NK halve finale 2: Erwin l‘Ami sterk, Robby Kevlishvili schakelt Max Warmerdam uit.

Erwin l’Ami lijkt favoriet in de finale. Zelf won hij ook zijn tweede partij tegen Roeland Pruijssers, terwijl Robby Kevlishvili na een uitputtingsslag Max Warmerdam uiteindelijk in de sudden death partij wist te verslaan. (Tiebreak partijen nu toegevoegd)

Erwin l’Ami – Roeland Pruijssers

Erwin heeft genoeg aan remise, en kiest een rustige partij-opzet. In een aangenomen damegambiet leek Roeland aanvankelijk wat kansen te krijgen, maar Erwin wist de stelling in evenwicht te houden. Na 18… b5? Komt wit zelfs in het voordeel, waarna 22.Lxa6! ipv Tc2 al tot pionwinst had geleid. Maar Erwin laat niet los, en profiteert na nog een fout van zwart (30… Ld4?) alsnog met pionwinst. Daarna geeft hij geen kansen meer weg en na 48… Pc7? Heeft alleen wit nog winstkansen, die hij overtuigend verzilvert.

Robby Kevlishvili – Max Warmerdam

De eerste partij werd remise, en daarom kiezen beide voor scherp spel. Het wordt een Sicliaan, Najdorf variant. Lange tijd blijft het dynamisch evenwicht bewaard, maar in de tijdnoodfase grijpt Robby met 36.Tc1? mis. Maar Max, ook in tijdnood, weet het grote voordeel niet over de 40e zet mee te nemen. Wel staat hij nog steeds beter, en na 44.Tc2? heeft hij de kans om met 44… Pxf2! De partij te beslissen, maar hij ziet het niet. Daarna weet Robby met goed verdedigen de partij remise te houden.

Dan komen er twee rapidpartijen die beide in remise eindigen, en twee vluggertjes waarin Max Robby in de eerste partij pardoes mat zet, en Robby de tweede partij na een lange worsteling uiteindelijk weet te winnen.

Een sudden death partij moet dan de beslissing brengen. Max krijgt groot voordeel, maar gebruikt teveel tijd. Robby verdedigt scherp, en in tijdnood gaat Max de fout in en gaat door zijn vlag.

Hier deze 5 tie-break partijen:

Morgen om 13.00 uur dus de eerste finalepartij. Gaat dat zien!

4 Reacties

 1. Avatar
  Arno Eliëns 29 december 2022

  Twee kleine opmerkingen: Max verliest de laatste partij op tijd en het is geen Armageddon partij (zoals aangegeven in de replay mogelijkheid).

  • Avatar
   Paul Wiselius 29 december 2022

   Ik meende in de originele pgn te zien dat wit 4 en zwart 5 minuten had, vandaar dat ik aan armageddon dacht.

   De tiebreak regels voor ’t NK kon ik niet vinden. Sowieso ’n zoekplaatje waar je eea moet vinden op de diverse sites.

 2. Avatar
  Henk Smout 29 december 2022

  Max Warmerdam speelt twee keer in het Italiaans het door Oskar Cordel (Führer durch die Schachtheorie 1888, blz. 36) als alternatief van 7.Lb5 aanbevolen 7.Le2 dat naar twee partijen van Charousek in 1898 (tegen Schlechter en Maróczy) werd benoemd. Bologan’s Black Weapons uit 2014 hield ten onrechte het meer dan een eeuw oude antwoord 7… d3 voor een ontdekking uit de allerjongste tijd.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.