Machteld van Foreest Nederlands kampioen vrouwen!

Na een winst in de eerste ronde speelde Machteld ook erg sterk in deze 2e partij. Anne viel aan, maakte het complex en haalde uit de kast wat er in zat. Toch trok Machteld weer aan het langste eind en won ze dus de tweekamp met 2-0! Hieronder het verslag!

Over Bram Klapwijk

Ik ben een schaaktrainer en schaakliefhebber. Met name de aanval vind ik erg interessant, maar voor bijna alles dat met schaken te maken heeft kan je me wel porren. Ik heb een eigen Youtube kanaal: Schaakplezier!

8 Reacties

 1. Avatar
  Joost Jansen 31 december 2022

  Jammer dat er geen verslag in geschreven tekst is, maar dat we met een filmpje worden afgescheept.

  • Avatar
   Matty 31 december 2022

   Wat onaardig tegenover Bram Klapwijk, die veel tijd en moeite steekt in het maken van deze filmpjes. Dat is geen eenvoudige klus.

   Bij deze dus mijn complimenten aan Bram.

  • Avatar
   Peter Huisman 31 december 2022

   Eens met Matty! Bram Klapwijk verdient dank en lof voor zijn filmpjes. Vooral “even stilzetten om zelf te kijken wat het (betere) alternatief was” vind ik erg mooi. Ik zie het eerder als een alternatief voor een geschreven verslag, dan dat je nu iets zou missen.

  • Avatar
   arjo1982 31 december 2022

   Zou je dat misschien uit kunnen leggen Joost?!

   Ik heb namelijk juist het tegenovergestelde…
   Zo’n lap tekst met allerlei (lange) varianten vind ik alleen maar te volgen als ik de partij na speel in de viewer…

   En dan is het voor mij juist veel inzichtelijker dat Bram je nu mee aan de hand neemt door de partij en al die varianten gewoon laat zien en er in zeer begrijpelijke taal wat bij verteld…

   • Avatar
    Joost Jansen 31 december 2022

    Jazeker. Ik hou gewoon niet van filmpjes, en het is dan ook een teleurstelling als dat het enige is dat je voorgeschoteld krijgt als je klikt op “lees verder” (sic!).

    Gelukkig maakt de bijdrage van Herman Grooten veel goed. Dank daarvoor, Herman!

 2. Avatar
  schakeraad 31 december 2022

  Een mooi format, met veel plezier de beide videosessies gezien. Inzichtelijk vormgegeven en interactief met opgaven. Leerzaam. Bedankt Bram!

 3. Avatar
  Wim Weehuizen 01 januari 2023

  Ik vond het leuk dat de partijen via een video werden geanalyseerd en dat gaf ook nieuwe gezichtspunten. Als feedback kan ik wel aangeven dat het commentaar voor mij erg snel ging en dat ik het maar net kon bijbenen.

 4. Avatar
  Bram Klapwijk 02 januari 2023

  Iedereen bedankt voor de feedback! Iemand afschepen, dat is sowieso niet mijn bedoeling. Als je niet van filmpjes houdt, dan is dit format al snel niet waar je naar zoekt. Zelf heb ik video’s altijd wel erg gewaardeerd en dat is ook de reden dat ik daar nu zelf mee gestart ben. Doorgaand naar de feedback van Wim: ook dank daarvoor. Mijn eerste video’s waren al snel 30-40 minuten lang, dat vond ik zelf wat veel. Ik probeer daarom wat te snijden in de tijd, onder het motto ‘less is more’. Maar ik zal goed blijven opletten dat ik niet te snel over belangrijke punten heen ga of toch nog weer te veel in weinig tijd probeer te proppen. Alle positieve feedback en complimenten zijn fijn om te horen!

  Ik hoor het graag als er meer verbeterpunten zijn. Ook inhoudelijke vragen, overigens, als iets niet duidelijk was in de video. Die licht ik graag toe.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.