Giri naar halve finales Grand Prix Belgrado

Anish Giri is winnaar geworden van poule B van de Fide Grand Prix Belgrado. Door dit resultaat heeft hij zich geplaatst voor de halve finales van het toernooi, waar hij tegen één van de andere drie groepswinnaars zal uitkomen: Andreikin, Rapport of Vachier-Lagrave. Woensdag wordt de eerste partij van de halve finale gespeeld, de indeling is mij nog niet bekend. Edit: Giri-Andreikin en Rapport-MVL.

Giri voor zijn laatste groepspartij, foto door Lennart Ootes

Eerst nog even een herhaling van hoe het zit met dit toernooi. Er zijn vier dubbelrondige vierkampen. De winnaars gaan naar de halve finale en daar ontstaat een top 4 uit, die 13 (winnaar), 10 (verliezend finalist) of 7 (verliezend halve finalist) punten verdienen. De nummers 2 en 3 in de poule krijgen 4 en 2 punten, de nummer 4 niets. Er zijn in totaal drie toernooien, waarin 24 spelers over verdeeld zijn, elke speler speelt dus twee toernooien. De twee spelers met de meeste punten plaatsen zich voor het kandidatentoernooi. Goeie kans dat je daarvoor 20 punten nodig hebt. De finalisten van het eerste toernooi (Nakamura en Aronian) doen overigens in Belgrado (het tweede toernooi) niet mee. Rapport, die daar de halve finale haalde, heeft dat in Belgrado weer gedaan en staat nu dus virtueel bovenaan met 14 punten.

In tegenstelling tot bij veel andere sporten heeft de Wereldschaakbond individuele Russische schakers niet geband en aan dit toernooi doen daarom vijf Russen mee, die spelen onder de Fide-vlag. Ze zijn zover mij bekend allemaal tegen de oorlog, maar hoe ze ermee omgaan verschilt: Andreikin speelt alsof het voorlopig zijn laatste toernooi is (zou zomaar kunnen), Grischoek vindt schaken even niet zo belangrijk en haalde met niet al te veel strijd 2 uit 6. Dat zal ook te maken hebben met dat zijn ex-vrouw (Natalia Zhukova) en dochter met haar in Oekraïne wonen. Andreikin deed het beter en won zijn groep, al won hij vandaag met enig geluk: in de tijdnoodfase stond hij totaal verloren, maar de tegenstander vond de verschillende manieren om uit een matnet te lopen niet.

Giri won zijn groep wel overtuigend. Hij begon met twee keer wit, speelde in beide partijen Italiaans en won beide keren met fris aanvallend spel. Het pionoffer 10.b4 tegen Tabatabaei is bijvoorbeeld best wel een opvallend nieuwtje. Tegen Vitiugov leek het even een snelle overwinning te worden, maar na onnauwkeurig speel sloeg de eerste aanvalsgolf niet door. Tegen de tweede golf verdedigde de zwartspeler zich in eerste instantie goed, maar  na een fout op zet 30 was het dan toch echt afgelopen. Wat je met 2 uit 2 moet doen in een zesrondig toernooi hoef je Giri niet uit te leggen en er volgden drie remises. De laatste ronde vandaag moest dan nog wel met zwart tegen Vitiugov (die nog steeds een punt achter stond) remise gehouden worden, maar dat lukte zonder in grote problemen te komen. Stap 1 op weg naar een eventuele WK-titel is dus met goed gevolg afgelegd, maar er zijn nog veel stappen te gaan.

3 Reacties

  1. Avatar
    Dee Dee 07 maart 2022

    klopt, halve finales Giri Andreikin en Rapport tegen MVL, woensdag eerste partij

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.