NK vrouwen ronde 3

Eline Roebers speelde vandaag 1. f4, de zet die ze gisteren nog met het Froms-gambiet had bestreden. Maaike Keetman speelde het wat conventioneler tegen, met 1. … d5. Ze koos daarbij voor een opstelling zonder g6, wat met verwisselde kleuren, in het Hollands, de beste opbouw is. Het experiment liep ook niet goed af. Vooral haar vijfde en zeventiende zet waren niet de beste. Eline won in 30 zetten.

En dan het drama Robin Duson tegen Anne Haast. Weer een mooi gespeelde partij van Robin, waarin ze na de tiende zet al zeer goed tot gewonnen stond en dat voordeel krachtig vasthield en uitbouwde. Niets op aan te merken tot aan die noodlottige 46e zet, die haar voordeel volgens Chessbomb van 5,76 naar MIN 6,55 kelderde. In zulke gevallen kun je het beste het notatiebiljet op de juiste plaats afknippen en later nog eens genieten van hoe je het tot op dat punt zo goed hebt gedaan. Voor Anne natuurlijk respect voor haar uithoudingsvermogen en hoe ze tot op het laatste moment scherp bleef op haar kansen. Uitslag: 0-1.

De partij Anna-Maja Kazarian – Machteld van Foreest verliep met veel wisselende kansen. Zwart kwam na de twintigste zet over de volle linie oprukken, maar tussen de 32e en 35e zet vergooide ze haar voordeel. Toen Wit tussen de 37e en de 40e zet datzelfde deed, bleef een gelijke stand over, die op de 67e zet in remise eindigde.

De stand na drie van de vijf ronden is nu:

 

1 Roebers 2,5
2 Haast 2
3 Van Foreest 2
4 Duson 1
5 Keetman 1
6 Kazarian 0,5

 

 

Over Wijnand Engelkes

Vroegpensionado bouwjaar 1958, voorheen werkzaam in de IT. Grote verzameling schaakboeken, vooral historie, biografie en curiosa. Momenteel als vrijwilliger werkzaam bij het bordspelen-project https://ludii.games/

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.