Stukkenjagers 1 klopt het sterke Vianen/DVP 1

Afgelopen zaterdag stond de lastige wedstrijd tegen Vianen op het programma, zij hadden een sterke ploeg met twee grootmeesters, de winnaar van deze wedstrijd zou goede zaken doen voor het kampioenschap. Na een gezellig ontbijt was het om 12 uur tijd om te beginnen.

De jongste (Constantijn Beukema, links op de foto) op het eerste bord tegen GM Alexander Berelowitsch (foto Herman Grooten)

 

Als eerste was Erwin Kalle klaar na ongeveer twee uur spelen. Erwin speelde met zwart tegen Reiner Odendahl (2339), Het werd remise na een bijna foutloze partij van beide spelers.

Vlak daarna had Herman Grooten gewonnen tegen Dennis Kerstens (2201). Hij kwam goed uit de opening maar hij heeft de winnende kans niet gegrepen. Hierdoor kwam zijn tegenstander terug in de partij, maar door een leuk trucje won hij de partij.

Tegelijkertijd had Jasper Beukema zijn tegenstanders (Helge Hintze 2300) gambiet afgestraft, die de opening niet nauwkeurig speelde. Hij kreeg geen compensatie voor de pion, later werd zijn paard ingesloten waardoor hij materiaal moest geven en Jasper de partij won.

Even later waren Luuk Baselmans en Constantijn Beukema klaar. Luuk speelde tegen Jermo Kooijmans (2335), hij kwam jammer genoeg niet in een fijne structuur terecht en zijn tegenstander speelde het heel goed uit waardoor Luuk helaas verloor.

Constantijn Beukema daarentegen had de verrassing van de dag, hij speelde een knappe remise tegen grootmeester Alexander Berelowitsch (2502). Na een klein foutje in de opening vocht hij knap terug in de partij, waarna zetherhaling geforceerd werd. Wat zorgde voor een tussenstand van 3-2 voor Stukkenjagers.

De volgende beslissing viel tussen Sam Baselmans en Ulrich Dresen (2219), na een gelijkopgaande opening kwam er een interessant paardeneindspel op het bord. Hier wist Sam kansen te creëren die ervoor zorgde dat zijn tegenstander in tijdnood kwam, wat de beslissende factor bleek te zijn.

Kijkje in de toernooizaal (foto Herman Grooten)

 

Het was ondertussen al half 4 toen Nick Bijlsma klaar was. Hij speelde een goede partij tegen Ornett Stork (2105) maar door onnauwkeurig spel kwam hij net te kort om de partij te winnen.

Zo bleven er drie partijen over, Stefan Beukema leek een prettige stelling te hebben tegen Benjamin Ries (2327). Hij had een kwaliteit meer in een goede stelling, maar wikkelde af naar een remise eindspel wegens de tijd en de teamstand.

César speelde net als Constantijn tegen een grootmeester genaamd Andrey Orlov (2490). Hij heeft zich goed staande weten te houden maar omdat de stelling lastig werd en de tijd op begon te raken, moest hij zich toch gewonnen geven.

Hierdoor was de stand 5-4, wat betekende dat Sjoerd genoeg had aan remise tegen Toon van Lanen(2102). In de opening kreeg hij een pion cadeau waardoor hij de rest van de partij op winst kon spelen, zijn tegenstander kwam in tijdnood en Sjoerd heeft hier goed gebruik van gemaakt en de winst voor het team was hierdoor binnen.

Een mooie overwinning voor het team die we uiteraard hebben gevierd door samen te gaan eten. Volgende keer spelen we da kampioenswedstrijd tegen LSG 2!

 

De persoonlijke uitslagen:

Rating
Rating
Beukema, C.R.A. (Constantijn) 1929 Berelowitsch, A. (Alexander) 2502 ½ – ½
Beukema, J.H.J. (Jasper) 2375 Hintze, H. (Helge) 2300 1 – 0
Becx, C. (César) 2141 Orlov, A. (Andrey) 2490 0 – 1
Baselmans, L. (Luuk) 2294 Kooijmans, J. (Jermo) 2335 0 – 1
Beukema, S.O.R. (Stefan) 2401 Ries, B. (Benjamin) 2327 ½ – ½
Grooten, H.C.A. (Herman) 2290 Kerstens, D.J.W.M. (Dennis) 2201 1 – 0
Kalle, E.C.G. (Erwin) 2047 Odendahl, R. (Reiner) 2339 ½ – ½
Baselmans, S.W.A. (Sam) 2170 Dresen, U.B. (Ulrich) 2219 1 – 0
Bijlsma, N. (Nick) 2288 Stork, O.J. (Ornett) 2105 ½ – ½
Roon van, S.W.M.Q. (Sjoerd) 2226 Lanen van, A.J.J. (Toon) 2102 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2216 Gemiddelde Rating: 2292 6-4

De stand in klasse 1B, met nog één rond in te halen, is nu als volgt:

Team MP BP 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 44.5 6 5 4
9 43.5 7 7 4 5 7
9 43 4 3 8 5
4. LSG 2
9 40 6 7 5
9 39.5 5 4 3 5 5
8 35 4 6 6
7. UVS 1
6 37.5 3 3 7 4 7
8. BSG 1
6 34.5 6 6 2
5 33 5 5 5
4 29.5 3 5 5 3

Opgemerkt moet worden dat LSG 2 nog een tweede wedstrijd te goed heeft, die pas na de laatste ronde gespeeld gaat worden…

(later meer)

2 Reacties

 1. Avatar
  Caesar64 26 april 2022

  Terechte overwinning van de Stukkenjagers. Ik hoop wel dat de wedstrijdleider van de KNSB zich nog eens achter de oren krabt over het feit dat de inhaalwedstrijd van LSG na de laatste ronde is: mij lijkt het eerlijker dat deze wedstrijd wordt gespeeld voor de laatste ronde.

 2. Avatar
  Cesar Becx 27 april 2022

  Het is inderdaad nogal apart dat in december niet is besloten om de betrokken clubs te verplichten om de inhaalwedstrijden in onderling overleg vóór 21 mei te spelen, en een verplichte inhaaldatum vast te stellen voor het geval ze er niet uitkomen. Nu gaat er in diverse groepen echt nare competitievervalsing optreden.

  Voor ons (De Stukkenjagers) maakt het vooral iets uit ingeval we 5-5 tegen LSG 2 uit de weg gaan (en daarna verliezen) en dat dan later zou blijken dat 5-5 genoeg zou zijn geweest, als LSG 2 in de achterafwedstrijd een matchpunt laat liggen tegen Blerick. Additioneel nadeeltje is dat Blerick bij de huidige volgorde van de wedstrijden mogelijk al gedegradeerd is als het nog helemaal naar Leiden moet reizen. Zoals het nu gaat rest ons in ieder geval niets anders dan voor de 5,5 punt te gaan. 😉

  Ernstiger lijkt in 1B het potentiële nadeel voor UVS en BSG die op 21 mei ook al hun laatste wedstrijd spelen. Pikant is dat zij op 21 mei uitgerekend tegen de ‘bevoordeelde’ concurrenten, respectievelijk Spijkenisse en Blerick spelen.

  Misschien toch iets voor de competitieleider om te heroverwegen of er in aperte gevallen niet een juister verloop kan worden geregeld?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.