De saaiste partij

Het zal u niet verbazen wanneer ik beweer dat elke WK-match hoogte- en dieptepunten kent. Sommige mensen zullen zeggen dat de dieptepunten in de huidige match met de twee blunders van Nepo al achter ons liggen. Maar in die partijen gebeurde er tenminste iets. Persoonlijk vond ik de tweede en de zesde partij de hoogtepunten van deze match. Het waren beiden bijzonder boeiende gevechten. Er viel wat te beleven. Maar vandaag?

Het was een partij die we snel zullen vergeten. Daarmee maken beide heren het mij wel heel erg makkelijk om er wat korte krabbels over te noteren en mezelf vervolgens vooral bezig te houden met randzaken.

Zo’n randzaak is het commentaar. Tot nu toe heb ik over het algemeen Anish Giri en Judith Polgar gevolgd op chess24.com. Je kunt duidelijk zien dat ze weten waar ze het over hebben. Een iconisch moment was in de vorige partij waarin Giri direct zag dat 27. c5 een blunder van formaat was. Zijn reactie was prachtig.

Niki Riga (by FIDE)

Trouwens: de gekke bekken die Magnus trok waren ook grappig om te zien. Ik kreeg het idee dat hij zijn ogen niet kon geloven toen Nepo 27. c5 op het bord toverde.

Het deed me een beetje denken aan de gelaatsuitdrukkingen van Garry Kasparov. Die waren ook onvergetelijk. Zie dan eens hoe schijnbaar ongeïnteresseerd Nepo naar verre horizonten staart.

Veel te braaf

Nu we het toch over Kasparov zijn concurrenten en voorgangers hebben: wat zijn die jongens van tegenwoordig toch ontzettend braaf. In de goede ouwe tijd hadden we allerlei incidenten die de schaakwereld kleur gaven.

Ik noem er slechts een paar: spelers die wegliepen en daardoor hun partij verloren, magiërs in het publiek, incidenten met yoghurt en natuurlijk niet te vergeten: toilet-gate. Maar deze jongens zijn watjes vergeleken met Kasparov, Fischer en Kortchnoi de verschrikkelijke.

Maar ik dwaal af. Terug naar de presentatoren. Over het algemeen ben ik dus best te spreken over het presentatieduo Giri-Polgar. Maar ik heb toch nog wel een puntje. Zo’n dingetje waaraan veel topschakers zich schuldig maken. Wat dan?

Ze zijn met enige regelmaat veel te snel met varianten te tonen. Het gaat regelmatig in een razend tempo en dan is het niet bij te houden. Jammer! Want niet elke toeschouwer heeft een rating van 2500+ en zal net zo als ik af en toe naar adem happen en denken “Kan het allemaal ietsje langzamer?”  

Terug naar de hoogte- en dieptepunten

We kunnen er kort over zijn: vandaag was een dieptepunt. Veel dieper kunnen we niet wegzakken. Alhoewel de rest van de match ook weinig goeds meer belooft. Magnus heeft een riante voorsprong van drie punten. Ik krijg niet de indruk dat hij het nog heel erg spannend wil maken. Hij maakt een vermoeide indruk.

Niki Riga (by FIDE)

Nepo schijnt ondanks de zeperds van de afgelopen partijen zijn humeur niet te hebben verloren. Hij oogt in ieder geval een stuk frisser dan Magnus. Alhoewel?

Het schijnt dat hij twee zetten verwisselde in de opening. Het Russisch kwam zoals in eerdere partijen op het bord.

Het is zeker geen opening waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Het is zo’n opening die, wanneer wit niks wil en zwart geen domme dingen doet, onvermijdelijk in remise eindigt.

Je zou verwachten dat Nepo, die toch nog maar heel weinig partijen over heeft om de spanning nog enigszins terug te brengen in de match een dynamischere opening kiest dan het (diepe zucht) Russisch. De zet 7. … Pc6 komt in mijn database niet voor.

Wit zou daarop scherp kunnen reageren met 8. Le3. In dat geval komt er wat dynamiek in de stelling. Zeker als zwart dan verder gaat met 8. … g5. Magnus had de loperzet zeker gezien. Maar hij verklaarde na afloop:

“Ik koos voor de saaie optie. Ik ben niet in de stemming om die zet te spelen.”

