Van lichte zeden… 

De zevende ronde, die eigenlijk de achtste had moeten zijn, maar doordat de vijfde nog niet gespeeld is noem ik het toch maar de zevende, bracht ons naar Den Bosch. Toestanden op de A27 en op de Utrechtse Waterlinieweg maakten dat we een flink eind om moesten met als gevolg dat ons hele halve uur speling in de auto werd doorgebracht. We waren net op tijd! 

En Passant en HMC Den Bosch hebben allebei leden die momenteel het EK spelen in Slovenië maar tot een vooruitspeeldiscussie leidde dat niet. Beide teamleiders hengelden in hun arsenaal aan reserves en dat leidde tot voer voor recordboeken en smeuïge verhalen, maar daarover straks meer. 

Friso Nijboer was ooit een man van buigen of barsten. Dit seizoen staat er een Ulf Andersson-achtige score van één overwinning en zes remises op zijn naam. Tegen de jarige Twan Burg kwam hij inderdaad met een Anderssonachtig voordeeltje uit de opening. Een iets betere pionnenstructuur. In de handen van Andersson wellicht genoeg voor de winst. Nu ja, in ieder geval genoeg voor een partij van 80 zetten. Nu werd het vlot remise… 

Nijboer – Burg @RO 

 

En Passant 1 heeft dit seizoen al twintig verschillende spelers ingezet. Meelezende Sas van Genters kan ik vast meedelen dat het hier niet bij blijft. Dus laat dat voorbereiden maar zitten voor de komende ronde! Nummer twintig in de rij was Vojtech Plat uit Olomouc, Tsjechië. Die verheugde zich wel op een heel speciale manier op zijn debuut bij EP. U weet, bij En Passant krijgen de meeste spelers van het eerste betaald. Wat die spelers met dat geld doen gaat ons verder geen bal aan en dat hoeven we ook niet te weten. Vermoedens hebben we wel natuurlijk. Zo vermoeden we dat een deel van het uitgekeerde geld ’s avonds al in een Amsterdamse Coffeeshop belandt en de kastelein van De Laurierboom pikt ook een graantje mee. Anderen voegen de pecunia toe aan het huishoudbudget of moeten het inleveren bij moeder, dan wel moeder de vrouw. Welnu, Vojtech was ook van plan het in te leveren bij een vrouw, getuige een appje dat hij ’s ochtends voor de wedstrijd stuurde… 

so I can spend night in Amsterdam. Check red lights 🤗 

Vojtech Plat @RO 

Voor het zover was pakte hij ook al een vrouw. Schaaktechnisch dan… 

 

Bij de Wok na afloop bleek Vojtech wel een gezellige vent te zijn en hij kon het bijzonder goed vinden met Manuel Bosboom. Die nodigde hem uit om te gaan stappen in Amsterdam. Nou was hij dat toch al van plan, maar met Manuel in de buurt ga je toch doorgaans ergens anders heen en niet naar een temeier. En jawel, ook daar werd weer verslag van gedaan… 

Crazy trip with Manuel. But perfect. No bitches. First Coffee then chess. 

Zondagmiddag was hij weer thuis. Twee nachten niet geslapen. Hij zal wel moe zijn… 

Valentin Buckels (Foto RO) heeft een zwaar seizoen. Er lukt niet veel. Deze keer ontglipte hem een gruwelijke blunder… 

 

Bij het binnentreden van de speelzaal zagen we een heel klein mannetje op het eerste bord zitten. De achtjarige Hrdya Dinanath had twee ronden eerder tegen LSG al mee moeten doen, maar meldde zich toen ’s ochtends ziek. Mij volkomen onbekend, dit jongetje met zijn etuitje, maar het blijkt dat hij al vijf Nederlandse titels (jeugdschaken, schoolschaken) op zijn naam heeft. Aldus René Olthof, die mij vroeg of er ooit een jonger iemand in de Meesterklasse heeft gespeeld. Waar is Johan Hut als je hem nodig hebt? 

Manuel – Hrdya @GdR 

Bart Beijer moet me maar corrigeren als ik het fout heb, maar ik denk dat Machteld van Foreest bij haar debuut ouder was en dat Hrdya Dinanath de nieuwe recordhouder is. Zo’n debuut hoort dan eigenlijk gepaard te gaan met een klinkende overwinning, maar daar werkte Manuel Bosboom niet aan mee… 

 

Martin Martens en Jan Willem van de Griendt @GdR 

Jan Willem van de Griendt heeft een alleraardigste 4 uit 6 gescoord dit seizoen en daarmee is hij net geen topscorer want Ivan Sokolov, deze ronde afwezig, heeft 4 uit 5. Tegen Martin Martens ging het lekker in een Catalaanse opening. 

 

 

Op bovenstaande foto (van GdR) ziet Ruud Janssen er iets relaxter uit dan Jeroen Bosch. Ruud heeft dan ook net remise geweigerd. Maar het was en bleef gelijk… 

 

Onze Franse vriend Paul Velten leek soepeltjes een punt te pakken tegen Thomas Mollema, maar toen hij wat al te vrijblijvend met zijn voordeel omsprong raakte hij al zijn voordeel kwijt. 

Links Paul, rechts Thomas @GdR 

Een niet zo slimme afwikkeling naar een pionneneindspel bedierf de pret voor Mollema, waarmee de stand op 5-2 voor En Passant kwam. 

