Veel punten en een Nederlands onderonsje: Tata Steel ronde 7

Terwijl ronde 7 nog maar amper begonnen was, kon onze landgenoot Anish Giri alweer een punt bijschrijven. Ongetwijfeld is Giri blij met punten, al kan iedere schaker zich vast wel indenken dat hij dat liever had gedaan na een echte pot schaak. Dubov kwam helaas niet opdagen en dus bleek 1.d4 in dit geval genoeg voor een punt. Wellicht dat er nog wel een discussie oplaait over de reden en wellicht dat Dubov ook, in geval van een positieve coronatest, zelfs het hele toernooi zal moeten verlaten.

Dit is de verklaring vanuit het toernooi waarom Dubov deze ronde niet speelde:

“Daniil Dubov speelt vandaag niet op de zevende ronde van het Tata Steel Chess Tournament. Door een coronabesmetting in zijn naaste omgeving heeft de toernooiorganisatie na overleg met de hoofdarbiter van het Tata Steel Chess Tournament Dubov gevraagd om vandaag met mondkapje op te spelen. Dit uit veiligheid voor zijn tegenstander, Anish Giri. Daarop heeft Dubov verstek laten gaan, waardoor hij zijn partij van vandaag verliest. Dubov geeft aan dat hij principieel niet met een mondkapje wil spelen. Dubov zelf testte in een sneltest vanmiddag negatief. Hij heeft vandaag ook een PCR-test ondergaan, waarvan de uitslag waarschijnlijk vanavond bekend wordt.”

Een wachtende Giri na zijn eerste zet. (foto: Jurriaan Hoefsmit / tatasteelchess.com)

Op naar de volgende partijen, want daar duurden de partijen wel langer dan zet 1. Jorden laat dit hele toernooi al mooi aanvalsspel zien, duidelijk met de intentie om te winnen. Met slechts 1 halfje tot nu toe (tegen Carlsen nog wel!), staat Jorden na vandaag op 50% met 3 winst- en 3 verliespartijen. Tegenstander Vidit werd door deze partij van de (gedeelde) troon gestoten. In principe leek de partij voor een lange tijd in evenwicht, al was er genoeg om voor te spelen. De druk die Jorden opvoerde richting de tijdnoodfase leidde uiteindelijk tot een blunder van Vidit die Jorden netjes afstrafte. Mooi was hoe Jorden met kleine voordeeltjes het zijn tegenstander erg lastig wist te maken.

 

Challengers

Bij de Challengers stond er een Nederlandse derby op het programma. Erwin l’Ami nam het met wit op tegen Lucas van Foreest. Het werd een goede dag voor huize Van Foreest, aangezien Lucas al vanaf het begin van de partij een plusje in handen kreeg en dat, ondanks taai tegenspel van Erwin, niet meer uit handen gaf. Diep in het eindspel kon Lucas uiteindelijk het punt bijtekenen.

Max Warmerdam begint ook lekker te draaien en pakte vandaag zijn 2e punt op rij tegen Polina Shuvalova. Dat ging niet zonder slag of stoot. Polina zal geen aangename herinneringen koesteren aan de partijen tegen de drie Nederlanders, aangezien die allemaal verloren gingen terwijl ze zeker niet kansloos was in die partijen. Na een interessante opening stond Max ietsje minder, maar zijn tegenstander leek net niet doortastend genoeg te spelen, waarna Max dat juist wel deed. Een interessante pot volgde en in een stelling waar nog van alles kon gebeuren was het Polina die plots beslissend blunderde na een mooie winstpoging van Max.

 

Na 2 volle punten op rij staat Anish nu bij de Masters op 4 uit 7. Jorden volgt met 3,5. Wereldkampion Carlsen heeft de leiding gepakt met 5 uit 7. Bij de Challengers hebben Lucas en Max beiden ook 2 punten op rij gepakt, waardoor ze met 4 uit 7 ook weer prima meedoen. Erwin staat op 3,5. In deze groep leidt Arjun Erigaisi nog steeds, die vandaag na zijn 2e halfje nog steeds super er voor staat met 6 uit 7. Morgen is het volgende Nederlandse onderonsje aan de beurt: Max-Erwin.

