiteindelijk van Svidler. Kramnik had grote spijt dat hij een zet gespeeld had, die de stelling niet kon hebben, hoewel hij dat wel beseft had. Mijn voorstel: bij gelijke stand een beslissingsmatch. En dat is ook al een keer voorgekomen, nadat Bronstein en Boleslavsky gelijk eindigden in het kandidatentoernooi van 1950.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.