Ronde 5 – verwend door succes?

Zijn we de afgelopen jaren te verwend geraakt? Wat mijzelf betreft ben ik geneigd om dat te geloven, aangezien ik al vanaf het begin steeds overwinningen verwacht. Tot nu toe zit dat er nog niet echt in. Anish Giri kwam niet verder dan remise en Jorden beging fouten in de aanval. Hij verloor zijn partij. Ook in de Challengers waren er vandaag geen Nederlandse zeges; alle drie de partijen eindigden in remise. Voor een uitgebreide fotoreportage kunt u terecht op tatasteelchess.com

Masters: partijen zonder Nederlanders
Elders was ook genoeg te zien. Carlsen leek met zwart tegen Grandelius een fout te hebben gemaakt in zijn openingsvoorbereiding. In plaats van het door de engines aanbevolen 18… Pf7 speelde hij 18… d5!? Wellicht haalde hij een zetvolgorde door elkaar, maar achteraf mag de vraag gesteld worden of dit wel een misser was. Het pakte in elk geval niet slecht uit voor Carlsen, die na een paar mindere zetten van Grandelius overwegend kwam te staan. De Zweed wist echter te ontsnappen.

Carlsen diep in gedachten (foto Lennart Ootes)

Ook Caruana en Jesipenko maakten er een boeiend gevecht van. In een moeilijk Semi-Slavisch Damegambiet had Caruana altijd wel het beste van het spel. Gelukkig voor de jonge Rus maakte Caruana op het kritieke ogenblik een fout en kwam alles op zijn pootjes terecht. Rapport speelde met wit tegen de Indiase tiener Rameshbabu Praggnanandhaa en wist via een originele opening een bijzonder ingewikkelde stelling te bereiken. De jonge Praggnanandhaa hield aanvankelijk moedig stand, maar ging alsnog in de fout. Rapport maakte het zonder genade af. Dubov speelde in zijn kenmerkende stijl weer een spectaculaire partij, maar bereikte slechts remise.

De partij Duda – Karjakin verdient een aparte vermelding. Karjakin had lang het betere van het spel, maar zijn voordeel verzandde. Op de vierendertigste zet luidde hij met Tg4 een zetherhaling in, waar Duda op in ging. De zet van Karjakin was echter een lelijke fout…

Hoe kan wit de partij beslissen?

Masters: de Nederlanders
De Nederlanders scoorden samen maar een half punt vandaag. Waren alle kansen volledig waargenomen, dan had dat een vol punt meer kunnen zijn. Giri verkreeg in een moeilijke Russische opening het beste van het spel. Vidit gooide het toen op de aanval, en toen Giri naliet om tijdig stukken te ruilen en de vaart uit de aanval te halen, kwam Vidit beter te staan. Giri wist het eindspel echter te keepen.

Jorden van Foreest probeerde het tegen Shakriyar Mamedyarov met een Open Spanjaard. Hij week echter spoedig af van de hoofdvarianten en liet de opmars b5-b4 toe. Hij gooide het vervolgens op de aanval, maar Mamedyarov leek niet onder de indruk. Een paar fouten bezegelden vervolgens Jordens lot.

Challengers
Het ontbrak uw verslaggever helaas aan de tijd om ook even een blik te werpen op alle partijen in de Challengergroep. Toch mag niet onvermeld blijven dat de Indiër Arjun Erigaisi vandaag zijn vierde winst in vijf ronden boekte. Hij versloeg de sterke Russische IM Moerzin. Wat de Nederlanders betreft, verschilt het verhaal van de dag weinig van de Masters. L’Ami kreeg enkele kansen, maar die werden niet benut. Dat viel Lucas van Foreest niet te verwijten. Hij verdedigde zich tegen de Chinese Zhu Jiner met de Berlijnse Muur. Deze Muur maakte zijn remisereputatie weer eens waar. Lucas behaalde dus een vrij gemakkelijke remise.

Ook Max Warmerdam had een relatief makkelijke dag. Hij wist vanuit een gelijke stelling een klein eindspelvoordeeltje te verwerven, maar dat voordeeltje was hij ook zo weer kwijt. Gelukkig was dat bij de Deen al niet anders. Remise overeengekomen.