Over Bram Klapwijk

Ik ben een schaaktrainer en schaakliefhebber. Met name de aanval vind ik erg interessant, maar voor bijna alles dat met schaken te maken heeft kan je me wel porren. Ik heb een eigen Youtube kanaal: Schaakplezier!

6 Reacties

 1. Avatar
  Dimitri Reinderman 23 januari 2022

  Als ik Gustafsson goed begrepen heb, gaf Dubov voor het toernooi al aan dat hij niet met een mondkapje zou spelen. Blijkbaar is dat niet helemaal duidelijk overgekomen.

  • Avatar
   arjo1982 23 januari 2022

   Wat ik begrepen heb uit het appverkeer tussen JG en DD… Staat er (volgens Dubov) in het contract met de spelers dat als je sneltest negatief is een speler geen mondkapje hoeft te dragen… Dat hij van de arbiters toch een mondkapje MOEST dragen was voor hem een gevalletje van “de spelregels veranderen tijdens de wedstrijd”… Daardoor heeft hij besloten niet te spelen… Dus wat ik overal (bv op teletekst) lees dat Dubov uit principe niet met een mondkapje wil spelen is NIET de hoofdrede waarom hij niet heeft gespeeld…

 2. Avatar
  Caesar64 23 januari 2022

  Het ronde 8 verslag mag wel door Hendrikom worden geschreven: het gebeurt niet elke dag dat de wereldkampioen zijn openingsrepetoire aan het imiteren is!

 3. Avatar
  ayacucho 23 januari 2022

  De tussenstand na ronde 7 van Ayacucho’s Ranglijst Avontuur

   

  POSITIE SPELER PUNTEN SB RATING GESTEGEN
  1 Magnus Carlsen(1e) 5 40,5 2865 0
  2 Shakhriyar Mamedyarov(4e) 4,5 38,5 2767 2
  3 Andrey Esipenko(10e) 4 27,5 2714 7
  4 Anish Giri(3e) 4 35 2772 -1
  5 Vidit Gujrathi(8e) 4 37,5 2727 3
  6 Richard Rapport(5e) 4 39 2763 -1
  7 Fabiano Caruana(2e) 3,5 30 2792 -5
  8 Jorden van Foreest(12e) 3,5 30,5 2702 4
  9 Sergey Karjakin(7e) 3,5 33,5 2743 -2
  10 Jan-Krzysztof Duda(6e) 3 17,5 2760 -4
  11 Sam Shankland(11e) 3 28 2708 0
  12 Daniil Dubov(9e) 2,5 16 2720 -3
  13 Praggnanandhaa R.(14e) 2,5 27,5 2612 1
  14 Nils Grandelius(13e) 2 10,5 2672 -1

   

  In de onderste helft zijn 2 spelers gestegen: Pragna en Jorden. Jorden draait goed, maar staat nog steeds in

  de onderste helft. Ik realiseer me nu eigenlijk dat het ongelooflijk knap is wat deze knappe gast vorig jaar

  gepresteerd heeft. Zijn interviews zijn ook om door een ringetje te halen, prettig om naar te luisteren.

  Hij zegt gewoon dat hij “very afraid” is hahaha. De Jacco Eltingh (of Paul Haarhuis) van het schaken

  zou ik hem willen noemen.

   

  En dan de 7e partij van Giri. Hij heeft wel heel veel geluk momenteel, daar krijgt een paard de hik van hahaha.

  In zijn 6e partij heeft een paard hem gered. Dat stond inderdaad alweer op de juiste plaats.

   

  En dan Dubov. En ook die NK-spelers die niet wilden spelen. Wat ik daar van vind hou ik voor mij. Ik begrijp er helemaal niks van, dat is wat ik er van begrepen heb.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.