Giri nog zonder overwinning in Boekarest

Het is Anish Giri nog niet gelukt om een partij te winnen bij de Superbet Chess Classic in Boekarest. Dat hem dat met zwart niet lukte tegen Caruana en So is niet zo vreemd, en met wit remise tegen Aronian is ook geen schande (al had hij zeker kansen op meer), maar dankzij de eerdere valse start van Giri betekent het wel dat hij met 2.5 uit 6 niet meer mee lijkt te doen om toernooiwinst. De achterstand op de koplopers Grischuk en Mamedyarov is immers al anderhalf punt. Wie optimistisch denkt zal echter nog kansen zien: hij krijgt ze namelijk allebei nog! Maar 50% halen zal al lastig genoeg zijn (met ook nog MVL op het programma). Toch is er wel sprake van enig herstel in de afgelopen drie ronden.

De beste kans op een punt was in de vierde ronde tegen Levon Aronian. Die reageerde namelijk niet zo goed op een nieuwtje in een bekende Catalaanse stelling en kwam nogal gedrongen te staan. Giri moest echter nauwkeurig spelen om het voordeel te behouden en deed dat niet met 19.Lc6. Er werd daarna van alles geruild en Aronian maakte moeiteloos remise.

In de vijfde en zesde ronde was het Giri die moest verdedigen. Niet gek met zwart tegen twee wereldtoppers, al had hij bij het kandidatentoernooi nog wel met zwart tegen Caruana gewonnen. Dit keer kreeg de Amerikaan een stabiel voordeel met het ongebruikelijke 8.De2 in het Berlijns. Wit kreeg wat hij ook in de Spaanse Ruilvariant hoopt te krijgen: een halve pion meer. Maar ook hier moest nauwkeurig gespeeld worden en nadat wit dat naliet, ontstond een remise toreneindspel.

En vandaag werd Giri een tijdje min of meer overspeeld door Wesley So. Die zag op een gegeven moment dat hij een pion kon winnen en twijfelde geen moment. Althans, bij de betreffende zet wordt geen tijdsaanduiding gegeven online, dat moet dus wel erg snel gegaan zijn. Toch was er wel reden voor twijfel geweest: de verdediging met minuspion bleek een stuk makkelijker voor zwart dan die met gelijk materiaal was. So probeerde een paardeindspel met twee pionnen tegen één nog lang, maar tevergeefs.

De foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Lennart Ootes.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.