 

En wie mocht het tweede matchpunt binnenharken? Juist! Ik veroorloofde mij een paar slordigheden tegen Geert van der Stricht, maar het nadeel bleef binnen de perken… 

Richard – Geert @GdR 

 

Gekke Henkie was er ook in Den Bosch. Hiermee beledig ik niet mijn broer, neen, er was in De Biechten a raison van 4 euro een lokaal biertje te verkrijgen, vernoemd naar een inmiddels overleden Henk. Er stond een heel verhaal op die bierkaart, maar na een paar Gekke Henkies ben je dat vergeten. Hoe dat eruit ziet, zo’n Gekke Henkie? Kijk hierboven nog even naar de foto van Manuel Bosboom tegen dat kleine kereltje. Maan heeft zich al voorzien van zo’n Gekke Henkie. 

Andere Henkie, mijn broer dus, heeft de laatste tijd een hoop niet schaakgerelateerde zaken aan zijn hoofd en dat heeft zijn weerslag op zijn spel.  

Henk Vedder – Jasper Broekmeulen @GdR 

 

Sergey Fedorchuk kruipt weer richting een Elo van 2600. Het was een heel gevecht tegen Michiel Abeln, maar voordeeltjes verzamelen, laat dat maar aan die kerels over… 

Sergey links, Michiel rechts. @GdR 

Partij Sergey 

Dat betekende een 6,5-3,5 overwinning en een punt ingelopen op de nummer 1. Dat is een andere nummer 1 dan we gewend waren tot nu toe. Zit er nog een kampioenschap in? Ik ben bang van niet… 

Met dank aan Rene Olthof (RO) en Guido de Romph (GdR) voor het maken van de foto’s

 

7 Reacties

 1. Avatar
  -de Zetter- 04 april 2022

  En dank aan Richard Vedder voor het maken van dit (wederom) meesterlijk verslag 🙂 🙂 🙂

   

 2. Avatar
  Wim Weehuizen 04 april 2022

  Dank weer voor je uitvoerige verslag, dat ik zoals altijd met veel genoegen gelezen heb. Amsterdam is ook als een vissersdorp begonnen en telde in de Middeleeuwen zoveel kloosters, waarin dag en nacht vroom gebeden werd, dat er nog altijd een straatje is met de naam Gebed zonder End. Tijden veranderen, want het Red Light District is daar niet zo heel ver vandaan.

   

 3. Avatar
  Grootprutser 05 april 2022

  Het lijkt gedeeltelijk niet meer een competitie van _teams van Nederlandse schaak-clubs_, maar van _Nederlandse schaak-geldschieters_. Zelfs niet van echte teams van de geldschieters, want als je iedere keer nieuwe huurlingen uit (Oost-) Europa of van waar dan ook invliegt, kan je het resultaat niet meer echt een team noemen. Het is en beetje als of, bijv., PSV iedere speeldag nieuwe Brasilianen opstelt, die daarvoor nog nooit in Nederland zijn geweest.

  Waarom niet tenminste een beperkte lijst van namen voor een team aan het begin van het seizoen, laten we zeggen 15 voor teams van 10, 12 voor teams van 8 – met een limit aan het aantal buitenlanders (of, als dat niet kan, aan mensen die niet met een BSN bij een Nederlandse gemeente ingeschreven staan)?  En buiten deze lijst alleen Nederlandse (of ingeschreven) invallers, die begin September of begin Januari op de ledenlijst van de club staan.

   

  • Avatar
   Hendrikom 05 april 2022

   Als je dat graag wilt, heb je toch ook gewoon de mogelijkheid om met een vast team te spelen? Met dit soort beperkingen heb je alleen maar meer risico op no-shows. Waarom een limiet aan buitenlanders? Schaken die op een andere manier? Ik heb ook wel eens tegen zo’n team gespeeld, maar wat kan het mij schelen dat de tegenstander geen team is? Daar kan je dan toch je voordeel mee doen?

  • Avatar
   Caesar64 05 april 2022

   Shirov is toch geregeld in Nederland geweest? Ik vind En Passant best herkenbaar met de gebroeders V en Manuel: wel denk ik dat het wellicht geen kwaad kan als er bv als eis wordt gesteld dat eenieder tenminste 2 keer per jaar meedoet maar dat is ook een subjectieve grens. Nee voor echte clubteams zijn er genoeg klassen buiten de meesterklasse om van te genieten

 4. Avatar
  LDBoutens 05 april 2022

  Volgens mij bestaat de ‘harde kern’ van Eppie toch wel uit 4 tot 6 spelers en wordt de rest voor 1 a 2 keer ingevolgen, met als gevolg dat je dan aan het einde van een competitieseizoen van zo’n 40 tot 45 spelers gebruik hebt gemaakt. Daar lijkt me an sich niet zoveel mis mee, omdat regels om dit tegen te gaan er nu eenmaal niet zijn en daarnaast het NO dan inderdaad vaker zal voorkomen. Je moet je als tegenstander bij dit soort wedstrijden instellen op zo’n situatie, en dan lijkt er me verder weinig aan de hand.

  En het klopt inderdaad dat er buiten de MK over het algemeen voor echte clubteams meer te genieten valt. Al heb ik zelf ondertussen al 7 a 8 jaar geen competitie meer gespeeld, dus wellicht dat het ook hier een groter issue is geworden. Nadeel bij invallers in die lagere klassen is dan wel dat je tegen 1800- volk mag gaan zitten ploeteren. Om over de klassen 3 en lager maar niet te spreken.

  Eppie for NK!

 5. Avatar
  Eric César van 't Hof 05 april 2022

  Het valt me op dat men in de allerhoogste klasse van de nationale schaakcompetitie speelt op goedkope plastic borden met plastic stukken.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.