Winterpuzzel RD van Henk Prins

Het mag een goede tijdsbesteding zijn om op lange winteravonden puzzels op te lossen. Het oplossen van schaakproblemen is vaak ook bezig zijn met een puzzel. ‘De stukjes van de puzzel zo plaatsen’ om de goede oplossing te vinden van een schaakprobleem past dus prima in dit Winterpuzzelnummer. Het is inmiddels een traditie geworden. Voor schakers die graag iets doen met schaakstukken dus een goed idee om met deze schaakpuzzel mee te gaan doen. Een goed idee ook om de schoonheid van het schaakprobleem met het oplossen te ontdekken.

Maak zelf een schaakprobleem

De zes diagrammen die zijn afgedrukt, dienen alle zes opgelost te worden. De eerste drie problemen zijn tweezetten (wit begint en zet zwart mat op de volgende zet). Men dient de juiste sleutelzet (eerste zet van wit) iedere keer op een leeg bord te plaatsen en zodoende krijgt men een nieuw probleem. De problemen vier tot en met zes zijn driezetten (wit zet mat in maximaal drie zetten); ook nu is de sleutelzet nodig om het nieuw te maken probleem te krijgen.

De zes sleutelzetten worden op een leeg bord geplaatst. Indien alle problemen goed zijn opgelost, is de nieuwe stelling een driezet geworden. Er ontbreekt aan dit probleem echter een zwarte koning. Die dient u op veld e7 neer te zetten.

Het is nu de bedoeling dat de zelfgemaakte driezet wordt opgelost. De sleutelzet van deze driezet is de oplossing van de schaakpuzzel.

De oplossing van de tweezet kan tot 14 januari 2023 opgestuurd worden naar Henk Prins, Reinenweer 42, 3363 XR Sliedrecht (email: hprins@solcon.nl).

Onder de goede inzenders zullen enkele schaakboeken worden verloot. De uitslag van de wedstrijd zal geplaatst worden in de schaakrubriek van het RD.

Diagram 1: V. Lider,  tweezet

Diagram 2: A. Lobusov, tweezet

Diagram 3: H. Prins, tweezet

Diagram 4: G. Bouma, driezet

Diagram 5: E. Bogdanov, driezet

Diagram 6: B. Zappas & M. Mladenovic, driezet.

©Henk Prins.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.