NK dag 1: Vier grootmeesters delen eerste klappen uit

Foto: Harry Gielen

In de eerste ronde van het Nederlands Kampioenschap kwamen drie grootmeesters, regerend kampioen Max Warmerdam, voormalig kampioen Sergei Tiviakov, Erwin l’Ami en Erik van den Doel, goed uit de startblokken met elk een vol punt.
Warmerdam verschalkte de veertienjarige debutant Arthur de Winter in de opening en toen De Winter een kans miste, werd hij op de damevleugel opgerold.
Heel anders was de zege van Tiviakov op Thomas Beerdsen. De Apeldoornse meester verraste zijn tegenstander direct na de opening met een gevaarlijk uitziend stukoffer, maar Tiviakov verdedigde nauwkeurig en toonde aan dat de witte compensatie voor het stuk onvoldoende was. Morgen mag Beerdsen proberen de achterstand goed te maken met zwart tegen een uiterst solide grootmeester.
De derde zege kwam van Erwin l’Ami, die in een spannende partij zich langzaam onder de druk van Mark Timmermans uit wurmde en tegen de tijdcontrole een paar pionnen won.

De speeldag eindigde met een mooie truc. Hing Ting Lai had een pion moeten geven en probeerde als laatste stuiptrekking tegenspel te creëren met 54…b6.

Hier speelde Van den Doel de fraaie zet 55.b5! en Hing Ting Lai gaf direct op. Hij verliest zijn toren, want na 55…axb5 56.a6 loopt de a-pion door.

De overige partijen eindigden in remise, maar zeker niet zonder strijd. Bijvoorbeeld de partij tussen Robby Kevlishvili en Hugo ten Hertog eindigde na veel spektakel in een zetherhaling.

Favorieten in Groningen Open winnen met fraaie wendingen

In het Groningen Open werden aan de drie hoogste borden overwinningen genoteerd door de favorieten. Pranav Anand, op papier de sterkste speler, won een pion tegen William Shakhverdian, hield de druk vast en besliste de partij met een elegant stukoffer. Ook de Duitser Hagen Poetsch (tegen Carlo Marzano) en Nico Zwirs (tegen Cocoro Matsumura) wonnen met mooie aanvalswendingen; beiden hielden een dame tegen een toren en loper over, en dat was voldoende voor het volle punt.
Verrassender was het dat Rick Lahaye niet door jeugdspeler Roger Labruyère heen kwam, en dat ook Tim Grutter niet kon winnen van Sasa Albers; hij vluchtte uiteindelijk in eeuwig schaak. Ook Stefan Tabak hield in het eindspel verdienstelijk remise tegen de jonge Duitse meester Valentin Buckels.

4 Reacties

 1. Avatar
  MvanLeeuwen 22 december 2022

  Volgens de computeranalyse op Chess24 is het stukoffer van Thomas Beerdsen op zet 7 niet incorrect en is de stelling nog een tijdje ongeveer in evenwicht. Pas op zet 14 gaat wit met 14.De2 in de fout. Daar zijn 14.Kd2 (welk mens speelt dit?) en 14.Tg3 beter.

  • Avatar
   Frits Fritschy 22 december 2022

   14.Kd2 is op zich een logische zet, maar de zwarte verdediging is wat moeilijker te zien: 14… Dxe6 15 Te1 Pe5! 16 cxb4 Td8 17. Dh5+ Kf8 en aangezien je dan allebei slecht staat, zal het wel remise worden.

   14.Tg3, zoals Kotronias speelde (zie de link van Henk Smout), lijkt goed voor wit, maar na 14…Pf8 15.Te3 Pxe6 16.d5 Td8 17 cxb4 Dh4! lijkt zwart de storm te overleven.

   Ik weet niet of de huisanalyses van de heren iets anders aangaven, maar wellicht moet zwart op de 12e zet al Dh4 spelen, zoals GM Hillarp Persson deed tegen Sorensen in het Deens kampioenschap van 2000. Daar kwam 13.Df3, maar mogelijk is 13.De2 Pgf6 14.Lf5+ Kd8 15.Lg5 Dxh2 16.0-0-0 beter. Mijn nogal overjarige engine geeft hier een klein voordeeltje voor zwart, maar ik heb zo mijn twijfels.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.