NK halve finale 1: Erwin L‘Ami blijft scoren, Max Warmerdam nog niet maximaal

Nu mijn Schaaksite favoriet (Dimitri) helaas is uitgeschakeld, is het tijd om weer “gewoon” objectief naar de partijen te kijken 😉. Verrassend was dat in beide partijen de Schotse opening gespeeld werd. Hebben Warmerdam en Pruijssers misschien samen aan openingsvoorbereiding gedaan? Je zou kunnen denken dat de spelers dan elkaars zetten zouden kunnen bekijken en naspelen, maar op de 5e zet weken ze al van elkaar af.

Het Schots staat niet bekend als een opening waar je voordeel mee kan halen, maar je hoopt misschien wel dat je tegenstander op relatief onbekend terrein moet manoevreren. De beide zwartspelers bleken daar geen moeite mee te hebben.

 

Tegen Max Warmerdam leek Robby Kevlishvili zelfs het initiatief te grijpen op de damevleugel, maar volgens de engines was er voor wit niets aan de hand. Rond de 20e zet begon Max aan een aanval op de koningsvleugel, maar Robby vond de goede verdediging. Met 23.f5?! en 24.Lxd4?! leek Max zijn hand zelfs te overspelen, maar Robby durfde het offer niet aan te nemen, en speelde 24… Lf7, wat uiteindelijk in kwaliteitsverlies resulteerde. Er bleef een stelling met alle zware stukken over, met beide alleen 3 pionnen op de koningsvleugel, wat mogelijkheden tot remise bood. En die wist Robby goed uit te spelen. Wel vindt de engine dat wit na 46… Tf8 een plus van bijna 3 heeft als hij 47.Td7 speelt, maar als je dan de voorgestelde varianten bekijkt, zie je wel een sterke aanval, maar vooral ook dat wit erg moet uitkijken voor de eeuwig schaak mogelijkheden voor zwart. Na torenruil op de 49e zet is er voor wit niet veel meer te halen, en uiteindelijk weet zwart zetherhaling af te dwingen.

 

Erwin L’Ami accepteerde met zwart een geisoleerde c-pion, maar die vormde een goed steunpunt voor zijn witte loper. Het ging lang gelijk op, maar met 24.a3? in plaats van Ld1 koos Roeland voor het verdedigen van de verkeerde pion. Erwin kreeg een sterk initiatief, en had misschien met 33… La3 (stukwinst) al beslissend voordeel kunnen krijgen. Mogelijk vertrouwde hij wit’s tegenkansen met de vrije a-pion niet. Wel won hij de a-pion, en meteen daarna ging Roeland met 37.Lc1?? (tijdnood denk ik) de fout in. Na 37… Tg4 kon hij opgeven. Hij verliest zijn laatste 2 pionnen zonder enige compensatie.

 

Om 13:00 beginnen de return-partijen. Erwin en Robby spelen nu “thuis”, oftewel met wit 😉.

Vanwege de tijd (het is al bijna zo laat) geef ik de links naar de geïmporteerde partijen op Lichess.org:

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.