NK vrouwen ronde 5

Drie partijen met 1. e4 deze keer. Met als resultaat twee Spanjaarden en een Siciliaan.

Robin Duson boekte met zwart (Siciliaans, Taimanov-variant) een overwinning op Eline Roebers. Zwart kwam al snel iets beter te staan. De 13e zet van Wit (a2-a3 bij lange rokade) werd door commentator Stefan Kuipers uitgebreid besproken. De engines zien hier brood in terwijl de menselijke speler het liefst de Koningsstelling intact laat. De mensen kregen opnieuw gelijk. Op de 16e zet maakte Roebers een ernstige fout, nog verergerd door haar 21e, waarna Duson de partij zonder aanwijsbare fouten te maken de partij tot winst kon voeren.

De partij Anna-Maja Kazarian- Anne Haast verliep lange tijd  gelijk op, totdat na de 30e zet een strijd ontstond tussen twee Paarden van Wit en twee Lopers van Zwart. De Paarden raakten langzaamaan de grond onder de voeten kwijt en moesten naar de a- en de h-lijn vluchten terwijl de Zwarte Lopers het bord beheersten. Op de 41e zet had Wit beter kunnen spelen, maar had Zwart volgens Stockfish nog steeds verloren gestaan. Als je een computer bent met toegang tot eindspeldatabases tenminste. Wit koos niet deze voor mensen kansrijke weg  naar een mogelijke remise en speelde anders. Zwart veroverde vervolgens ten koste van twee pionnen het h-paard en Wit kon opgeven.

In de partij Maaike Keetman-Machteld van Foreest, een Spaanse partij met Lc5, Pge7 en Pg6  kwam Wit wat beter te staan door een vreselijke geïsoleerde dubbelpion van Zwart op de d-lijn, maar overzagen beide spelers de combinatie 26. f4 Pc4 27. Txe8 en Lxc6!. Toen wit ook nog 27. Pe4 speelde in plaats van b4 ging het Witte voordeel snel verloren.  Er ontstond nog wel een Toreneindspel van 3 tegen 2 pionnen, alle op de Koningsvleugel, maar dit werd door van Foreest bekwaam remise gehouden.

Eindstand van deze fase:

1 Van Foreest 3,5
2 Haast 3
3 Keetman 2,5
4 Roebers 2,5
5 Duson 2
6 Kazarian 1,5

Er worden nu drie minimatches gespeeld, respectievelijk om de 1e/2e plaats, de 3e/4e plaats en de 5e/6e plaats. Morgen, donderdag 29 december worden gespeeld:

Van Foreest-Haast

Roebers-Keetman

Duson-Kazarian

Hierover zal Bram Klapwijk verslag doen.

Dit is mijn laatste bijdrage over het NK vrouwen, persoonlijk was ik het meest onder de indruk van het spel van Robin Duson. Die had beslist hoger kunnen eindigen.

 

 

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.