NK vrouwen ronde 1

Een spannende ronde. Ik heb er met genoegen naar gekeken. De vrouwen gebruikten rijkelijk bedenktijd in de openingsfase. Machteld van Foreest gebruikte alleen al voor haar zevende zet, gewoon nog theorie, zelfs een half uur.Alleen Robin Duson gebruikte haar tijd goed verdeeld over de partij.

De partijen begonnen om 13:00 uur en de tegenstanders hadden toen allebei 90 minuten voor de eerste 40 zetten, met 30 seconden increment. Dit zijn twee momentopnamen van 15:00 en 15:30 uur met hoeveel tijd (in minuten) ze toen nog over hadden op de klok.

Tijd Zet Naam wit resterend Naam zwart resterend
15:00 13 Kazarian 27 Roebers 44
21 Duson 51 Keetman 29
11 Van Foreest 29 Haast 41
15:30 17 Kazarian 18 Roebers 28
23 Duson 36 Keetman 16
14 Van Foreest 10 Haast 33

De gevolgen lieten zich raden: ik gebruik Chessbomb   om online partijen te bekijken, die goede zetten blauw kleurt en mindere zetten rood. Af en toe ziet het er dan uit als de op-art van Vasarely. Visueel heel druk en volkomen versplinterd. Hieronder een rustiger weergave van het verloop van de partijen. Groen is voordelig voor wit, rood is voordelig voor zwart en geel is “te groot om weer te geven”:

Deze laatste partij eindigt in remise. Het zwarte voordeel verdwijnt kort voor het einde.

 

Anna-Maja Kazarian stond na een Grand Prix aanval dus heel goed tegen Eline Roebers, maar gaf het weg in de tijdnoodfase. Robin Duson speelde een heel goede partij zonder grote missers van haar kant tegen Maaike Keetman, die op de 23e en 26e zet wel terrein prijsgaf. Robin maakte op mij door economisch tijdgebruik en nauwkeurig spel grote indruk. Naspelen (hieronder) aanbevolen!  Machteld van Foreest en Anne Haast tenslotte speelden een partij met wisselende kansen, die op het laatst toch in remise eindigde.

Hieronder de partijen met commentaar van Stockfish 15.1. Ik heb de blundercheck gebruikt met 27 ply als zoekdiepte en een drempelwaarde van 0,50 punt, anders verdrink je in het commentaar. Nu worden alleen de duidelijke verbeterpunten aangestipt.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.