Bloederige start van het NK Hoogeveen

Hoe wint zwart?

We zijn gelukkig verlost van die magere achtkamp van de voorgaande editie. Zo’n toernooitje met uitsluitend spelers die daarvoor werden uitgenodigd, is niet wat je van een nationaal kampioenschap verwacht. Er moeten op z’n minst een aantal spelers de kans krijgen om zich te plaatsen. Dat is wat men met deze nieuwe formule heeft beoogd.

De eerste ronde

In deze eerste ronde vlogen de vonken er van af. Of moeten we zelfs spreken van een bloedbad? Op vrijdag eindigden zes van de acht partijen in een overwinning.

Thomas Beerdsen  – Daan Brandenburg  1 – 0

Joost Hoogendoorn –  Nico Zwirs 0 – 1

Hing Ting Lai –  Jonas Hilwerda 1 – 0

Arthur Pijpers –  Willy Hendriks  ½ – ½

Robin Swinkels –  Nick Maatman ½ – ½

Hugo ten Hertog  –  Mark Timmermans 1 – 0

Ilias van der Lende – Twan Burg  1 – 0

Liam Vrolijk  – Friso Nijboer 1 – 0

Met zoveel winstpartijen is het lastig kiezen als je de opdracht hebt om het allemaal een beetje kort en bondig te houden. Dus heb ik geheel arbitrair twee partijen uitgekozen waarin een vrije c-pion een belangrijke rol speelt. Daan Brandenburg koos in zijn partij tegen Thomas Beerdsen voor de Philidor verdediging. Het is een opening die me niet erg kan bekoren. Zwart komt een tikkeltje passief te staan. Wit kan allerlei natuurlijke zetten doen en op die manier een goede stelling opbouwen. Zwart probeert zich te bevrijden met 8. … b5. Maar dat lijkt geen gelukkige greep. Daarna is het wit wat de klok slaat. Thomas bouwt zijn voordeel vakkundig uit tot winst.

Zoals gezegd is er een parallel tussen de partijen die ik heb gekozen. Met een Konings-Indiër op het bord verwacht je een heftige strijd. Die kwam er ook, maar na een terugtrekkende beweging van de zwarte dame (18. … Dd8) was het wit die het initiatief greep. Ik begreep ook niet waarom zwart met 22. … Pdc5 een pion offerde. Het kwam in ieder geval niet uit de verf.

De tweede ronde

De verliezers van de vorige dag moesten dus stevig aan de bak om hun huid te redden. Helaas voor hen is deze missie jammerlijk mislukt. In de tweede ronde ging het er weliswaar iets kalmer aan toe. Nu eindigden ‘slechts’ vier partijen in een overwinning. Maar men was niet in staat het tij te keren. Het betekende dat met deze uitslagen de acht spelers die doorgaan naar de volgende ronde bekend waren. De geplaatsten kregen daarmee een extra dagje rust omdat een tie break niet meer nodig was.

Daan Brandenburg – Thomas Beerdsen ½ – ½

Twan Burg – Ilias van der Lende ½ – ½

Willy Hendriks – Arthur Pijpers 0 – 1

Jonas Hilwerda – Hing Ting Lai ½ – ½

Nick Maatman – Robin Swinkels 0 – 1

Friso Nijboer – Liam Vrolijk  ½ – ½

Mark Timmermans  – Hugo ten Hertog  0 – 1

Nico Zwirs – Joost Hoogendoorn 1 – 0

Mark Timmermans ging in zijn partij tegen Hugo ten Hertog opzichtig in de fout. Zwart had een actief paard op d5 en keek met zijn loper op f5 begerig naar het veld c2. Toen wit 8. Pge2? speelde was de partij per saldo al over.

Deze spelers gaan door naar de volgende ronde:

 • Thomas Beerdsen
 • Nico Zwirs
 • Hing Ting Lai
 • Arthur Pijpers
 • Robin Swinkels
 • Hugo ten Hertog
 • Ilias van der Lende
 • Liam Vrolijk

De matadors gaan maandag verder aangevuld met enkele frisse en nog sterkere krachten.

 

Wat is de beste zet voor wit?

1e Ronde dameskampioenschap

De dames speelden op zondag hun eerste ronde. In tegenstelling tot het mannentoernooi valt de beslissing over het kampioenschap in Hoogeveen. De beide jeugdige talenten Eline Roebers en Machteld Van Foreest ontmoetten elkaar al in de eerste ronde.

Machteld speelde het Scandinavisch en kreeg het al snel bijzonder lastig. Een bijzonder interessant moment deed zich voor op de 17e zet van wit. Eline speelde hier 17. a3. Op zich een prima zet. Ik daarna geeft Stockfish 14 haar ruimschoots voordeel. Maar ze had nog sterker. Overigens hadden beide speelsters deze zet gezien, maar Eline veronderstelde dat zwart zich nog kon verdedigen met 18. … Pb6. Maar ook dat loopt verkeerd af voor zwart.

In het vervolg behield Eline het initiatief en maakte het uiteindelijk goed af. Daarmee heeft ze de onderlinge score weer recht getrokken.

Ook de ontmoeting tussen Anna-Maja Kazarian en Tea Lanchava eindigde in een overwinning voor wit. Beide andere partijen resulteerden na een pittige strijd in remise.

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Zukertort in Amstelveen. In het dagelijks leven is hij verkooptrainer en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Sinds kort mag hij zichzelf ook gediplomeerd schaaktrainer (2) noemen.

1 Reactie

 1. Avatar
  Wim Weehuizen 17 oktober 2021

  Heel goed zo’n verslag, maar een titel die meer bij de Eerste Hulp thuishoort of bij deze gruwelijke praktijken.

  Bloederige start visvangst in Japan. 

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.