Ontketende Eline en Liam leiden KC1 naar halve dop

Bron: kennemercombinatie.nl/2021/10/10/ontketende-eline-en-liam-leiden-kc1-naar-halve-dop/

Zonder veel illusies togen we naar Den Bosch. Bij aanvang al 1-0 achter en eerder zo vaak met lege handen weer Oeteldonk verlaten, met een veel sterkere opstelling dan nu! Een paar individuele succesjes zouden al heel mooi zijn, te meer wij niet onze sterkste opstelling hadden en HMC zelfs 2600+ GM Daniel Fridman had ingevlogen. Donkere wolken pakten zich samen.

Echter… Eline beukte er vrolijk op los en werd in Morphy-stijl FM! Gezegd moet worden dat de sympathieke Haarlemmer Michiel Abeln, tevens auteur van het prachtige The Anand files, zijn tweelingbroer naar Brabant had gestuurd of echt zijn dag niet had (Ld7, Da5, Kf8, really?). Dergelijke mysterieuze zetten konden op weinig genade van ons jongste talent rekenen. Kaboem.

We stonden weer gelijk, want Onno had de week daarvoor een lange Catalaanse massage gehad in de vooruitgespeelde partij. Voetballen zijn ze een beetje verleerd daar (Luuk de Jong?!?), maar op het schaakbord blijven die Catalanen een duchtig potje meeblazen. Zie hier de partij en het liveverslag www.hmcdenbosch.nl/2021/10/liveblog-vooruitspelen-geert-onno/

Wouter leek een 2e nul op rij te moeten slikken, want Twan had een onverwacht scherp wapen op het London system (d4 – Pf3 – Lf4 en gaap) maar gelukkig voor ons kon zwart de trekker niet overhalen. Fieuw en 1,5 – 1,5.

Esper kreeg zijn eigen opening tegen zich en speelde een prima solide remise. Invaller Marcel kweet zich eveneens bekwaam van zijn taak en speelde alsof hij nooit is weggeweest. Welkom terug, Cook!

Tex daarentegen kon het uiteindelijk niet bolwerken tegen de topgrootmeester en het was 3,5 – 2,5 voor de anderen. Wel kan deze nederlaag gunstig uitpakken voor de IM-norm van Tex, want een 2600+ GM hoogt je gemiddelde lekker op 😊

Gelukkig waren Liam en Lennart er nog. Beiden hadden een witte Siciliaan op het bord en waar Lennart een paar lelijke dubbelpionnen voor stond, stond Liam er juist een paar van die kleintjes achter. Gelukkig was bij Liam de compensatie ruimschoots: GM Dambacher moet een vervelende middag gehad hebben, tenzij Martijn er stiekem een pikante, pijnlijke hobby op na houdt. Liam ook met 1. e4 dus zeer gevaarlijk en op koers voor de GM-norm! Lennart kon eindelijk weer een Meesterklassepuntje er bij schrijven, na een lange, lange droogte, want zijn pionnen kwamen wel in beweging en haalden de overkant.

4,5 – 3,5 voor! Gerard en ikzelf waren nog bezig. Het ging bij mij lang gelijk op en ik overleefde een hachelijke tijdnoodfase. Jeroen Bosch bood mij vlak na de tijdnood remise aan. Ik zag dat ik erg goed stond, maar Gerard stond zo mogelijk nog beter en ik dacht door het aannemen de matchpunten binnen te halen. Helaas bleek het bij Gerard allemaal wat lastiger dan gehoopt en zijn vrije a-pion bleek minder krachtig dan het blokje zwarte pionnen, waardoor Gerard in de dying seconds het niet kon bolwerken. Toch nog 5-5, beduidend meer dan vooraf gehoopt! En toch smaakt dit gelijkspel lang niet zo zoet… Het wonder van Rosmalen, zo noemt de tegenstander het… www.hmcdenbosch.nl/2021/10/het-wonder-van-rosmalen/

Op naar Apeldoorn! Ook een team waar we underdog tegen zijn. Daar hebben ze ene Giri op bord 1, maar die mag in de Hel van Haarlem tegen een ontketende Liam zijn borst gaan natmaken.

Pieter Roggeveen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.