Giri verliest opnieuw, Wang Hao gaat met pensioen

Dit verslag had het mooiste verslag van de hele week moeten zijn, maar het werd mosterd na de maaltijd. Nepomniasjtsji was immers al niet meer in te halen. Desondanks werden er vandaag alsnog drie partijen beslist, en was er leed te zien dat weer typisch is voor de beruchte laatste ronde van het Kandidatentoernooi.

Giri – Aleksejenko

Fans die op eerherstel voor Giri hoopten, kwamen bedrogen uit. Giri speelde een soort Catalaan die wel uit de antieke openingsboekjes van Euwe leek te komen. Voordeel leverde dat niet op, en gevaarlijk voor zwart leek het evenmin. De opening kwam weliswaar als een verrassing, maar Aleksejenko had weinig moeite om de goede zetten te vinden. Waarschijnlijk is deze opening toch niet zo geschikt voor het hoogste niveau.
Aleksejenko pakte de stelling daarna krachtig aan en bereikte in het middenspel een klein voordeeltje, dat hij behield toen de partij richting het eindspel ging. Het eindspel bood wel wat winstkansen voor zwart, maar er waren toch weinigen die hadden gedacht dat Giri in het eindspel de mindere van Aleksejenko zou zijn. Toch was het zo, al kan dat uiteraard aan het wegvallen van de wereldtitel-motivatie worden toegeschreven.
Ik breng u de analyse in quizvorm, al staan de opmerkingen uiteraard ook weer onderaan in de viewer.

De nu volgende zet van zwart is thematisch voor dit soort stellingen. Wat zou u doen?
Giri en Aleksejenko hebben hun dames opgeborgen. Giri liquideert nu het centrum. Hoe zou u terugslaan?
Giri heeft zijn witveldige loper moeten ruilen, waarmee hij toegeeft geen voordeel te hebben. Desondanks moet zwart nu nauwkeurig spelen. Wat zou u nu doen?

De rest van de analyse staat hieronder in de viewer.

Vachier-Lagrave 1 – 0 Wang Hao

Wang Hao verloor deze partij door een beroerde tactische fout, maar dat was niet het nieuws van de dag. In het interview achteraf gaf Wang namelijk aan dat hij zal stoppen met profschaak. Hij zei dat zijn gezondheid het niet langer toelaat. Uiteraard wensen we hem ook hier in Nederland het allerbeste toe!

Ding – Nepomniasjtsji

Nepo stapte van zijn solide spel af en probeerde een agressieve variant die hij voorbereid dacht te hebben. Quod non, want binnen de kortste keren stond hij verloren. Zelf dacht hij dat zijn analyse fout was, maar waarschijnlijker lijkt mij dat hij zich de variant verkeerd heeft herinnerd. Tja, was dit maar een ronde eerder gebeurd…

Caruana – Grisjoek

Caruana bereikte een klein voordeeltje in het vroege middenspel, maar de Rus verdedigde zich goed. In een toreneindspel probeerde Caruana nog water uit een steen te persen, maar zijn pogingen faalden.

17 Reacties

 1. Avatar
  Paul Wiselius 28 april 2021

  Misschien speelde Giri deze variant om geen voorbereide varianten prijs te geven? En dacht ie zo ook wel van Alekseenko te kunnen winnen…

 2. Avatar
  Dee Dee 28 april 2021

  Ik zou zeggen dat voorbereide varianten juist op dit Kandidaten-podium prijsgegeven moesten worden…Het lijkt er meer op dat Anish walgde van het optreden van Wang tegen Nepo en de gemiste kans om te remiseren met Grisjoek en dan in de laatste ronde alles op alles in de hoop dat Ding zijn sportieve plicht zou doen, hetgeen ook gebeurde….

  Magnus zal opgelucht ademhalen dat het Nepo wordt en niet Anish….Desalniettemin heb ik genoten van het spel van Anish deze tweede turnus, veelbelovend ! Anish-Magnus gaat er ooit echt wel van komen !

