Stukkenjagers 1 verliest nipt van Kennemer Combinatie

De tweede ronde van de KNSB-competitie beloofde veel goeds.

De zon scheen, de auto zat propvol, en een schaatsbaan als decor van een schaakwedstrijd. Wie wil dat nou niet? Op basis van moraal vulde menig toto-er al een 2 in, maar de middag bleek anders te lopen.

De eerste partij was behoorlijk snel afgelopen. Op bord 2 speelde Khoi Pham en Luuk Baselmans een scherpe partij  met tegengestelde rochades. ‘Wie het eerst komt, wie het eerst maalt’ is vaak het devies in dat soort stellingen, en hier ook.

 

Pham-L.Baselmans, stelling na 22.f5

De witte aanval ziet er een stuk dreigender uit dan de zwarte, en vooral het paard op b2 maakt de indruk van een verdwaalde man op een verkeerde feestje. Waarschijnlijk is de enige manier om zich nog nuttig te maken de ruil tegen de loper. Na 22…Nc4? volgde sterk 23.c3!, waarna de witspeler niet veel zetten meer nodig had.

Kort daarna was bord 10 klaar, Constantijn wist het niet te bolwerken tegen de sterke invaller(?) Iwo Godzwon. Een partij waar uw verslaggever weinig van begreep (dat ligt meer aan uw verslaggever dan aan beide spelers), dus deze beperkt zich tot het commentaar ‘een ongeveer gelijk eindspel, waarin wit steeds een iets betere zet deed dan zwart, en dat is vaak genoeg voor een punt’.

Op de voorgrond Erwin Kalle (links)

Inmiddels was ook bord 9 klaar. Erwin Kalle omschreef deze partij het beste: ‘Wat gebeurt er als zowel wit als zwart weinig gekke zetten spelen? Dan wordt het remise!’. Weer iets geleerd.

 

Luuk Baselmans (links) in zijn partij tegen Khoi Pham. Herman Grooten wacht nog op zijn tegenstander.

De laatste der vroege ontknopingen was Herman. Onze kopman verslikte zich in het vroege eindspel tegen IM Pardo:

 

Grooten-Pardo, stelling na 25…Re8

Een stelling die volgens de computer gelijk is, maar waarin wit meer op zijn tellen moet passen dan zwart. De d-pion zou wel eens zwak kunnen worden, en zwart heeft de manoeuvre …c4 en …Na6-c5-d3 op het oog. Met 26.Bf4?! zet wit een klein stapje in de verkeerde richting, met de loper op de lange diagonaal (26.Bc3) kan wit in ieder geval een sterke loper tegenover het sterke paard zetten. Wit hoeft daarbij zowel 26…b4 27.axb4,cxb4 28.Bd4 als 26…c4 27.d6,Nc5 28.Rd5,Rc8 29.Bd4 niet te vrezen. Na de partijzet ging het langzaamaan bergafwaarts, en toen er een paard op d3 stond was de stelling niet meer te houden.

Tussenstand 3.5-0.5 voor Kennemer en tot nu toe weinig goed nieuws te melden.

Bob Jansen (links) concentreert zich voor de partij.

De partij van uw verslaggever voelde als een Engels ontbijt. Zwaar op de maag, moeilijk verteerbaar, en een blijvend onpasselijk gevoel. Oftewel, Roggeveen stond waarschijnlijk gewonnen, maar wel in een stelling waarin alle stukken hingen, en dat 15 zetten lang op increment. Dan zit een ongeluk in een klein hoekje.

 

Roggeveen-Jansen, stelling na 17…Qh5

Wit speelt nu het profylactische 18.Rd2? wat een voorbode van onheil is. Sterker was 18.Qb5! waarop zwart waarschijnlijk 18…Bb6 of 18…Bh3 moet proberen. De torenzet brengt wit in de problemen omdat deze na de partijvoortzetting 18…Rae8 (idee …Ng4 of …Ne1) 19.Ne5,g5 20.Bf3,Qh6 21.Qxc7,gxf4 22.Qxc5,fxg3 precies in een dubbele aanval gaat staan, op h2 en d2.

Op de rug gezien, Sjoerd van Roon, in zijn gevecht met GM Liam Vrolijk.

Hierna was het de beurt aan Sjoerd van Roon, die het helaas niet wist te bolwerken tegen Liam Vrolijk.

