NK vrouwen ronde 2

Vandaag opnieuw twee beslissingen en een remise.

Machteld van Foreest moest zich tegen Robin Duson’s opmars op de Koningsvleugel verdedigen. Zie de stelling na Zwarts veertiende zet. Dat lukte haar, de verdere strijd tekende zich af op de Damevleugel. Een al te voorbarige zet 27. … Lxc2 (beter eerst nog even 27. …Td8) luidde het einde van Zwarts aspiraties in: het eindspel was verloren en Wit kon eenvoudig haar a-pion naar de overkant begeleiden.

Anne Haast speelde remise tegen Eline Roebers. In een Froms gambiet, waarvan je je afvraagt of dat ooit in remise eindigt, stond ze al direct beter (zó goed is dat gambiet niet), nog geholpen door een fout van Eline op de 17e zet. Eline kreeg weer goede kansen door 19. e5?  en 21. Td1? maar met Elines manoeuvre 23. … Dxc5  en 24. …Dc6 waarmee ze een stuk dacht te winnen (in plaats hiervan had 23. … De8 of zelfs23. …  De6 gewonnen) kon Anne door zetherhaling in vliegende tijdnood voor beiden nog remise maken.

Maaike Keetman verraste Anna-Maja Kazarian blijkbaar met haar openingskeuze (1. e4 e6 2. d4 d5 3. Ld3). De bedoeling hiervan is om na  d5xe4 4. Lxe4 Pf6 de Loper naar f3 terug te trekken, waar die druk uitoefent op de Zwarte Damevleugel. Anna-Maja speelde het nog wel correct tegen, maar 6. … Dxd4 was echt fout (beter Dd8), nog verergerd door 9. ….Db6 (beter Ld7). Maaike heeft haar voordeel daarna niet meer laten glippen.

De stand na twee ronden: Van Foreest en Roebers 1,5,  Haast, Duson en Keetman 1, Kazarian 0.

1 Reactie

  1. Avatar
    Bert Hollander 25 december 2022

    Een uitgebreide analyse van Keetman-Kazarian voor wereldpubliek is inmiddels te vinden op het bekende YouTube-kanaal van agadmator: https://www.youtube.com/watch?v=Robnt8u2_CY

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.