Erwin l’Ami bezorgde zijn tegenstander een paar hangende pionnen op de zesde rij. Deze pionnen bleken in de partij een dankbaar doelwit te zijn voor de witte stukken. L’Ami had dan ook voortdurend het beste van het spel. Op de 32e zet speelde L’Ami zijn toren naar e1, waarmee hij in remise berustte. Het leek er echter op dat hij met Pd4 nog voor de winst had kunnen spelen.

Helaas dus een negatief saldo voor Nederland vandaag. Morgen staan de partijen Karjakin-Van Foreest en Caruana-Giri op het programma in de Masters. L’Ami mag het in de Challengers met zwart opnemen tegen Marc-Andria Maurizzi, de hekkensluiter. Hopelijk worden er dan meer punten gescoord dan vandaag!
 

7 Reacties

 1. Avatar
  Henk Smout 20 januari 2022

  Het is niet: Jorden probeerde het met een Open Spanjaard,

  maar:

  Jorden speelde Spaans en kreeg de open verdediging tegen zich.

 2. Avatar
  ayacucho 21 januari 2022

  De tussenstand na ronde 5 van Ayacucho’s Ranglijst Avontuur

  POSITIE SPELER PUNTEN SB RATING GESTEGEN
  1 Shakhriyar Mamedyarov(4e) 3,5 27 2767 3
  2 Vidit Gujrathi(8e) 3,5 33,5 2727 6
  3 Richard Rapport(5e) 3,5 34 2763 2
  4 Andrey Esipenko(10e) 3 20,5 2714 6
  5 Magnus Carlsen(1e) 3 28,5 2865 -4
  6 Jan-Krzysztof Duda(6e) 2,5 15 2760 0
  7 Fabiano Caruana(2e) 2,5 19 2792 -5
  8 Jorden van Foreest(12e) 2,5 25,5 2702 4
  9 Anish Giri(3e) 2 12,5 2772 -6
  10 Daniil Dubov(9e) 2 16,5 2720 -1
  11 Sam Shankland(11e) 2 17,5 2708 0
  12 Sergey Karjakin(7e) 2 19,5 2743 -5
  13 Praggnanandhaa R.(14e) 2 24 2612 1
  14 Nils Grandelius(13e) 1 7,5 2672 -1

  Giri is na ronde 2 in een vrije val terecht gekomen. Dankzij mijn foutje (of fout, of blunder, zo u wilt) stond hij na de 3e ronde nog op plaats 12, anders had hij zelfs op de 13e plaats gestaan, aangezien Shankland bij gelijk aantal punten (1) en gelijke SB-score (10,5) met een lagere fiderating (2708) dus een betere prestatie heeft geleverd en boven Giri had moeten staan.

  Giri heeft zijn parachute gelukkig op tijd geopend, hij zweeft momenteel ergens om en nabij de 9e plek. Ik hoop dat de wind er nog onderslaat zodat hij wat omhoog valt. Hopelijk komt hij geen luchtzak tegen. Een luchtzak is een soort van zwart gat, waar zoals bekend, zelfs je parachute je niet kan redden. Maar goed, we gaan er van uit dat het allemaal goed komt met Giri en dat hij met zijn heldere kwikzilvere persoonlijkheid op zijn pootjes zal landen. Ik denk niet dat we bang hoeven te zijn dat Giri in een zwart gat belandt, ook niet na zijn schaakcarriere.

  • Avatar
   Caesar64 21 januari 2022

   Boeiend hoor zo’n eigen ranglijst! Voorziet dit in een vraag?

   • Avatar
    Hendrikom 21 januari 2022

    Jazeker! Alleen in een ‘ Kaas niet van je brood laten eten klassement’ zou je Jorden op de zesde plaats moeten zetten.

 3. Avatar
  Paul Wiselius 21 januari 2022

  De foto’s zijn te vinden op https://tatasteelchess.com/press-registration/photo-gallery/

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.