Pechdag met 1 lichtpuntje

Tja, de morgen van 17 december was een drukke voor de teamleider.

Verslaggever Luuk Baselmans (foto Harry Gielen)

De vrieskou van de nacht ervoor en andere pechgebeurtenissen hadden ertoe geleid dat Stukkenjagers 1 een paar uur voor de wedstrijd nog twee invallers nodig had. Als je als club al acht teams hebt moeten vullen is het dan toch zeer knap om deze lastminute-invallers te vinden. Opgelucht haalden we als team adem toen we hoorden dat Maarten Werkhoven en Sjo Smeets konden invallen en we toch met 10 spelers het gevecht zouden aangaan. Met 10? Nee, toch niet. Door wat misverstanden kwam Helmut Froeyman veel te laat aan en koos ervoor om de missie met een forse tijdachterstand niet aan te gaan. Ach ja, 0-1, we hadden toch al niet veel hoop om de matchpunten in Tilburg te houden. LSG had immers een gemiddeld overschot van meer dan 300 ratingpunten over alle borden.

 

Dan de partijen op volgorde van bordnummer:

Op bord 1 hadden Robin Swinkels en Luuk Baselmans een lekkere knokpartij. De spannende stelling gecombineerd met de tijdnood van Robin gaven Luuk zeker kansen. Toch wist Robin het te redden tot de tijdcontrole en was de aanval van Luuk vervlakt. Niet veel later kon Luuk opgeven.

Maarten Werkhoven mocht invallen op bord 3 tegen Casper Schoppen. Hij kreeg als missie mee om het zo lang mogelijk vol te houden. Dat lukte de eerste 10 zetten aardig. Nog geen gekke dingen gebeurd, wel een voordeeltje voor Casper. Daarna werden Caspers 750 ratingpunten aan surplus duidelijk zichtbaar en kon Maarten opgeven. Toch zijn we dankbaar voor het bereid zijn van Maarten om lastminute in te vallen. Ook kon hij genieten van de les die Casper hem later in de analyse gaf.

Bord 4 was het onbespeelde bord.

Man in vorm Bob Jansen zat aan bord 5 tegen Jan Smeets. Jan zette zijn stukken positioneel sterk, waardoor Bob zich genoodzaakt voelde om een opstelling te kiezen met zijn koning op d7. Hier stond de koning toch niet helemaal op zijn gemak. Het had ook zomaar een no-castling wedstrijd kunnen zijn, want het originele plan van Bob stak zijn tegenstander aan: Ke1-f1-g1. Als kind leer je om zo snel mogelijk je koning in veiligheid te brengen door middel van rokade en dan zitten er twee van die goede schakers die weer laten zien waarom het schaken zo’n lastig spel is. Uiteindelijk wist Jan positioneel steeds verder binnen te dringen en na een tactiek was het einde verhaal voor Bob.

Op het 6e bord kwam Herman Grooten goed uit de opening tegen Thomas Willemze. Op het moment dat hij de partij prachtig kon binnenhalen (de analyse is zeker een aanrader!), koos Herman helaas het verkeerde plan. De overgebleven stelling speelde Thomas onder tijdsdruk strak uit.

Thomas Willemze (foto Harry Gielen)

De twee andere invallers aan onze zijde, Sjo Smeets (bord 7) en Marleen van Amerongen (bord 8), trokken zich niks aan van de ratings en vlogen er lekker in. Maar ja, die Leidenaren kunnen helaas een aardig potje verdedigen. Respectievelijk Mark van der Werf en Jelmer Jens neutraliseerden de aanvallen en verzilverden de rest van de partij. Wederom bedankt voor de invalbeurten en complimenten voor de vechtlust.

Aan bord 9 zat onze teamleider Nick Bijlsma tegen Jan-Willem de Jong. De opening van Nick was niet helemaal nauwkeurig en Jan-Willem speelde het erg handig. Hier en daar lokte hij een zwakte uit. Nick vocht zich nog terug in de partij, maar uiteindelijk werd het loperpaar van Jan-Willem hem teveel.

Op bord 10 kwam Sjoerd van Roon goed uit de opening, maar ook diens tegenstander Michiel Bosman speelde het handig. Een iets mindere stelling pakken, het meeste spel van Sjoerd neutraliseren en vervolgens het positionele werk laten zien. De paarden kwamen oppermachtig binnen en dit resulteerde uiteindelijk in pionwinst voor Michiel. De partij duurde nog even, maar uiteindelijk moest ook Sjoerd net als vele teamgenoten voor hem zijn meerdere erkennen in de tegenstander.

De oplettende lezer had het al door, het lichtpuntje is nog niet aan de orde geweest en we hebben bord 2 nog niet besproken. Dat is geen toeval. Ons ene lichtpuntje was de partij op bord 2. We kunnen gerust lichtpunt zeggen. Sam Baselmans wist namelijk van de sterke IM Arthur Pijpers te winnen! Na de opening ontstond een interessante stelling. Toen Arthur een pionnetje op a2 meepakte, vroeg dat toch teveel van de scherpe stelling. In het oerwoud van krankzinnige varianten die daarna mogelijk waren, kwam Sam als winnaar eruit.

Sam Baselmans (foto Harry Gielen)

Sam wist dus als enige van ons team knap te winnen en de rest verloor. Ach ja, 1-9. Lekker genieten van de feestdagen en dan volgend jaar weer starten met nieuwe goede voornemens!

Alle partijen via de viewer:

De Persoonlijke uitslagen:

1 Baselmans, L. (Luuk) 2308 Swinkels, R.H.A. (Robin) 2510 0 – 1
2 Baselmans, S.W.A. (Sam) 2224 Pijpers, A. (Arthur) 2462 1 – 0
3 Werkhoven, M.C.M. (Maarten) 1744 Schoppen, C. (Casper) 2509 0 – 1
4 NO 0 Haastert van, E.P.C. (Edwin) 2449 0R – 1R
5 Jansen, B.A.H. (Bob) 2180 Smeets, J.S. (Jan) 2555 0 – 1
6 Grooten, H.C.A. (Herman) 2278 Willemze, T. (Thomas) 2363 0 – 1
7 Smeets, M.E.J. (Sjo) 1902 Werf van der, M.J. (Mark) 2426 0 – 1
8 Amerongen van, M.H.K. (Marleen) 1989 Jens, A.J. (Jelmer) 2388 0 – 1
9 Bijlsma, N. (Nick) 2280 Jong de, J.W. (Jan-Willem) 2386 0 – 1
10 Roon van, S.W.M.Q. (Sjoerd) 2301 Bosman, M.J.T. (Michiel) 2352 0 – 1
Gemiddelde Rating: 2134 Gemiddelde Rating: 2440 1-9

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.