Warmerdam, Van der Lende, Swinkels, Pruijssers en Schoppen door; Peng op kop

Tijdens de eerste ronde heb ik mij een paar keer zitten verbijten. Spelers die snel een stuk verloren vertikten het om op te geven. “NK onwaardig!” schreeuwde ik richting mijn laptop. Maar ja, er is ook de aloude wijsheid dat met opgeven nog nooit een partij is gewonnen. En jawel, toen zagen we in het dameskampioenschap dit… 

8…Db6?? 9.Df4! en zwart kan het opgeven. Een vroeg einde aan de partij tussen Anna-Maja Kazarian en Eline Roebers. Maar ja, Eline gaf het niet op. Want met opgeven is nog nooit een partij gewonnen! En ze kreeg gelijk, want na een lange middag ploeteren stond er 0-1 op het scoreformulier. Er gebeurde nog van alles. Eline kwam gewonnen te staan, toen stond het weer remise, maar uiteindelijk maakte Anna-Maja de laatste fout. In het partijbestand heb ik een paar hoogte- dan wel dieptepunten aangestipt. Ik weet niet wat we daarvan moeten denken. Spektakel? Of een prutpartij. Ik ben in een milde bui: wat een spektakel! 

Vergeleken met deze pot was die tussen Anne Haast en Maaike Keetman een stuk minder spectaculair. Toch zal Maaike een tijdje gedacht hebben gewonnen te staan nadat ze pion e5 veroverde. Het werd uiteindelijk remise. 

Het zetje 4…h6 van Machteld van Foreest oogt wat dubieus, maar een blik in de database leert dat broer Jorden hiermee aan het experimenteren is geslagen in een internettoernooi. Een nul tegen Karjakin, dat wel, maar Rosa Ratsma is geen Karjakin en dus werd het remise. 

De klassieker tussen Peng en Lanchava werd in het voordeel van Peng beslist. Zo’n beetje halverwege kreeg uw toeschouwende verslaggever een boks van Peng. En ik wist, dat doet ze niet als ze slecht staat. Peng behandelde de typische Lanchava-opzet op de manier die commentator Stefan Kuipers ook aan zijn publiek voorschreef: rustig aan, niet forceren, dan blijken uiteindelijk al die zwarte stukken slecht te staan. Met een positioneel kwaliteitsoffer besliste Peng de partij en daarmee is ze ongedeeld koploper na drie ronden.  

Bij het NK algemeen konden er vandaag acht naar huis gestuurd worden. Dat werden er vijf. Drie wedstrijden worden woensdag beslist in een barrage. 

Max Warmerdam was de eerste die een ticket voor de volgende ronde haalde. Thomas Beerdsen kwam heel niet slecht uit de opening, maar besloot in onderstaande stelling  

met 16.Lxg7 tot een kamikaze-actie. Warmerdam weerstond de aanval en won de match met 2-0. 

Dimitri Reinderman stond tegen Ilias van der Lende voor de ondankbare taak met zwart te winnen om de tie-breaks te halen. Het lukte niet. Dimitri probeerde het uit alle macht, maar toen hij uiteindelijk dan een pion won was voor iedereen al duidelijk dat remise onontkoombaar was. 

Roeland Pruijssers schakelde Liam Vrolijk uit in een potje afruilen, waarbij hij de betere stukken overhield. In een kluit stukken op de koningsvleugel liepen de zwarten elkaar in de weg. Wit kreeg een gedekte vrijpion en na pionwinst van Pruijssers gooide Vrolijk de handdoek in de ring. 

Robin Swinkels won met zwart van Ivan Sokolov, die met wit niet veel bereikte in de afruilvariant van het Orthodox Damegambiet. Swinkels had kunnen opteren voor 22…Txd4, maar besloot het anders te doen. Hij kreeg zijn gelijk toen Sokolov met 42.e4 de zaak ging forceren. Een zwarte toren kwam met kracht de witte stelling binnen en die schade was niet meer te repareren voor de oud-kampioen. 

Casper Schoppen plaatste zich ook voor de volgende ronde met een overwinning op zijn clubgenoot Arthur Pijpers. Beide heren waren goed voorbereid, getuige het feit dat ze de eerste vijftien zetten in rap tempo op het bord kwakten. De commentatoren waren verrast dat zwart er met 15…Lg7 twee tempi voor over had om de witte pion naar f6 te lokken, maar die witte pion bleek vervolgens wel een zwakte die wit maar met moeite kon verdedigen. Toen Schoppen zijn tegenstander met 40…d5 de helpende hand bood bij het dekken van f6 bleek er iets veel ergers aan de hand. Met zijn sterke lopers ging hij een kwaliteit winnen. Wit kreeg nog één kans om de meubelen te redden toen Schoppen met 50…b4 nog een pion offerde om wat stukken te activeren. Pijpers reageerde niet goed en vocht toen voor een verloren zaak. 

De overige deelnemers mogen aan de bak voor een barrage. Nico Zwirs bereikte wel een voordeel tegen het Frans van Sipke Ernst, maar het was wederom niet voldoende. 

Hugo ten Hertog miste een gouden kans om de volgende ronde alvast te halen. Erik van den Doel hoopte complicaties te vermijden tegen de altijd handige Utrechter door de ruilvariant van de Caro Kann van stal te halen. Maar ja, als je dan de stelling na 18 zetten ziet… 

mag je stellen dat het vermijden van complicaties niet gelukt is. Sterker nog: zwart staat geweldig. Allerlei kansen om de witte koning aan te vallen, terwijl wit daar niet veel tegenover lijkt te kunnen stellen. Toch kreeg Van den Doel aanvalskansen tegen de zwarte koning. En goeie ook! Die leverden echter in wederzijdse tijdnood ook geen winst op, waarna de vrede getekend werd. 

Ruud Janssen slaagde erin zijn nederlaag van de vorige dag goed te maken. Met een fraaie strategische prestatie mag ik wel zeggen. Toren en drie pionnen lijken meer dan voldoende compensatie tegen twee lopers, maar de lopers bleken slopers! Zie het partijenbestand!

Morgen de barrages! Dat wordt smullen… 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.