Tata ronde 2: slechte dag voor de Nederlanders

Voor velen is de partij tussen Magnus Carlsen en Anish Giri natuurlijk de kraker van de dag. Magnus was gisteren wat weifelend aan het toernooi begonnen. Hij heeft wel vaker een wat trage start. Maar vandaag ging hij er eens goed voor zitten en kwam hij met een ‘klein offer’.

© Lennart Ootes – Tata Steel Chess Tournament 2022

Ivan Sokolov zegt hierover in zijn nieuwe boek “Magnus Carlsen’s Middlegame Evolution”:

“Magnus gebruikt vaak wat we kunnen beschrijven als een ‘klein offer’. Soms doet hij dit omdat hij gelooft dat het de beste zet in een bepaalde stelling is, maar vaak heeft hij hiermee de bedoeling om de positie uit balans te brengen, of sterker – zijn tegenstander psychologisch uit balans te brengen.”

Als dat de bedoeling was in deze partij dan is het hem prima gelukt. Tot de volgende stelling was de partij min of meer in evenwicht. Wit heeft een pion geofferd in de Catalaan. Hij staat actiever. Het beste was nu waarschijnlijk om met het paard terug te keren naar Pb6. Maar gek genoeg keren mensen niet graag op hun schreden terug.

Zwart bood hier met 15. … Dd5 dameruil aan. Op zich is daar ook niks mis mee. Maar wit heeft uiteraard geen trek in deze ruil. In plaats daarvan gaat hij voor complicaties en offert hij een kwaliteit met 16. Txc6!

Zwart moet het offer wel aannemen, want 16. … Dxb3 17. axb3 verliest direct. 16. … Dxc6 Nemen met de pion kan uiteraard niet omdat het paard hangt.  17. Pe5! Dwingt de dame naar een beroerd veld.  17. … Db5 18. Dc2. We zijn nu bij de volgende stelling aanbeland.

De dame staat zeer ongelukkig op b5. Bovendien moet hare majesteit ook nog het paard op a4 bewaken. De witte stukken komen allemaal tot leven.

Na 18. Dc2 Ruilen? Nee bedankt! Met 18. … Pd5? Tastte Giri mis. 

Beter was 18. … Pb6 waarmee zwart de stelling in evenwicht kan houden. 19. Tb1 Da5 20. Lxd5. Hierna ging het snel bergafwaarts en leed Giri een pijnlijke nederlaag.

Rapport-Van Foreest 1-0

© Lennart Ootes – Tata Steel Chess Tournament 2022

Jorden was het toernooi gisteren uitstekend begonnen met een overwinning. Zoiets smaakt naar meer.

Vandaag bond Jorden de strijd aan met Richard Rapport. Qua elo zitten beide spelers in de 2700+ groep. Maar Jorden staat nog altijd zo’n zestig punten achter op zijn Hongaarse tegenstander. De strijd leek lange tijd in remise te eindigen. Maar ergens ging het toch fout.

Ze zeggen wel eens dat je eindspelen met paarden en pionnen als pionneneindspelen moet behandelen. Maar dat is lang niet altijd het geval. Hier was het zelfs een paardzet die Jorden de das om deed. Zie de volgende stelling.

Tot bovenstaande stelling na 35. e4 was er weinig aan de hand. Helaas ging Jorden hier met 35. … Pd7? pijnlijk  in de fout. Was het een poging om op winst te spelen of gewoon een misrekening?  Na 35…
fxe4 36. Nxe4+ Ke7 is de stelling in evenwicht. Afwikkelen naar een pionneneindspel zou hier verkeerd zijn. Zie de analyse in de partij.

Mamedyarov – Esipenko ½-½ 

Deze partij eindigde in remise. Maar het was wel een creatieve openingsopzet van de grootmeester uit Azerbeidzjaan. Hij ging voortvarend van start met 3. g4 en 4. g5. Het is al eens eerder gespeeld. En of het correct is? Esipenko kwam in het voordeel na 14. g6?, maar verspeelde zijn voordeel weer met 16. … Dd7?

Ook de overige partijen eindigden in remise  

De partij tussen Karjakin en Dubov werd een tamelijk bloedeloze remise. Kennelijk was het allemaal al bekend bij Dubov, want hij besteedde nauwelijks tijd aan dit partijtje. Na de 18e zet verscheen de volgende stelling op het bord.

