Fischer Chess (niet random)

Paul Duchateau heeft een variant bedacht op Fischer Random Chess (Chess960), namelijk Fischer Chess. In het kort komt het er op neer dat beide spelers om de beurt de positie van een stuk bepalen (die voor wit en zwart geldt, dus een koning op c1, dan ook een koning op c8). Daarbij zijn wel wat beperkingen waar stukken mogen staan. Als alle stukken zijn opgezet wordt er begonnen met schaken. Nou heb ik het idee volgens mij wel vaker gezien, maar niet in de praktijk. Weet een lezer of hiermee toernooien zijn geweest? Of dat het online ergens te spelen valt?

De uitgebreide uitleg van de variant in de PDF: Fischer Chess

 

1 Reactie

 1. Avatar
  Frits Fritschy 10 november 2022

  Een paar jaar geleden had chessbase een 1-aprilartikel waar de lezers mochten raden welk verhaal niet waar was. Het staat me bij dat de aanvraag tot heiligverklaring van Fischer nep bleek te zijn (maar misschien trap ik er nu toch nog in), maar het volgende is dus waar.

  In Ethiopiƫ wordt al heel lang een schaakvariant gespeeld waarbij beide partijen beginnen met alleen de pionnen. Daarna zetten ze de andere stukken willekeurig op de eerste dan wel de achtste rij. Daarna begint de lol: beide spelers mogen hun opstelling zo vaak ze willen veranderen, zonder op de ander te wachten. Dit houdt op als een van de spelers een pionzet doet, waarna de partij begint. Ik neem aan dat er niet gerokeerd wordt. (Dit is zoals ik het me herinner, er kunnen kleine afwijkingen zijn.)

  Ook een aardige mogelijkheid voor de laatste clubavond van het seizoen!

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.