Deelnemersveld NK schaken 2022 bekend

Het deelnemersveld voor het NK algemeen (21-30 december) in Groningen is bekend. Op 19 en 20 november spelen de regionale bondskampioenen voor twee extra plaatsen in het knock-out toernooi dat bij het Groningen Chess Festival gespeeld wordt.

GM Warmerdam, Max 2617
GM L’Ami, Erwin 2621
GM Van Foreest, Lucas 2585
GM Van den Doel, Erik 2577
GM Reinderman, Dimitri 2573
GM Tiviakov, Sergei 2562
GM Pruijssers, Roeland 2547
GM Kevlishvili, Robby 2536
GM Ten Hertog, Hugo 2528
IM Beerdsen, Thomas 2520
GM Burg, Twan 2519
GM Ernst, Sipke 2515
GM Swinkels, Robin 2514
IM Lai, Hing Ting 2480

Het veld wordt aangevuld met twee spelers uit het regionale kampioenentoernooi (19 en 20 november)

Het veld voor het NK Vrouwen (7 ronden van 22-30 december) is nog niet bekend.

Over Redactie

Schaaksite.nl is eind 2009 opgericht. Schaaksite.nl is een onafhankelijke en niet-commerciële Nederlandse website. Ons motto is: Schaaksite.nl is er vóór en dóór schaakliefhebbers. Iedereen die iets te melden heeft kan het (laten) publiceren op onze site.

7 Reacties

 1. Avatar
  Tony Werten 11 november 2022

  Artikel 9:
  Als een speler symptomen vertoont die kunnen wijzen op een Covid-19 besmetting dan wordt gevraagd dat de speler zich laat (snel)testen. Als een speler positief is getest op Covid-19, dan moet de speler het toernooi verlaten.

  Gewoon weigeren de test te doen, kan je ook nooit positief testen, het is toch maar een vraag.

  Verwijder of vervang nou eens alle regels die niet af te dwingen zijn, of geen gevolgen hebben…

 2. Avatar
  Frits Fritschy 12 november 2022

  Er is wel meer aan te merken op de redactie van het reglement.

  Artikel 1: ‘Dit reglement geldt voor de ingevolge artikel 18, lid 1 van het Huishoudelijk
  Reglement jaarlijks te organiseren wedstrijd om het persoonlijk kampioenschap van
  Nederland
  ‘ Die zoeken we even op, dacht ik. Dan kom ik via HomeKNSBReglementenF. KNSB, Commissies en hun reglementen bij F2: Huishoudelijk reglement. Artikel 18.1 gaat over ereleden en leden van verdienste. Bedoeld wordt artikel 16.1, neem ik aan. Gaat het hier om een typefout? Of wordt de site van de schaakbond niet bijgewerkt? In beide gevallen heeft dit reglement geen enkele rechtskracht.

  Artikel 5: ‘De wedstrijden worden geleid door een wedstrijdleider, die door het bestuur wordt benoemd.‘ De bijzin is beperkend (niet elke wedstrijdleider is bevoegd), dus hoort hier geen komma te staan. Oké, ik ben beroepsmierenneuker, maar een beetje aandacht voor wat je schrijft in een reglement is toch wel gewenst. Het gaat hier niet om de winterwedstrijd van schaakvereniging De Kreupele Loper.
  Uit het vervolg zou je kunnen opmaken dat vrouwelijke wedstrijdleiders niet in aanmerking komen voor deze functie.

  In artikel 6.1 is plotseling sprake van een toernooidirecteur. Wordt die ook door het bestuur benoemd?

  Artikel 6.3 bestaat uit een onvolledige zin. Dat vind ik opnieuw slordig. Wordt dat scheidsgerecht ad hoc samengesteld, of voor aanvang van het toernooi? Zijn er in het laatste geval vervangende leden indien een van de leden betrokkene is? Hoe beslist dat scheidsgerecht, met meerderheid van stemmen?

  Artikel 7: ‘Het speeltempo van beide fases…‘: ‘beide fases’ betekent dat er twee fases zijn. Het begrip ‘fase’ komt in het reglement verder niet meer voor en ik heb geen idee wat ermee bedoeld wordt. Het gaat in ieder geval niet om reguliere partijen tegenover tiebreakpartijen, gezien het aangegeven speeltempo. Had er moeten staan ‘alle fases’ (alle tweekampen)?

  Artikel 8: daar ontbreekt het woordje ‘worden’.