Op het eerste gezicht kun je denken: “Hm… slechte pionnenstructuur voor zwart. Dus wit zal wel wat beter staan.” Maar feitelijk is er weinig aan de hand. Het witte paard op b3 is een vreselijk stuk. Bovendien is de pion op a2 een doelwit. Er gingen snel meer stukken van het bord. Na nog een stuk of vijf zetten en ruil van vrijwel alle stukken hielden de heren het voor gezien. Ook in de partij tussen Vidit en Caruana gingen de stukken als vliegen van het bord.

© Lennart Ootes – Tata Steel Chess Tournament 2022

Shankland en Grandelius maakten er een boeiend gevecht van.

© Lennart Ootes – Tata Steel Chess Tournament 2022

Challengers

Na al deze tegenvallers zou je haast vergeten dat er drie Nederlanders actief zijn bij de Challengers. Maar ook daar kijken we met gemengde gevoelens op terug.

L’Ami – Zhu 1-0

Erwin L’Ami was gisteren begonnen met een nederlaag. Vandaag zag het er lange tijd naar uit dat zijn partij tegen Zhu in een remise zou eindigen. Maar 35. … f6? was een fout. Erwin deed wat hij moest doen: de partij met vaste hand naar winst voeren.

Lucas van Foreest – Ganguly ½-½  

In deze partij is het evenwicht nooit verstoord geraakt. In deze open Catalaan was alles tot de 16e zet van zwart al eens eerder gespeeld in Gupta-Ramos. Die partij ging verder met Tac8. Hier koos zwart er voor om met 16. … Lc6 de witte dame na verdere oorden te verbannen. Maar uiteindelijk keerde de witte dame, zonder al te veel problemen, toch weer terug in de partij.

Warmerdam – Erigaisi 0-1

De dag verliep uiterst pijnlijk voor onze Nederlandse kampioen. Er kwam al weer een Catalaan op het bord. Na de 15e zet van zwart was de volgende stelling op het bord verschenen.

En nu gebeurde er iets wat je nauwelijks kunt bevatten. Gek genoeg ben ik het wel vaker tegengekomen dat de eerste de beste patzer in deze stelling onmiddellijk zou denken: oeps aftrekschaak. Ik moet iets met mijn dame doen. Maar zo werkt het niet altijd voor grootmeesters. Ze zien meer en rekenen dieper. Maar heel af en toe gaat het juist vanwege die diepte wel eens mis.

Tot zover was het ook al eens eerder gespeeld in een partij tussen Sorokin en Hakobyan. Daar koos wit voor het logisch 16. Dd1. Maar kennelijk had Max iets anders gezien en ging hij voor 16. Txa6? Heeft hij over het hoofd gezien dat zijn loper op c1 bleef hangen in deze variant? Enfin, kijkt u zelf maar hoe dit verder ging.

Samenvatting

We kunnen kort zijn over deze ronde voor de Nederlanders. Het was er eentje om snel te vergeten. Al zal Magnus er heel anders over denken. Want zijn score tegen Giri loopt nu aardig op.

 

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven was hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

4 Reacties

 1. Avatar
  ayacucho 17 januari 2022

  Met hierbij weer de tussenstand na ronde 2, zoals u inmiddels gewend bent van ons, door Ayacucho gefabriceerd mbv zijn Alternative Ranking Method (ARM)

   

  POSITIE SPELER PUNTEN SB RATING
  1 Jan-Krzysztof Duda(6e) 1,5 11,5 2760
  2 Vidit Gujrathi(8e) 1,5 15 2727
  3 Magnus Carlsen(1e) 1,5 16 2865
  4 Andrey Esipenko(10e) 1 3 2714
  5 Fabiano Caruana(2e) 1 5 2792
  6 Daniil Dubov(9e) 1 6 2720
  7 Sergey Karjakin(7e) 1 6,5 2743
  8 Praggnanandhaa R.(14e) 1 7 2612
  9 Shakhriyar Mamedyarov(4e) 1 8,5 2767
  10 Richard Rapport(5e) 1 10 2763
  11 Jorden van Foreest(12e) 1 14 2702
  12 Anish Giri(3e) 0,5 5,5 2772
  13 Nils Grandelius(13e) 0,5 6,5 2672
  14 Sam Shankland(11e) 0,5 7 2708

   

  We zien dat geen enkele schaker zich in het hokje heeft laten duwen waarvan de buitenwereld denkt dat hij daar hoort, behalve dan Nils Grandelius, maar van hem hadden we het wel een beetje verwacht: hij heeft zich al eerder uit Team Magnus laten duwen door JVK.

  De grootste onderpresteerder is Giri (10 plaatsen te laag), de grootste bovenpresteerders en Pragna (6 plaatsen hoger dan verwacht)

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.