NK vrouwen ronde 4

Zwart maakte het spel deze ronde, door de uitdagende zetten 4. …b5, 9. … b5 en tweemaal 11. … e5.

Robin Duson had een off-day tegen Anna-Maja Kazarian. Robin reageerde verkeerd op 11. … e5 en kwam er eigenlijk niet meer aan te pas. In plaats van 12. Le3 te spelen deed ze 12. cxd5 en moest al snel een stuk prijsgeven. Anna-Maja had maar 35 minuten nodig voor de hele parij.

Anne Haast opende opnieuw met 1. f4, dat is haar tweede keer in dit toernooi, ditmaal tegen Maaike Keetman. Die laatste verraste al op de vierde zet met b7-b5. Haast koos een wat langzame voortzetting op de achtste zet (e3). Daarna kozen beide speelsters voor verwikkelingen op de koningsvleugel. Als ik de partij met Stockfish naspeel blijft die adviezen geven om de pionnen op de a- en b-lijn op te laten rukken, c.q. dat te verhinderen. Wit krijgt wel goed spel op de koningsvleugel. maar laat dat tussen de 19e en de 26e zet lelijk schieten. Zwart verovert een stuk tegen één pion en ondanks haar eigen versplinterde eigen pionnen (a7, f7, f6 en h7 tegen vier verbonden witte pionnen en h3 ) wikkelt ze de stelling goed af naar winst.

Het spektakelstuk was vandaag de strijd om de koppositie: Van Foreest – Roebers. De messcherpe Ben-oni, tegenwoordig zelden gespeeld op topniveau maar altijd goed voor spectaculaire verwikkelingen. De verrassende opmars 9. …b5, die beter niet met de Loper geslagen kon worden,  (Lxb5 Pxe4 Pxe4 Da5+) en zéker niet met het Paard. Commentator Stephan Kuipers had het moeilijk met alle verwikkelingen en de suggesties van de Twitch- kijkers. Bekijk deze uitzending op Twitch vanaf de tijd (links onderin zichtbaar) 01:33:50 . Mij duizelde het in elk geval. Op de achttiende zet gingen beide speelsters zwaar in de fout, en nét toen Roebers zich er bijna uit had gewerkt volgde 25. Dd6?? waarna Van Foreest de Zwarte koningsstelling kraakte. In plaats daarvan had ze volgens “vriendje Stokvis” haar dame voor toren en paard moeten geven, maar in de praktijk heb je daar geen vertrouwen in.

De stand met nog één ronde te spelen:

1 Van Foreest 3,0
2 Roebers 2,5
3 Haast 2
4 Keetman 2
5 Kazarian 1,5
6 Duson 1

Laatste ronde voor de slotmatches: Kazarian-Haast, Roebers-Duson en Keetman-Van Foreest.

 

Over Wijnand Engelkes

Vroegpensionado bouwjaar 1958, voorheen werkzaam in de IT. Grote verzameling schaakboeken, vooral historie, biografie en curiosa. Momenteel als vrijwilliger werkzaam bij het bordspelen-project https://ludii.games/

8 Reacties

 1. Avatar
  Caesar64 28 december 2022

  Zou een combinatie van Stockfish en Chatgpt al een verslag van een NK ronde kunnen maken?

  • Avatar
   Frits Fritschy 28 december 2022

   Zie het geautomatiseerde partijcommentaar op chessbase – komt ook niet echt door de Turing test, zie commentaren als ‘Now exd5 would win’ als er een dame op d5 aangevallen staat. Vaak hilarisch, de mooiste vond ik het commentaar bij een partij Ding-Carlsen (Carlsen gaf zijn dame en gaf gelijk op, als compensatie voor het verlies door internetproblemen van Ding in de voorgaande partij): ‘Nothing much happened in this game’.

  • Avatar
   Dimitri Reinderman 28 december 2022

   Na het lezen van het artikel in de Volkskrant vandaag (over hoe leerlingen Chatgpt gebruiken voor b.v. boekverslagen) bedacht ik dat ik wellicht als experiment (een stukje van) mijn schaakrubriek door het programma zou kunnen laten schrijven. Als dat nu nog niet kan zal dat in de toekomst ongetwijfeld wel kunnen.

  • Avatar
   Wijnand Engelkes 28 december 2022

   “Het beschrijven van schaakpartijen vereist een zekere expertise, die door gezouten vis in combinatie met een AI programma voor teksten zeker toe goede resultaten zou kunnen leiden, al denken anderen dat de samensmelting van twee verschillende expertises op schaak- en journalistiek gebied nog beter ontwikkeld zou moeten worden”

 2. Avatar
  Frits Fritschy 28 december 2022

  Volgens sommigen zal het schrijven van een tekst die gezien zal worden als geschreven door chatgpt als een grotere prestatie worden gewaardeerd als een werkelijk door kunstmatige intelligentie geschreven tekst. (Mooie vondst, die gezouten vis, Wijnand!)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.