Dystopische degradatiekraker eindigt bloederig

Bron: kennemercombinatie.nl/2021/11/27/dystopische-degradatiekraker-eindigt-bloederig/

Doomsday.
Het uur U.
23.59.
Een bunker in Berlijn, april 1945. En zo nog wat clichés. In mogelijk de laatste wedstrijd voor de ondergang van de aarde speelden de grote verenigingen Caissa en Kennemer Combinatie een verbeten degradatiestrijd in een verlaten gebouw. Geen publiek, wel de regen die door het openstaande duisternis naar binnen joeg. Alle ingrediënten voor een dystopische afhandeling van dit seizoen, en alle daaropvolgende seizoenen.

Ik gaf het goede voorbeeld. Gezeten tegenover mijn volslagen onbekende Griekse tegenstander (een ingevlogen GM? Een 1100-offer aan de god Caissa?) sloeg ik geheel ongedwongen de hand aan mijn koningsstelling. Moet ik de natte storm de schuld geven die mijn bord deed beven? ach en wee, Bacchus noch Poseidon was in het spel, ik was echt zelf de Goden aan het verzoeken. Als u zich een voorstelling wilt maken van de omvang van de gaten in mijn koningsvleugel: het begrotingstekort van een zeker Zuid-Europees land had er nog een puntje aan kunnen zuigen. Gelukkig was mijn tegenstander niet de God van de Oorlog en we vonden de Elyseese paden van witte duiven en eeuwige vrede. Zo zie je maar, sommige mensen worden heel sociaal als het einde nadert.

Wie zelden vredig is, is onze botte beuker Eline. Op het EK 7 uit 9 met 0 remises, na 4 rondes Meesterklasse ook nog alleen maar hakken of gehakt worden. Het vertraagd Gambit du Roi werd van stal gehaald, Eline wilde, met het oogn op een Franse toets maandagochtend (als de wereld dan nog bestaat), immers snel klaar zijn. En zo geschiede, chapeau.

Patrick was ook weer lekker aan het drukken. Bezemer kwam nooit onder de druk uit en onze eigen Haaland scoorde weer. Het ga je goed Patrick. Wie weet tot in 2024, als de grenzen weer open gaan.

Gerard kwam eindelijk ook op het scorebord. De hoofdvariant Konings-Indisch belooft altijd spektakel, en als je de reputaties van de houwdegens Vroombout en Rill kent weet je dat er een bloeddorstige partij aan komt. Vandaag was de uitzondering die de regel bevestigde. Mag ook wel, op zo’n dag.

Wie ook niet echt los kwam, was Lennart. Gedurende 98 zetten (tel maar na!) stond hij 1 of 2 pionnen voor, maar het werd nooit een echte publiekstrekker. Was Lennart 2 uur eerder met zijn winstpogingen opgehouden, had ik mijn pizza niet vlak voor 20.00 nog naar binnen hoeven proppen. Soit.

Tyro viel last minute in en kweet zich bekwaam van zijn taak. Hij is het seizoen voor KC2 begonnen met 3 remises en trok deze lijn gewoon verder. Waarom ook niet. Fijn dat je er bij was! Wouter heeft de grootmeesterlijke vorm nog niet echt te pakken. Het was duwen en trekken, tijdnood en pielen maar niet echt het gewenste resultaat. Wel knap hoe Wunnink zich alweer goed tegen een sterke GM weerde.

Liam kreeg wel een grootmeesterlijke scalp erbij. De teamleider had hem wijselijk op bord 6 geplaatst, wetende dat dit zijn normkansen goed zou doen. En Hans Ree was al te frivool in de opening, wat Liam netjes afstrafte. Lekker bezig, knul. Op naar Barca, Vamos!

Esper was de stiekeme held vandaag. Vroeger speelde hij prima, maar scoorde hij te weinig. Ik kan me nog een dieptepunt in dezelfde speelzaal herinneren. Vandaag was het andersom. Positioneel leek het nergens op, maar Esper was taai en getruct. Zijn eerste overwinning in de Meesterklasse op hardheid binnengehaald, en dat op een dag van naderend onheil!

Als u meeturft heeft u 9 van de 10 partijen geteld. De lekkerste natuurlijk voor het laatst bewaard. Onze jonkies krijgen kansen op de hoge borden, tegen de schaakgoden. Vandaag mocht Onno op 1 aantreden tegen GM Reinderman. En ik denk dat Dimitri in zijn lange, illustere carrière zelden zo geslacht zal zijn als vandaag. Goede genade, alle witte stukken kwamen in toerbeurt op bezoek bij de zwarte koning. Laten we het Dimitri gunnen dat het schaakleven weer snel op gang komt, want zo wil niemand herinnerd worden.
En zo kwam er een gewelddadig einde aan een grauwe dag, en wellicht aan een wonderbaarlijk seizoen. KC 1 voorlopig veilig, voor wat het waard zal blijken…

Pieter Roggeveen

Caissa 1		     - Kennemer Combinatie 1	 2½-7½
Reinderman, D. (Dimitri)   2551 - Elgersma, O.J. (Onno) 2275	 0 - 1
Wunnink, M.F. (Michael)	   2317 - Spoelman, W.A. (Wouter)2545	 ½ - ½
Bezemer, A. (Arno)	   2306 - Zelbel, P. (Patrick)  2453	 0 - 1
Croese, C. (Cor)	   2214 - Baar van, E. (Esper)  2212	 0 - 1
Blanchard, J.M. (Jack)	   2200 - Roebers, E. (Eline)	  2293	 0 - 1
Ree, H. (Hans)	       2279 - Vrolijk, L.N. (Liam)  2487	 0 - 1
Hovenga, A. (Alje)	   2219 - Bekedam, T. (Tyro)	  2138	 ½ - ½
Serntedakis, A. (Athanasios) 2123 - Roggeveen, P. (Pieter) 2256	 ½ - ½
Willemsma, A.D.I. (Abe)	   2059 - Dek, L. (Lennart)	  2273	 ½ - ½
Vroombout, E.G.A. (Enrico)  2151 - Rill, G. (Gerard)	  2232	 ½ - ½
Gemiddelde rating:	   2242  Gemiddelde rating:	  2316	

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.