Schaken en zo

We gaan op deze zonnige zaterdag op pad door Nederland. Het doet denken aan het uitstapje van een Franse componist in 1745. Met een Italiaanse muzikant en zijn dochter en een beroemde Italiaanse violist zou hij op toernee gaan, maar dat ging op het laatste moment niet door. De naam van die componist? Philidor. En hij kon nog schaken ook.

Debutantenbal bij Philidor 1847 – Caïssa-Eenhoorn. Robin Duson en Leandro Slagboom spelen hun eerste partij in de eerste klasse.

De eerste bondswedstrijd van het seizoen 2021-2022  brengt ons bij KSC Philidor 1847. De Fransman – alleen en zonder een cent op zak – moest schaken om geld te verdienen, Caïssa-Eenhoorn doet dat om punten te verdienen. We, de componist en het tiental, hebben allebei succes. Het wordt in zalencentrum Enzo 4-6. Opmerkelijk is dat de Hoornse ploeg voor de vierde maal de competitiestart in Leeuwarden heeft en alle duels wint. Philidor 1847 verslaan is niet vanzelfsprekend. Wedstrijdleider Hiddo Zuiderweg laat aftrappen voor het tiende onderonsje tussen beide eersteklassers en de bordpuntenscore geeft Fries voordeel te zien: 53-47.

Na een voorspoedige rit naar de koninklijke schaakclub komt bij binnenkomst de geur van een pas geverfde deur je tegemoet. Naast het halletje naar de speelzaal ligt op de grond voor een half geopende deur een bordje met ‘nat’. Alle schakers, het tweede team van de Friese gastheer treft Hardenberg, moeten een eigen naamkaartje maken en dat in een pastic houdertje stoppen dat bij het bord staat. Corona is nog niet voorbij. De gastheer van Zaal Enzo is Jay Z en om het aantal loopbewegingen te beperken komt hij regelmatig langs om bestellingen op te nemen en te brengen. We moeten hem overigens niet verwarren met de Amerikaanse rapper Jay Z die ruim twintig jaar geleden een grote hit had met ‘Hard knock life’.

Overzicht van Philidor 1847 – Caïssa-Eenhoorn, met het Hoornse team zittend aan de verste kant van de twee tafels.

En dat wordt het voor ons: hard knokken. Met vier invallers nemen we plaats voor het duel dat anderhalf jaar geleden het eerste was dat door het bekende virus werd afgelast. Joseph Molenaar brengt de remiseregen op gang. Tegen Erik Sparenberg zet hij een degelijke partij op en bereikt licht voordeel, dankzij een zwarte dubbelpion op de d-lijn. Basisspeler Henk-Jan Visser brengt het volgende halfje binnen. Hij kan ondanks initiatief de verdediging van Addy Lont niet kraken. Tom Balla is normaliter teamleider en zit aan het negende bord. Jippe Kamstra, een lastige opponent, stuurt zijn c8-loper in zes etappes naar a6; op de negentiende zet. Tom heeft sinds de beruchte uitbraak geen speler tegenover zich gezien en kan na die lange stilstand een solide stelling opbouwen. Zetherhaling (duet van een Hoorns paard en de Friese dame) zorgt voor een keurige beloning.

Leandro Slagboom – Robin Duson is een partij van twee debutanten die allebei in het bezit zijn van nationale jeugdtitels. De witspeler kwam aan het woord in het Friesch Dagblad van 16 september, Robin laat op de wedstrijddag van zich spreken. Vijf jaar geleden nam Leandro deel aan het Westfries jeugdkampioenschap. Met een beetje goede wil kunnen we Leeuwarden zien als een stad in het westen van Friesland en dat deed organisator Caïssa-Eenhoorn toen ook. Er waren twee groepen en bij de ABC-jeugd won Robin alle partijen en het Friese talent deed dat bij de DE-jeugd.

Op het Nova College-toernooi van 2019 in Haarlem won de witspeler, de Hoornse trots neemt deze middag revanche. Ze krijgt een mooie pion op d4 en brengt met actief spel haar opponent op de damevleugel in grote problemen. In de eindstelling staan twee witte stukken (a8 en c8) op de beginvelden.

Twee jeugdige Friese schaakliefhebbers kijken hoe de iets oudere Leandro Slagboom (met wit tegen Robin Duson) het doet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kopman en clubman. Migchiel de Jong vangt de twee op en geeft hun moeder informatie over Philidor 1847. Dinsdag komen ze naar de clubavond.

