Jarige Giri plaatst zich nipt voor kwartfinale Asian Rapid

Deze week wordt het zevende toernooi van de online Champions Chess Tour gehouden, Goldmoney Asian Rapid. Traditioneel is het toernooi begonnen met een zestienkamp waarbij de beste acht spelers doorgaan naar de kwartfinales. Na begonnen te zijn met 6 uit 10 haalde Anish Giri vandaag op zijn verjaardag nog twee punten waarmee hij op een gedeeld 6 t/m 9e plek eindigde. Vanwege goede tiebreak mag hij toch door naar de kwartfinale. Dat betekent dat hij morgen en overmorgen tegen Vladislav Artemiev mag strijden om een plek in de halve finale. Zie de volledige eindstand.

Zoals u in de stand kunt zien, bestond de helft van het veld uit Aziatische spelers (Firouzja meegerekend). Logisch, gezien de naam van het toernooi. Er was echter nog een belangrijke verandering: de partijen werden ’s middags gespeeld onze tijd, en daarom ’s avonds Aziatische tijd. U herinnert zich misschien uit vorige verslagen dat Liren Ding het vaak slecht deed omdat hij ’s nachts moest spelen. Nu hij eindelijk op een normaal tijdstip kon spelen heeft hij zich meteen overtuigend geplaatst. Wel zo eerlijk ook.

Zoals gezegd was de plaatsing van Giri wat minder overtuigend, maar toch was hij de ster van het toernooi, vooral op de eerste dag. Het ene offer na het andere! En daarna offerde hij tegen de wereldkampioen ook nog zijn dame. Uit zijn partijen wat fragmenten die ik als opgaven zal laten zien.

Ronde 1, Vidit-Giri. Naar welk veld met de witte koning?

Ronde 2, Giri-Firouzja. Wat speelt u met wit?

Ronde 3, Hou-Giri. Ruilen of doorschuiven?

Ronde 4, Giri-So. Wit sloeg hier op e8. Wat was zijn idee?

Ronde 7, Carlsen-Giri. Hoe had onze landgenoot de wereldkampioen fraai kunnen verslaan?

Deze en de andere partijen van Giri kunt u in de viewer naspelen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.