Luuk Baselmans wint 47e OKU

Dit weekend werd het 47e Open Kampioenschap van Utrecht gespeeld. Het LIFE-gebouw puilde uit van de schakers. Door in de laatste ronde favoriet en titelverdediger Hugo ten Hertog te passeren, heeft Luuk Baselmans een plekje veroverd op de wisselbeker van het OKU. Op weerstandspunten ging de titel naar de jonge Stukkenjager, die net als Hugo op 5 uit 6 eindigde.

Na vier ronden was Hugo ten Hertog de enige met nog 100%. In de vijfde ronde kwam daar een einde aan, in het rechtstreekse duel met de uiteindelijke winnaar. Luuk, die op dat moment 3½ punt had, wist de koningsaanval van Hugo in de kiem te smoren en had in het vervolg het meest comfortabele spel. Toch werd de remisemarge niet overschreden, en was het in een gelijk toreneindspel tijd om de vrede te tekenen.

De winnaar en de titelverdediger (foto René Olthof)

Arthur de Winter, de andere speler met 3½ punt na vier ronden, kwam in ronde 5 niet tot winst. Hierdoor had Hugo het in de 6e ronde ook nog in eigen hand om bij winst ongedeeld kampioen te worden. Dat hij bij een remise de eerste plaats zou moeten delen, werd al vroeg op de middag duidelijk toen Luuk op zeer fraaie wijze Anton Rosmuller versloeg.

Luuk Baselmans – Anton Rosmuller, ronde 6, stand na 17…Tad8
De zwarte opmars van de f-pion heeft wat zwaktes achtergelaten, maar hoe daarvan te profiteren?

18. dxe6 – Vele opties van zwart falen nu op tussenzetje 19. e7+. En na 18…De7 kan wit de partij rustig uitschuiven, dus Anton koos voor 18…Lxe6. Dit gaf Luuk de gelegenheid om de ‘finishing touch’ aan zijn toernooi te geven: 19. Pd7! En opgegeven: wit slaat op e6 met schaak of kan na 19…Lxc4 de dame ophalen. Leuk detail is dat Luuk ook in ronde 2 al zijn partij winnend afsloot met een ‘onderbreek’-zet.

De nederlaag kon het humeur van Anton nauwelijks verpesten: de 75-jarige toernooiwinnaar van het jaar 1976 speelde dit jaar een geweldig toernooi. Niet alleen boekte hij klinkende resultaten, de manier waarop deze tot stand kwamen is ook de schoonheidscommissie niet onopgemerkt gebleven.

Terug naar de winnaar van 2019: Hugo werd gekoppeld aan Khoi Pham. Opnieuw lukte het Hugo niet om de partij naar zijn hand te zetten. Khoi kwam naarmate de partij vorderde beter te staan, en miste nog het creëren van een matnet, wat een stuk opgeleverd zou hebben. Bij winst van Khoi had hij de eerste prijs mogen delen met Luuk! Het werd herhaling van zetten, zodat deze positie in handen van Hugo bleef, hoewel hij dus wel zijn titel moest afstaan. Arthur de Winter en Stefan Tabak maakten ook nog kans op de eerste plaats, maar konden dit in het onderlinge duel niet beslissen.

Stefan Tabak – Arthur de Winter (foto René Olthof)

Naast de spelers in het OKU waren er nog meer sterke schakers in Utrecht: zo werd het Utrechtse Meesters-toernooi gelijktijdig afgerond. In deze tienkamp was Lars Ootes duidelijk de sterkste met een score van 7½ uit 9.

Winnaar Lars Ootes en arbiter Arno Eliëns (foto Edith van Putten)

(verslag Colijn Wakkee)

Over Jan Jaap Janse

Voorzitter van SV Paul Keres van 2003 tot 2018. Houdt van jubileumboeken, dubieuze openingen en gezellige toernooien. Vindt dat je schaken vooral niet te serieus moet nemen.

1 Reactie

  1. Avatar
    TheBlackKnight 04 juni 2022

    Klasse Luuk, van harte gefeliciteerd met deze mooie prestatie!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.