Eerste matchpunt in de meesterklasse is binnen!

Stukkenjagers 1 – Het Witte Paard 1

Een impressie van de wedstrijd Stukkenjagers – HWP/Sas van Gent (foto Ilja Kalle)

Na een succesvol seizoen afgelopen jaar begonnen we zaterdag met de eerste ronde in de meesterklasse. Het ziet er naar uit dat het een pittig jaar gaat worden, maar ondanks dat heeft iedereen er zin in. Dat was ook te merken bij het bijkletsen voorafgaand aan de partij, waar de sfeer goed was en we klaar waren om met het schaken te beginnen.

 

Niet voor iedereen begon dit seizoen op deze zaterdag: zo’n 2 weken geleden speelde Tommy Grooten en Herman Grooten hun partijen vast vooruit. Tommy speelt momenteel een WK Kadetten (zie dagboek) en de tegenstanders waren zeer sportief door ook vader Herman vast vooruit te laten spelen. De partijen verliepen gunstig voor SJ1: Tommy hield heel knap remise tegen de op papier veel sterkere Glen de Schampheleire, terwijl Herman zijn tegenstander Andre Galle soepel van het bord wist te drukken. De wedstrijd begon dus met een 1,5-0,5 voorsprong!

 

Dan door na de overige wedstrijden op zaterdag, waar genoeg gebeurde. De eerste beslissing viel op bord 2 waar Sjoerd van Roon naar eigen zeggen weinig kans maakte tegen Rein Verstraeten.

Daarna gebeurde er veel tegelijk op verschillende borden. Luuk Baselmans won in een vrij remise-achtige stelling van Warre de Waele. Niet omdat er geblunderd werd, maar op zet 38 viel de vlag van de zwartspeler, waarna de stukken terug in de doos konden.

Ook Bob Jansen wist deze ronde te winnen. Tegen Helmut Cardon kwam hij een pion achter te staan, maar met genoeg compensatie in de vorm van activiteit bleek de witte koningsstelling lastig meer te houden.

Erwin Kalle kreeg uit de opening een pion tegen het loperpaar van Koen Leenhouts. Er kwam een lastige stelling op het bord waarbij het er op leek dat zwart toch langzaam zijn voordeel uitbouwde. Toen Koen echter gebruik maakte van een vervelende penning op de e-lijn in combinatie met mat dreigingen op de achterste rij, viel de stelling van Erwin uit elkaar.

Een ingewikkelde scherpe stelling ontstond tussen Joppe Raats en Tom Piceu. Met een open koning en nog veel zware stukken op het bord werd uiteindelijk voor een eeuwig schaak gekozen, wat een begrijpelijke beslissing was.

<partij volgt later>

Foto Ilja Kalle

 

Niet veel later blunderde Sam Baselmans per ongeluk een stuk tegen Enrico Follesa. Hij gaf niet op en toen zijn tegenstander de toren binnen liet komen, werd het ineens weer spannend. Sam wist een hele vervelende eeuwige penning te creëren, waarna volgens de computer er nog wel remise kansen waren. In praktijk bleek de stelling moeilijk te houden en Sam trok met behulp van zijn f-pion de partij naar zich toe.

Met een tussenstand van 5-3 en nog twee partijen te gaan leek het er op dat er misschien zelfs team winst te halen was. Invaller Elias de Reese was goed op weg naar een resultaat en mogelijk een vol punt tegen Parcival Rogge. Helaas verdween er ergens een kwaliteit van het bord en daarna was het eindspel ineens lastig te houden.

Teamleider Nick Bijlsma leek tegen Vyacheslav Ikonnikov een zeer sterke partij neer te zetten. Lang stond hij beter, maar toen er naar een erg lastig eindspel afgewikkeld werd, kwam de kracht van de grootmeester naar voren die het vervolgens knap wist te winnen.

Daarmee kwam de eindstand op 5-5, een resultaat waar we (zeker op papier) niet ontevreden mee mogen zijn!

1 Kalle, E.C.G. (Erwin) 2043 Leenhouts, K. (Koen) 2426 0 – 1
2 Roon van, S.W.M.Q. (Sjoerd) 2318 Verstraeten, R.W. (Rein) 2394 0 – 1
3 Jansen, B.A.H. (Bob) 2173 Cardon, H.R.A. (Helmut) 2387 1 – 0
4 Bijlsma, N. (Nick) 2282 Ikonnikov, V. (Vyacheslav) 2504 0 – 1
5 Grooten, T. (Tommy) 1865 De Schampheleire, G. (Glen) 2399 ½ – ½
6 Grooten, H.C.A. (Herman) 2312 Galle, A. (Andre) 1991 1 – 0
7 Reese de, E. (Elias) 1845 Rogge, P. (Parcival) 2265 0 – 1
8 Raats, J. (Joppe) 1900 Piceu, T. (Tom) 2313 ½ – ½
9 Baselmans, S.W.A. (Sam) 2235 Follesa, E. (Enrico) 1982 1 – 0
10 Baselmans, L. (Luuk) 2315 Waele de, W. (Warre) 2306 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2129 Gemiddelde Rating: 2297 5-5

<partij De Schampheleire – T.Grooten volgt later>

Foto Ilja Kalle

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.