Tata ronde 2: Niemand meer op 100%

In Tata Steel Chess is na twee ronden iedereen in zowel de Masters als de Challengers van de 100% af.

Laten we beginnen bij de Masters.

Na zijn overwinning in ronde 1 hield Abdusattorov in een Ragozin-variant van het damegambiet probleemloos remise tegen Caruana in een partij waarin het evenwicht nooit wezenlijk werd verbroken.
Voor Ding tegen Maghsoodloo leek er lange tijd iets in de stelling te zitten. In een eindspel van toren + drie pionnen tegen toren + loper gaf Ding echter de controle over de zesde rij op, waardoor wits pionnen verlamd raken en er geen winst meer in zat.

Vandaag sloten Carlsen en Giri zich bij de koplopers aan. Carlsen kreeg met zwart tegen Keymer vroeg in het middenspel het initiatief, offerde een kwaliteit voor twee pionnen en schoof het voordeel rustig uit tot winst.

Anish Giri (foto Lennart Ootes)

Anish Giri won in een vlotte partij van de Indiër Gukesh, die daarmee nog altijd op 0 punten staat:

Jorden van Foreest offerde tegen Rapport in de opening een pion voor het loperpaar en een open stelling. Dit was genoeg voor een interessante stelling, maar niet voor een voordeel.

Ook de overige partijen in de Masters werden remise.

 

Bij de Challengers speelde Max Warmerdam een weinig enerverende remise met zwart tegen Supi.

Thomas Beerdsen behaalde met zwart voordeel tegen Adhiban, maar ging in het eindspel in de fout:

Debutante Eline Roebers zorgde voor een geweldige stunt door op spectaculaire wijze de regerend Nederlands kampioen Erwin l’Ami te vloeren:

Donchenko won van Vaishali, Tabatabaei won van Pechac (de enige met nog 0 punten), en de rest van de partijen eindigde in remise.

 

In beide groepen zijn er vier koplopers met 1½ uit 2.
Morgen zien we verder.

~ Michaël van Liempt

1 Reactie

  1. Avatar
    Henk Smout 16 januari 2023

    Koningsgambiet bij de Challengers, Pechac – Tabatabaei; door de wending De2-b5+ verliest Zwart al voor de tiende zet het in de hoofdvariant van de Schallopp-verdediging zo karakteristieke paard op h5. De TN 10 .Ld3?? (op ChessBase vind ik acht partijen met 10.Pxd4 waaruit Zwart toch nog 3,5 punt haalt) vergeeft het beslissend voordeel en uiteindelijk wint Zwart.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.