  In artikel 9 staat ‘snel’ tussen haakjes. Dat kan zowel betekenen ‘we bedoelen natuurlijk de sneltest’ als ‘eventueel kan er ook om een pcr-test gevraagd worden’. En blijkbaar moet iedereen die ooit in zijn leven positief op Covid-19 is getest, het toernooi verlaten. Verder heeft Toni natuurlijk gelijk: er blijkt nergens uit dat de test verplicht is. Je zou iets verwachten als:
  “Deelnemers aan het toernooi zijn verplicht zich te onderwerpen aan een sneltest op een Covid-19-besmetting, indien de toernooidirectie/wedstrijdleider daar aanleiding toe ziet. Als uit deze test blijkt dat er mogelijk sprake is van een dergelijke besmetting, kan een speler geen partijen in het toernooi spelen zolang de speler geen daarna afgenomen negatieve pcr-test kan overleggen.”

  Artikel 10: Er wordt niet vermeld of in de tiebreakfase de artikelen B.3.1 en/of C.3.1 dan wel B.4 en/of C.4 van het FIDE-reglement gelden.

  Artikel 12 is weer slordig opgesteld. De inleidende zin (‘Speeltempo tiebreak’) is onvolledig en incorrect: het gaat in het vervolg niet alleen om het speeltempo. Verder verbaast het me dat blijkbaar fase 12.a wel kan plaatsvinden tijdens de ronde en fase 12.b niet (‘na het beëindigen van de laatste partij van de ronde’), maar wie weet is daar over nagedacht.
  In lid 12.c staat nu dat alleen zwart 2 seconden toegevoegde tijd per zet krijgt.

  Kortom: is per ongeluk de kladversie van het reglement gepubliceerd? Of is niemand van het KNSB-bestuur op de hoogte van de mogelijk juridische consequenties van een ondeugdelijk reglement?

   

   

   

 3. Avatar
  Arno Eliëns 13 november 2022

  Beste Frits, er is tekstueel inderdaad wel wat mis met het reglement. Maar als ik zo vrij mag zijn ook jouw tekst even te corrigeren (met betrekking tot artikel 10): je bedoelt neem ik aan A.3/B.3 en A.4/B.4? En ik ken Toni als Tony.

  Inhoudelijk: als je niet vooraf weet of er in de praktijk voldoende arbiters beschikbaar zijn, lijkt het me goed dat niet vooraf reglementair vast te leggen.

  • Avatar
   Frits Fritschy 13 november 2022

   Beste Arno, je hebt met je correctie gedeeltelijk gelijk: het gaat om de artikelen A.3.1/B.3.1 dan wel A.4/B.4. Inhoudelijk: het lijkt me dat je, als je de keuze open wilt houden, in het reglement moet aangeven dat die keuze voor aanvang van de eerste ronde bekend zal worden gemaakt.

   En mijn excuses aan Tony; dat was weer een typisch gevalletje van de beruchte wet van Muphry.

   • Avatar
    Arno Eliëns 14 november 2022

    Beste Frits, ik heb geheel gelijk met mijn correctie. Lees artikel A.5/B.5 maar.

    En ik ben het inhoudelijk met je eens dat het (reglementair) wel duidelijk moet worden gemaakt voor aanvang van het toernooi welke variant wordt gekozen. Maar dat die keuze nu nog niet gemaakt is, begrijp ik wel.

    En “Muphry” vind ik leuk!

    • Avatar
     Frits Fritschy 14 november 2022

     Oké, Arno, baas boven baas. Ik ben in ieder geval blij dat we het op het inhoudelijke vlak eens zijn, al denk ik nog steeds dat iets optioneel laten in het reglement hoort te staan.

     Ik schrijf dit allemaal niet alleen om mijn gelijk te halen (nou ja, natuurlijk wel een beetje). Stel bijvoorbeeld het natuurlijk strikt hypothetische geval dat een van de deelnemers weigert een sneltest te ondergaan. Wat moet de wedstrijdleider dan? Als je ‘op de geest’ van het reglement af gaat, zou de speler uit het toernooi gezet kunnen worden. Als die speler vervolgens op de letter van het reglement af gaat, kun je verwachten dat bij een eis tot schadevergoeding (misschien geen honderd miljoen dollar, maar wel meer dan de waarde van de mogelijk te winnen prijs) een rechter met de speler mee gaat. De overduidelijke slordigheden in het reglement zullen dan zeker meespelen. Betalen jullie (ik zit tegenwoordig bij de Franse bond) allemaal aan mee.

     Muphry’s law is overigens niet mijn vinding, zie wikipedia.

 4. Avatar
  Ludo Tolhuizen 14 november 2022

  Het is goed dat de onderbondskampioenen een kans krijgen zich voor het NK kunnen plaatsen.

  Maar… met 9 rapidpartijen? Voor wat het belangrijkste tournooi van het jaar zou moeten zijn? Triest.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.