  • Avatar
   Peter Huisman 28 april 2021

   Ik denk niet dat Carlsen “opgelucht adem haalt”. Ik kan me niet voorstellen dat hij bang is voor welke opponent dan ook. Nepomniachtchi in goeden doen is een waanzinnig gevaarlijke tegenstander en dat weet Carlsen als geen ander. Daarentegen heeft Nepomniachtchi iets uitermate grilligs waardoor hij – als het even niet loopt – ruim onder zijn kunnen presteert. In dat opzicht is Giri evenwichtiger. Daar staat weer tegenover dat Nepomniachtchi een positieve score heeft tegen Carlsen en Giri niet.
   Ondanks de lange onderbreking was het een prachtig toernooi met een zeer verdiende winnaar, die het hele toernooi aan de leiding heeft gestaan en alleen in de laatste ronde (toen het niet meer hoefde) niet meer het maximum kon opbrengen. Ik kijk erg uit naar de komende WK-match. Bring it on! Of zoals Carlsen het op twitter uitdrukte: “Congrats @lachesisq. Time to say Dubai!”

  • Avatar
   Frits Fritschy 28 april 2021

   Misschien zit er een tikje chauvinisme in het zogenaamde walgen van Giri betreffende het optreden van Wang? Wang stond natuurlijk wel verloren. Voor een objectief oordeel over het resultaat van het toernooi is het leerzaam om de reactie van Giri zelf te lezen.

   • Avatar
    Peter Huisman 29 april 2021

    Dat denk ik ook. Als Giri tijdens zijn partij tegen Alekseenko al ergens over piekerde wat niets met die partij zelf te maken had, dan was het eerder zijn eigen partij tegen Grischuk. Als hij zich werkelijk had zitten verbijten over Wang, dat die tegen Nepomniachtchi had opgegeven in een stelling die beroerd was, maar wellicht nog doorgespeeld had kunnen worden, zou dat meer zeggen over de mentaliteit en professionaliteit van Giri dan over Wang.
    Ik denk dat mensen de fout maken te denken dat Giri de toernooizege heeft verspeeld. Dat is natuurlijk niet waar. Hij had een kans om die toernooizege weg te grissen uit de handen van Nepomniachtchi, mocht deze falen. Dat laatste is niet gebeurd, en dus was het al klaar nog voor de laatste ronde was gespeeld. Dan is de druk van de ketel en is het niet zo gek dat zowel Nepomniachtchi als Giri niet meer alles op kunnen brengen. Giri heeft niet het hele toernooi gedomineerd en door ongelukkig verlopen laatste ronden de overwinning aan Nepomniachtchi (of een ander) moeten laten.
    Wellicht zijn de prestaties van Wang mede ingegeven door zijn blijkbaar al tijdens het toernooi (misschien al tijdens de onderbreking?) genomen besluit om zijn carrière als profschaker te beëindigen. Dat zag je ook twee jaar terug bij Kramnik. Die was met name in de laatste ronden van zijn laatste toernooi ook zichzelf niet en leed onbegrijpelijke nederlagen door alles of niets in remisestellingen te spelen, tot en met de laatste ronde tegen Shankland, de man die daarvoor nog in een remisestelling had opgegeven tegen Giri… Een dag later (simultaan in Den Haag) kondigde Kramnik zijn afscheid als professional aan en werd met terugwerkende kracht voor de buitenstaander iets duidelijker wat er moet hebben gespeeld.

 3. Avatar
  poisoned_pawn 28 april 2021

  Volgens mij is de door Giri gekozen opzet meestal erg onschuldig voor zwart, maar wie weet zijn er nieuwe inzichten. Toernooi duurde net iets te lang en het zat niet mee, met de wel erg gemakkelijke overwinningen van Nepo in deze laatste cyclus. Wat betreft Magnus, ik denk dat hij iiever tegen Giri zou spelen dan tegen Nepo. Ik denk dat Giri zijn stijl Magnus best wel ligt en ik schat Magnus toch nog altijd net iets hoger in wat betreft het misschien soms wat meer positionele schaak van Giri. Nepo is een heel andere speler en als je de laatste ontwikkelingen in Rusland volgt, krijg je toch echt een soort Fischer Spasski gevoel. Ik denk dat er heel wat Russen Nepo moeten gaan helpen van vadertje Poetin. Het beloofd een harde strijd denk ik. Ik hoop dat Magnus ook nog wat kanonnen kan invliegen!