U vraagt zich af waarom beide ratingtoppers elkaar in hemelsnaam op bord 8 tegenkwamen? Volgens Sjoerd was dit logisch. Kennemer dacht namelijk dat Stukkenjagers in een tactische opstelling zou komen. Stukkenjagers dacht dat Kennemer dacht dat Stukkenjagers in een tactische opstelling zou komen, en daarom misschien in een tactische opstelling zou komen. Daarop volgend zou Kennemer natuurlijk in een tactische opstelling komen, waardoor Stukkenjagers niet anders kon dan daar weer een tactische opstelling tegenover te stellen. U snapt dat deze gedachtegang een voorbode was van wat komen ging: Sjoerd raakte verdwaald in zijn eigen logica en ging kopje onder tegen Liam.

Beter nieuws was er voor debutant Helmut Froeyman die op bord 5 Esper van Baar wist te verschalken. Een sterke debuutpartij waarbij ik dacht dat de zwarte stelling na een zet of 25 wel eens in elkaar zou kunnen zakken:

 

Froeyman-van Baar, stelling na 24…g5

Helmut speelde hier sterk 25.c5!,dxc5 26.d6 en zwart was aan het kraken. Van Baar kwam echter sterk terug en wist zelfs een remise-eindspel te bereiken:

Froeyman-van Baar, stelling na 52.Kd1

Om een zogenaamde ‘Vancura’-steling te bereiken moet zwart hier 51…Ra4 of …Ra5 spelen. Het idee is dan dat zwart met tempo naar de 6e rij kan om de vrijpion van de zijkant aan te vallen, bijvoorbeeld door 52.Kc3,Rc5+ (of 52…Rc4+) 53.Kb3,Rc6. Als de witte koning nu naar de a-pion probeert te lopen om de toren mobiel te maken, gaat de zwarte toren naar de g-lijn om vanuit daar zijwaarts schaakjes te geven. Echter, deze manoeuvre gaat niet meer na het gespeelde 52…Ra3?, want dan komt zwart niet meer op tijd aan de zijkant van de pion.

Nick Bijlsma aan het werk tegen Tex de Wit.

Teamcaptain Nick mocht het op bord 6 opnemen tegen Tex de Wit. Tex leek vanuit de opening de overhand te krijgen, maar op het moment van doordrukken was het toch allemaal niet zo duidelijk.

De Wit-Bijlsma, stelling na 16…Nb6

Tex koos hier voor 17.Ng5, wat een logische voortzetting lijkt. Wit heeft immers ideeën met Qf3 en e5-e6. Echter, met 17…Bh6! had zwart een geniepig zetje kunnen spelen, het paard op d2 staat gepend en na 18.h4,Bxg5 19.hxg5,Nc4 gaat wit materiaal verliezen, of een kromme loper op a1 overhouden.

Sam Baselmans (rechts) tegen GM Friso Nijboer.

Tussenstand 5-3 en onze hoop op een matchpunt bleek ongegrond. Stefan aan 3 wist zijn taaie tegenstander uiteindelijk te overmeesteren, iets was Sam niet lukte tegen Friso Nijboer. Daarmee werden we op een 6-4 nederlaag getrakteerd. De volgende ronde tegen Zuid Limburg wordt daarmee meteen een belangrijke.

Overzichtsfoto van de twee wedstrijden, deze zaterdag gespeeld in het thuishonk van de Kennemer Combinatie.

De volledige partijen zonder commentaar:

 

Pardo Simon, D. (David) 2457 Grooten, H.C.A. (Herman) 2272 1 – 0
Pham, K.V. (Khoi) 2334 Baselmans, L. (Luuk) 2322 1 – 0
Rill, G. (Gerard) 2216 Beukema, S.O.R. (Stefan) 2399 0 – 1
Roggeveen, P. (Pieter) 2235 Jansen, B.A.H. (Bob) 2162 0 – 1
Baar van, E. (Esper) 2211 Froeyman, H. (Helmut) 2292 0 – 1
Wit de, T. (Tex) 2318 Bijlsma, N. (Nick) 2279 ½ – ½
Nijboer, F.Z. (Friso) 2464 Baselmans, S.W.A. (Sam) 2238 1 – 0
Vrolijk, L.N. (Liam) 2487 Roon van, S.W.M.Q. (Sjoerd) 2312 1 – 0
Honkoop, G. (Gilian) 2132 Kalle, E.C.G. (Erwin) 2041 ½ – ½
Godzwon, I.J.G. (Iwo) 2386 Beukema, C.R.A. (Constantijn) 1915 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2324 Gemiddelde Rating: 2223 6-4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Alle foto’s zijn van Yvonne van Santen)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.