 

 

Daarna gaat het snel voor de gastploeg. Misha Dorokhin – op weg naar de FM-titel – vecht met Migchiel de Jong in een Franse partij een geweldige slag op de koningsvleugel uit en na een flinke afruil op g6 en h6 komt op laatstgenoemd veld een witte toren die een achtergebleven pion op e6 aankijkt. De Friese kopman verliest bovendien een paard en kan zich niet meer verdedigen.

Naast Misha zadelt Martijn Monteban Amir Nicolai met een dubbelpion (c2, c3) op. Een aanval in het centrum staat aan de basis van de derde winstpartij. De open e-lijn is in bezit van Martijn die een loper verovert en het karwei contra de dame plus toren kundig afrondt. Caïssa-Eenhoorn loopt in een kort tijdsbestek uit van 1½-1½ naar 1½-4½.

Peter van den Brink heeft in een ver verleden bij Purmerend op eersteklasseniveau gespeeld en doet dat nu bij Caïssa-Eenhoorn. De huidige kampioen van Aruba debuteert met een zwaarbevochten remise tegen de 1970-kampioen van Nederland, Eddie Scholl. Witte pionnen op de vierde en vijfde rij houden de damevleugel op slot, waardoor de strijd zich naar de andere flank verplaatst. De Friese routinier heeft daar de betere stelling, maar slaagt er niet in die te verzilveren. Na dameruil zijn voor de Westfries de problemen voorbij.

In de afgelopen seizoenen heeft Alexander Geerts zich van invalkracht ontwikkeld tot een eersteklassespeler met vechtlust. Hij lijkt kwetsbaar op de damevleugel, waar Jeroen Weggen alle zware stukken en een paard naar toe stuurt om toe te slaan. Wit lonkt naar de zwakke plekken (met name de geblokkeerde pion op c7), maar als hij die te pakken krijgt neemt zijn opponent het initiatief over en bereikt in een dame-met-toren-eindspel een gelijkwaardige stelling.

Invaller Sjors Broersen, ook met zwart, speelt een soortgelijke partij. Hij etaleert tegen Jan Hania dezelfde strijdlust. De Hoornse koning geniet een tikkeltje minder bescherming dan de witte monarch die veilig achter een pionnenmuur staat. De Friese teamleider probeert met zijn dame in de zwarte stelling onrust te zaaien, maar Sjors houdt het hoofd koel en geeft geen krimp.

Inmiddels is na die drie remises de wedstrijdwinst binnen (3-6) en Caïssa-Eenhoorn hoopt met een ongeslagen team de speelzaal te verlaten. Dat lukt niet. Daan Zult neemt een pion voorsprong en heeft achtergebleven pionnen (b6, d6) van Bas van der Lijn op de korrel. Het felle verzet van de zwartspeler doet de spanning naar een climax stijgen. Daan kijkt na 45. Pxb6 naar een winnende stelling, maar vergooit alles met 46. Lc1 (aangevallen door …g5). Bas offert zijn loper en krijgt op de koningsvleugel de ruimte en de velden voor een mataanval. Een eindstand van 4-6 derhalve.

Daan Zult (links) en Bas van der Lijn noteren. De derdebordpartij zal een verrassende ontknoping krijgen.

Na het schaken in het zalencentrum wordt het ‘en zo’-gedeelte uitgevoerd in de binnenstad van Leeuwarden, waar het elftal van Caïssa-Eenhoorn een Chinees restaurant bezoekt. Oude koeien en garnalen, anekdotes en babi pangang, analyses en kroepoek komen op tafel. Aan het einde van de zeer gezellige zit schiet kopman Misha Dorokhin me aan. Ik heb voor deze zaterdag een gele broek aangetrokken (voor de kledingspecialisten en dresscode-kenners: met een donkerblauwe sweater erboven) en dat doet hem denken aan de Russische film ‘Кин-дэа- дэа’ – uit te spreken als ‘kin-dza-dza’ – waarin de rolverdeling in een maatschappij op een andere planeet wordt bepaald door de kleur van de broek. Vladimir Fyodorov speelt daarin mister Yellow Pants en heeft daarom een zekere status. Met mijn hoofd in de wolken loop ik, in Leeuwarden actief als invaller-teamleider, naar de auto van de jarige job Peter van den Brink die me na een vlotte rit terug naar huis brengt. Dat van die gele broek houden we er deze bondscompetitie erin.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.