Tata ronde 4: Van Foreest laat Carlsen zweten

De laatste speelronde voor de eerste rustdag was vandaag. Voor sommigen een moment om eens stevig uit te pakken waar anderen opteren voor een snelle remise en wat extra rust. De Nederlanders konden vandaag in beide kampen geplaatst worden. Het resultaat was bij al onze landgenoten een puntendeling, maar die kwamen wel op verschillende manieren tot stand. Laten we bij de Masters beginnen!

Masters

Bij de Masters gaat de Indiër Vidit verrassend de rustdag in als koploper. Na een goede start met 2,5 uit 3 wist hij vandaag relatief gemakkelijk remise te maken met wit tegen Esipenko waardoor hij nu op 3 uit 4 staat. De ‘mannen met de moeilijke namen’ wisten vandaag ook hun eerste overwinning van het toernooi te scoren. Shakhriyar Mamedyarov won van Duda in een eindspel nadat Duda zelf daarvoor de winst al had gemist en de jonge “Pragg” wist zich knap te herstellen van zijn nederlaag van gisteren tegen Jorden van Foreest door vandaag met wit van Nils Grandelius te winnen.

Sergey Karjakin – Anish Giri

Karjakin en Giri waren door nederlagen tegen respectievelijk Esipenko en Carlsen matig aan het toernooi begonnen en konden een punt meer dan goed gebruiken. Het was dan ook teleurstellend maar tegelijkertijd begrijpelijk dat ze na 14 zetten en een ruim half uur al tot remise kwamen. Giri zei in het interview op het YouTube kanaal van het toernooi dat hij verrast was door de keuze van Karjakin om met d4 te beginnen, waarna het er op leek dat Karjakin vervolgens weer verrast werd door de Grünfeld van Giri. In plaats van een lange theoretische discussie aan te gaan besloot Karjakin meteen een geforceerde remiselijn te spelen met 10. Pb3, waarna Anish geen andere verantwoorde keuze had dan de eeuwige aanval op de dame toe te staan.

Magnus Carlsen – Jorden van Foreest

Waar Anish vandaag een extra rustdag had was dat bij Jorden zeker niet het geval. Hij mocht met zwart aantreden tegen wereldkampioen Magnus Carlsen voor wie hij tijdens de WK-match nog gewerkt had als secondant. De mannen van Team Carlsen spaarden elkaar niet en maakten er een waar spektakel van. Na een rustig verlopen opening gooide Jorden verrassend de knuppel in het hoenderhok met 18…g5 gevolgd door het pionoffer 19…g4?!.

Na 19.Lxe4 wint wit een pion aangezien zwart niet met de d pion wil terugslaan vanwege de doorbraak d5!

Wit lijkt een gezonde pion voor te staan maar de sterke pionnenketen in het centrum in combinatie met de passieve witte loper geven zwart zeker praktische compensatie voor de pion. In ruil hiervoor heeft wit echter wel de mogelijkheid om te proberen zwaktes uit te lokken op de damevleugel en druk te zetten op de c6 pion. Commentatoren Peter Svidler en Jan Gustafsson waren onder de indruk van het spel van onze jonge landgenoot in deze fase die de nuances van de positie goed door leek te hebben en zonder angst nog een pion offerde voor concrete compensatie. Beide spelers wisselden vervolgens onnauwkeurigheden af. De partij balanceerde tussen gewonnen voor Carlsen en remise, maar nadat de wereldkampioen het winnende 38.Ke2 miste, wist onze landgenoot zonder al te veel moeite de puntendeling binnen te slepen na een boeiend gevecht waar Jorden zijn originaliteit in volle glorie kon laten zien.

Ke2!

Met deze remise tegen Carlsen heeft Jorden overigens pas zijn eerste puntendeling van het toernooi gepakt, geen gek resultaat met zwart tegen de wereldkampioen. Door de start met 2,5 uit 4 handhaaft hij zich in de bovenste regionen. Om het over titelprolongatie te hebben is natuurlijk wat ambitieus, maar Jorden is in ieder geval opnieuw goed begonnen!

Challengers

Bij de Challengers is het ook India boven. De 18-jarige Arjun Erigaisi heeft de leiding stevig te pakken na zijn derde overwinning in vier partijen, deze keer moest Roven Vogel eraan geloven. Erigaisi wordt wel op de voet gevolgd door de Tsjech Nguyen en de Rus Murzin die beiden op 3 uit 4 staan. Daarachter volgt een klein groepje spelers waaronder onze landgenoot Erwin l’Ami op 2,5 punt.

Volodar Murzin – Erwin l’Ami

Na twee overwinningen op rij moest Erwin l’Ami zich vandaag tevreden stellen met een remise. Tegen het 15-jarige Russische talent Volodar Murzin had Erwin lange tijd het betere van het spel in een Spaanse partij. Veel meer dan een klein voordeeltje werd het echter niet. L’Ami heeft zich echter goed hersteld van zijn nederlaag in ronde 1 en met 2,5 uit 4 gaat hij met een mooie score de rustdag in.

Max Warmerdam – Rinat Jumabayev

Voor Max Warmerdam vandaag een dag van de gemiste kansen. Max verraste de sterke Kazachse Grootmeester Jamabayev door voor een Panov te kiezen. Warmerdam staat bekend als sterke theoreticus en als een van de best voorbereide spelers en toonde dat door vanuit de opening Jumabayev min of meer van het bord te schuiven. In de tijdnoodfase ging Max echter de fout in door op zet 37 Txe3 te spelen in plaats van het winnende Lxc6, waarna het eindspel opeens vrij makkelijk te keepen was voor zwart in plaats van verloren.

Lucas van Foreest – Jonas Buhl Bjerre

De tweede Van Foreest in dit toernooi moet nog op gang komen. Lucas speelde vandaag een correcte remise die voor de volger zonder computer bijzonder interessant en ingewikkeld leek. Het bord leek in brand te staan maar de engine gaf nooit meer dan een half punt voordeel voor een van de spelers, uiteindelijk werd het punt gedeeld nadat Lucas een stuk offerde met Lxh7 voor eeuwig schaak.

Morgen staat dus de rustdag op het programma maar donderdag gaan de schakers verder. Giri zal proberen zijn goede vriend Vidit de koppositie te ontnemen, terwijl titelverdediger Jorden met wit zijn goede toernooi mag voortzetten tegen Mamedyarov. Voor de rest lijkt bij de Masters vooral het duel tussen Rode Lantaarn Grandelius en Magnus Carlsen een kanshebber op een spektakelstuk.

 

2 Reacties

 1. Avatar
  Zuid Limburg 19 januari 2022

  Prima verslag, met plezier gelezen en nagespeeld 👍  Tipje voor de auteur: 2 maal staat er verassend in het verhaal. Dat bestaat wel, maar meer in associatie met een crematorium… Het is verRassend. Niet om de moraalridder uit te hangen, maar lijkt me toch handig te weten voor je verdere journalistieke ‘loopbaan’.

   

  • Avatar
   Max van de Pavoordt 19 januari 2022

   Bedankt! Uiteraard meteen aangepast, een verassende Vidit lijkt me inderdaad niet de bedoeling.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.