Tata Steel 12: Carlsen toernooiwinnaar, remises Giri en Van Foreest

Voordat ik met mijn verslag begin een opgave: hoe had Max Warmerdam hier kunnen winnen? Erg moeilijk!

Door met zwart van Fabiano Caruana te winnen heeft Magnus Carlsen voor de achtste keer Tata Steel Chess op zijn naam gebracht. Met morgen een gratis punt komt hij uit 9.5 uit 13, terwijl de concurrentie hoogstens 8.5 punten kan halen. Ook in de Challengers-groep is de winnaar bekend: Erigaisi Arjun behield met een remise zijn voorsprong van anderhalf punt en zal met minstens 9.5 punten de groep winnen. Voor de Nederlanders was het een redelijk goede dag: twee remises in de hoogste groep, 2.5 uit 3 in de tweede groep.

Masters

Giri had nog een theoretische kans om het toernooi te winnen, maar daartoe moest hij in ieder geval zelf winnen en Carlsen vandaag verliezen. Het eerste zat er nog wel in: hij kwam beter te staan tegen Grandelius. Op zet 24 had hij nog een kans op duidelijk voordeel, maar geen tijd om de best wel moeilijke beste zet te vinden en het was verstandig dat hij daarna remise aanbood om erger te voorkomen.

Jorden van Foreest verdedigde goed met zwart tegen Duda en behaalde zo een nette remise. Dat is echter niet het hele verhaal: op een gegeven moment kwam de snelle counter en had zwart meer aanvallers dan wit verdedigers. Dat had zomaar een doelpunt kunnen opleveren.

In de andere partijen vielen er drie beslissingen. Vidit kreeg een goede stelling tegen Mamedyarov en had met 26.Lf4 zijn voordeel kunnen behouden. In plaats daarvan gaf hij zomaar een stuk weg met 26.Dg4?? Karjakin kreeg met zwart tegen Shankland goede compensatie voor een pion, maar ging met 17…Db7 en 18…Dxb2 de fout in. 19.Dxc4! is een correct stukoffer en de Amerikaan speelde het heel nauwkeurig verder. De belangrijkste partij was natuurlijk de overwinning van Carlsen tegen Caruana, voor een beschrijving daarvan verwijs ik naar de Reinderman aan zet van vandaag. Of bekijk de uitleg van Carlsen zelf.

Challengers

Twee van de drie Nederlanders wonnen vandaag en zoals u hierboven kon lezen had ook Max Warmerdam kunnen winnen. Als u gevonden had dat 20…Tfd8 (of 20…Tad8) de winnende zet is, en ook nog waarom, dan hoort u wellicht ook in de grootmeestergroep thuis. De volledige oplossing vindt u in de analyse. Warmerdam legt zelf uit waarom hij de winst niet had gevonden en ook waarom de arbiter op het einde ingreep.

Erwin l’Ami werd door Ganguly verleid op een pion op b4 te pakken. Die bleek niet vergiftigd: wit won weliswaar een kwaliteit, maar zwart had uitstekende compensatie. Na nog een paar fouten van wit won onze landgenoot.

Bij de partij tussen Daniel Dardha en Lucas van Foreest zijn volgens de engines veel fouten gemaakt. Het algemene beeld was wel dat zwart steeds ietsje of veel beter stond en dat werd op het einde heel veel beter.

De belangrijkste partij van de ronde was die tussen Arjun en Nguyen. De Tsjech met Vietnamese roots stond anderhalf punt achter en had dus met een overwinning de laatste ronde spannend kunnen maken. Het werd echter een remise in 15 zetten. Misschien slap, maar zwart stond wat minder, de stelling bood hem nauwelijks winstkansen en een eventuele nederlaag zou een verder goed toernooi voor hem toch wel verpesten, dus ik begrijp het wel.

Ook de winnaar van de groep werd door Lennart Ootes geïnterviewd. Een bescheiden persoon waarschijnlijk, gezien het volume waarop hij praat.

1 Reactie

 1. Avatar
  ayacucho 30 januari 2022

  De tussenstand na ronde 12 van Ayacucho’s Ranglijst Avontuur

   

   

  POSITIE SPELER PUNTEN SB RATING GESTEGEN
  1 Magnus Carlsen(1e) 8,5 60 2865 0
  2 Shakhriyar Mamedyarov(4e) 7,5 64 2767 2
  3 Richard Rapport(5e) 7,5 70,5 2763 2
  4 Anish Giri(3e) 7 65 2772 -1
  5 Andrey Esipenko(10e) 6,5 49 2714 5
  6 Sergey Karjakin(7e) 6 46,5 2743 1
  7 Vidit Gujrathi(8e) 6 53 2727 1
  8 Jorden van Foreest(12e) 6 53,5 2702 4
  9 Fabiano Caruana(2e) 6 61 2792 -7
  10 Jan-Krzysztof Duda(6e) 5,5 35,5 2760 -4
  11 Sam Shankland(11e) 5,5 43 2708 0
  12 Praggnanandhaa R.(14e) 4,5 46,5 2612 2
  13 Nils Grandelius(13e) 4 29,5 2672 0
  14 Daniil Dubov(9e) 3,5 26 2720 -5

   

  Als we naar gestegen kijken zien we dat Carlsen op het podium staat, geflankeerd door

  Mamedyarov en Rapport.

   

  Ik las zojuist dat we Magnus kunnen feliciteren dat hij het toernooi al gewonnen heeft.

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.