Nou dan is het wel duidelijk hoe het af gaat lopen. Hij koos voor een zet die ik zelf ook met mijn ogen dicht gespeeld zou hebben: 8. c3. Vervolgens gingen op de tiende zet de dames van het bord. En was het afwachten hoe beide heren remise zouden maken.

Want dat is de helse opgave waar ze voor staan: de veertig zetten spelen zonder daarbij in slaap te vallen.

Overigens: waar een wil is, is een weg. Er zijn ook in het Russisch interessantere mogelijkheden dan wat men hier op het bord bracht. Een voorbeeld is een partij van Jorden van Foreest tegen Anish Giri eerder dit jaar op TATA-steel (zie de volgende partij met commentaar van Richard Vedder). Ook die eindigde in remise, maar had toch meer spanning in zich dan deze WK-partij. Nog leuker wordt het wanneer men kiest voor tegengestelde rokades.

Toch nog spannend?

Het leek nog even een beetje spannend te worden toen Magnus 22. Lf4 speelde (zie onderstaand diagram).

Magnus verklaarde dat hij in deze stelling wellicht iets meer geduld had moeten tonen. Want zoals het nu ging kon zwart de lopers ruilen en enige vorm van activiteit op de koningsvleugel ontplooien. Maar de remisemarge is nooit op enigerlei wijze in het geding geweest.

Het duurde niet lang voordat al pionnen op de koningsvleugel van het bord waren verdwenen. Er ontstond een stelling waarin zelfs een blind paard geen schade meer kon aanrichten. Uiteindelijk tekenden beide heren de vrede na de 41e zet van wit.

Veel meer kan ik er ook niet over melden. Alhoewel Giri zijn uiterste best heeft gedaan in de commentaarbox om er nog iets van spanning uit te persen. Maar daar hadden beide heren lak aan. Ik vrees dat deze match als de bekende nachtkaars uit gaat.

Nepo is als uitdager gewogen en duidelijk te licht bevonden. Ik vrees dat we in het vervolg van de match weinig vuurwerk meer zullen beleven. Magnus maakt, zoals eerder opgemerkt, een wat vermoeide indruk en vindt het wel best. En Nepo? Die lijkt niet meer in staat om nog een vuist te maken. Zo bekeken heb ik het voor volgende commentators wel moeilijk gemaakt. Want zij kunnen nu niks meer schrijven over toilet-gate of andere randzaken. Of? Wellicht zit ik er helemaal naast en moet straks mijn toetsenbord opeten omdat ik het allemaal helemaal verkeerd heb ingeschat.

 

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Zukertort in Amstelveen. In het dagelijks leven is hij verkooptrainer en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Sinds kort mag hij zichzelf ook gediplomeerd schaaktrainer (2) noemen.

13 Reacties

 1. Avatar
  Wim Weehuizen 08 december 2021

  Ik ben het met veel van wat de verslaggever schrijft eens. Dat live commentaar gaat mij ook vaak veel te snel. En het Russisch is niet de opening om aanvallende kansen te creëren. Toch schreef Karpov ooit een boek Winning with the Petrov, het Russisch. Maar in de database vindt je ook vrij wat verliespartijen van Karpov daarmee. Een aansprekend voorbeeld is zijn nederlaag tegen Judit Polgar in 2003 in Hoogeveen. Zo kun je het Russisch agressief aanpakken. www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1268971

 2. Avatar
  Caesar64 08 december 2021

  Svidler op youtube is voor de niet titelhouders onder ons een stuk beter te volgen en hij vertelt en passant ook nog met glimmende oogjes over het Bunratty open wat zeker een keer moet worden bezocht.

  Vwb saaiheid: waarom is Magnus zo vermoeid deze match, dat is die al zeker na de zeeslang. Gaat die teveel op stap in het nachtleven, heeft die een vriendin? Kan schaaksite niet ff een reporter die kant opsturen?

 3. Avatar
  rudimatai 08 december 2021

  Inderdaad gaat het commentaar snel als Anish aan het woord is. Zelfs met mijn angstaanjagende Elo van 1626 heb ik moeite het te volgen. Wel mooi dat toppers als Judith en Anish hun inzichten delen. In 10 seconden zien ze meer dan ik in een kwartier.

 4. Avatar
  ayacucho 08 december 2021

  Aan tafel blijven zitten, maar nog steeds onrustig, heeft Nepo vandaag een half punt opgeleverd. Zou hij een uitbrander van zijn secondant GM Sergey Karjakin hebben gekregen?