  • Avatar
   Frits Fritschy 28 april 2021

   Wie weet wordt Giri wel Carlsen’s secondant… Zover ik begrepen heb, is Giri’s relatie met Carlsen een stuk hartelijker dan met Nepomniasjtsji.

   • Avatar
    Pieter Priems 29 april 2021

    Frits denk jij dat de wereldkampioen inzicht geeft aan een rivaal die binnen een paar jaar tegenover hem kan zitten?

    • Avatar
     Frits Fritschy 29 april 2021

     Misschien niet, hoewel Carlsen ook met Ding en Vachier-Lagrave heeft samengewerkt. Maar het idee staat me op een of andere manier wel aan.

   • Avatar
    Peter Huisman 30 april 2021

    Giri was bij het kandidatentoernooi in 2018 secondant van Kramnik, dus waarom ook niet? En de tweets die Carlsen en Giri uitwisselen zullen we waarschijnlijk niet zo ernstig moeten nemen. Het zijn vast geen vrienden in de klassieke zin van het woord, eerder collega’s en uiteraard rivalen, maar ik zie geen oorlog zoals tussen Kramnik en Topalov. Tussen die twee is het na hun WK-match nooit meer goed gekomen. Verder staat me bij dat Nepomniachtchi een jaar of tien geleden (schaduw)secondant van Carlsen was. Lang geleden, maar toch pikant. De keuze van je secondanten(team) is een delicate, en ik kan me goed voorstellen dat Carlsen veel mensen van 2016 en 2018 aan boord probeert te houden. Het zou voor Giri ook een goede gelegenheid zijn om van dichtbij de bijzondere spanning van zo een match te ervaren.

 4. Avatar
  Henk Smout 28 april 2021

  Toen Ding Liren 9.Pe2-c3 deed moest ik denken aan de zelfkritiek van Euwe bij 10.Pb1-c3 in zijn verloren laatste-ronde-partij tegen Pilnik, Amsterdam 1950 (Konings-Indisch met 4.Lg2 d5 5.cxd5).

  Ik keek mijn ogen uit bij de door Nepo (volledige naam heeft in Russische spelling dezelfde ene letter tussen voorlaatste en laatste lettergreep als Grisjtsjoek) niet op het bord gebrachte – en niet geforceerde – “unheard melody” in chess24 (Stockfish 13): 14 … cxd4 15.Kg1 g5 16.Pa3 g4 17.f4 Pxd3 18.Dd3 g3 19.h3 Lxh3 20.gxh3 g2, excelsior! Eerder is 11… g5 ook een interessante mogelijkheid.

  Zie ook de mogelijkheid 43… e6-e5 in de partij van Giri.

  Om met Cortlever te spreken: wat is de natuur toch mooi!

 5. Avatar
  Paul Wiselius 29 april 2021

  Mijn opmerking was gebaseerd op het feit dat er in de laatste partij niks meer te winnen was voor Anish, hooguit wat elo-punten. Waarom zou je dan nog vondsten prijsgeven? Jammer, volgende keer hopelijk beter! Hij heeft wel prachtig schaak laten zien.

  • Avatar
   Ardi Pierik 29 april 2021

   Nou ja, daar zijn wel redenen voor te verzinnen, lijkt me. De eerste is prestige, de tweede is de rating (Aleksejenko kost veel punten bij remise) en de derde is de geldprijs. Bij een winst zou Giri tweede zijn geweest, wat veel geld scheelt.

   • Avatar
    Ardi Pierik 29 april 2021

    Ik denk dan ook dat Giri deze variant wel degelijk speelde met het doel om voordeel te behalen. Daar zitten soms ook miskleunen tussen, daar kun je niets aan doen. Soms denk je nu eenmaal iets briljants te hebben gevonden, dat helemaal niet superintelligent blijkt te zijn.

 6. Avatar
  Wim Weehuizen 02 mei 2021

  Dank voor het plaatsen van de analyse van Kasparov, die vanuit zijn wedstrijdervaring op het hoogste niveau komt en daardoor overtuigt. Wel is het de vraag of Giri in de laatste ronde van Alekseenko had kunnen winnen, omdat hij met een remise zijn landgenoot Nepomniachtchi had kunnen helpen. Het zal misschien nooit duidelijk worden, maar ik kan me stalorders vanuit de Russische leiding wel voorstellen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.