  Dat Giri snel denkt en nog sneller praat is algemeen bekend! Ik herinner mij een Chess.com uitzending op twitch.tv of was het op youtube.com met Giri en IM Daniel Rensch. Op een gegeven moment begon Giri in sneltreintempo een variantenbrei uit te braken, je zag Daniel helemaal stilvallen en glazig uit zijn ogen gaan kijken ha ha ha!

 5. Avatar
  Pieter Priems 08 december 2021

  Ik kijk ook voornamelijk naar Polgar en Giri. Wat me vooral opvalt is dat Polgar zelf een oordeel vormt en dat Giri graag naar de computerevaluaties kijkt. Verder dat Giri soms twijfelt over de keuzes en vaak ook terug komt op varianten. Het komt me soms chaotisch over. Dat zegt vooral veel over mezelf, maar het valt me op. Zijn snelheid van denken is formidabel en waarschijnlijk is dat goed te combineren met heen en weer springen.

 6. Avatar
  Wim Weehuizen 08 december 2021

  De Franse grootmeester Nataf merkte op dat Nepomniachtchi eerder het wat verdedigende spel van Kramnik in zijn WK match tegen Kasparov en dat van Karjakin in zijn WK match tegen Carlsen speelt dan zijn eigen meer aanvallende spel. Daar zit wel iets van in, denk ik zo. Karjakin is volgens World Chess een aantal dagen geleden ingevlogen om Nepomniachtchi te helpen een comeback te maken.

  • Avatar
   Paul Wiselius 08 december 2021

   Ik zat me ook al af te vragen of Nepo wel zijn eigen spel speelt. In de eerste partijen bleek zijn openingsvoorbereiding formidabel, misschien wel beter dan die van Carlsen. Maar de kansen die hij toen kreeg benutte hij niet ten volle. Misschien ook omdat de stellingstypes hem niet lagen?
   Teveel geprogrammeerd voor de opening, te weinig getraind op zijn eigen spelkwaliteiten misschien?

 7. Avatar
  ayacucho 09 december 2021

  Toen hij na de partij ondervraagd werd door de Noorse verslaggevers en de vraag kreeg wat hij vond van zwarts keuze voor het Russisch hoorde ik Carlsen antwoorden dat Ian blijkbaar in “demolition mode” was. Bedoelde Carlsen te zeggen dat Ian zijn eigen kansen aan het slopen was?

  • Avatar
   Peter Huisman 09 december 2021

   Hoewel het Engels van Carlsen voortreffelijk is, blijft het bij uitdrukkingen toch altijd lastig om de nuance te vinden als het niet je eerste taal is. En het is altijd heel lastig om te ondervangen wat een ander precies bedoelde in een persconferentie, zeker zo net na de partij.
   Ik denk dat Carlsen met “demolition mode” eerder bedoelde dat Nepomniachtchi speelde als “alle bruggen achter zich verbrand hebbende”, en dat hij (MC) op zoek was naar hoe hij dat in het Engels kort en krachtig moest zeggen.

  • Avatar
   MvanLeeuwen 09 december 2021

   Het kan ook zijn dat Carlsen bedoelde dat Nepo er op uit is om met zwart zo snel mogelijk alle spel uit de stelling halen om remise te maken.

   Dat schiet natuurlijk niet op als je 3x moet winnen.

   • Avatar
    MvanLeeuwen 09 december 2021

    Ook wel “afbraakschaak” genoemd, bedenk ik me net.

 8. Avatar
  TD 09 december 2021

  Ik kijk het meest naar David Howell, Jovanka Houska en Kaja Snare plus gastcommentator. Veel rustiger van toon, veel humor, meerdere interviews en voor een clubschaker veel prettiger om te volgen. Ook de FIDE met Vishy Anand en Anna Muzychuk kijk ik af en toe. Ook rustig van toon en ik vind daar de spelers en het bord beter te zien dan bij Chess24.

 9. Avatar
  Eric César van 't Hof 10 december 2021

  De combinatie Polgar en Giri vind ik geniaal. Zij behoren samen tot de top van wat ik ooit heb gezien aan online live schaakcommentaar. Zij vullen elkaar uitstekend aan, geven veel informatie en zijn humoristisch.

  Bij één partij zat Polgar met een andere grootmeester, maar dat werkte totaal niet. Ook Giri alleen zou niet goed zijn – hij heeft een rustigere tegenhanger nodig die hem steeds weer terug op aarde brengt.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.