Tata ronde 3: Jorden verliest van Caruana, Carlsen-Ding remise

Vanmorgen schreef ik alvast een voorbeschouwing:

In restauranttermen: vandaag serveren de chefs Magnus Carlsen en Liren Ding het hoofdgerecht. Voor ons interessante bijgerechten zijn Caruana – Van Foreest en Maghsoodloo – Giri, terwijl Max Warmerdam en Eline Roebers een amuse vooraf opdienen. Het toetje blijft nog een verrassing. Misschien dat Thomas Beerdsen daar tegen rode lantaarndrager Jergus Pechac voor kan zorgen? Gezien zijn spel in de eerste twee ronden zou dat goed mogelijk zijn (zijn partij is nu ook in dit verslag opgenomen)

Carlsen – Ding, hoe zullen zij zelf deze partij benaderen? Wordt het een tamme remise? Dat lijkt onwaarschijnlijk. Carlsen zal WK-kandidaat Ding ongetwijfeld flink aan de tand willen voelen. En Ding zou met zwart wel eens kunnen twijfelen hoe hij dit aanpakt. Op zoek naar een snelle remisevariant, of toch “gewoon” de confrontatie aangaan? We zullen zien!

De praktijk bleek net iets anders. Carlsen probeerde het tegen Ding voorzichtig met een soort damegambiet met verwisselde kleuren. Hij kon geen potten breken, en zonder in tijdnood te komen kwamen ze na 36 zetten remise overeen.

Het hoofdgerecht werd Caruana – Van Foreest. Jorden kwam met zwart in de “Oekraïnse” verdediging met 6… Le6?! en 7… f5?! met een nieuw idee, wat zeker niet slecht uitpakte. Maar rond de 14e en 15e zet miste hij een finesse, waarna alleen Caruana nog voor de winst kon spelen, en dat ging hem helaas goed af.

Anish Giri kwam met zwart na een Italiaanse opening geen moment in de problemen, maar kon tegen Maghsoodloo zelf ook niets bereiken. Remise dus.

Max Warmerdam en Eline Roebers verzorgden de achtergrondmuziek, en stopten daar pas mee nadat alle anderen al klaar waren. Ze kwamen uit op remise na 85 zetten. Een snelle blik met behulp van de engine leert dat Max met zet 67.Te4+? de remise bijna verspeelde, maar hij had geluk dat Eline dit niet zag (67… Kf3! ipv Kxf4). Daar was ook wel heel veel rekenwerk voor nodig. Helaas ontbrak me de tijd voor verdere analyse.

Thomas Beerdsen zorgde alweer voor een spectaculaire aanvalspartij, maar wist deze helaas niet in een zeker verdiende winst om te zetten. Zijn derde plusremise in drie partijen. Hopelijk kan hij deze opgaande lijn doortrekken!

Hier zijn partij, met dank aan IM Stefan Kuipers voor de boeiende varianten! Zie ook zijn verslagen op twitch: www.twitch.tv/schaakbond/

In de hoofdgroep werden alle overige partijen remise. Caruana voegde zich zo bij de drie leiders (waaronder Giri) met 2 uit 3.

In de Challengersgroep wisten Ivic (tegen Mishra) en Sindarov (tegen Vaishali) hun partijen te winnen, en Erwin l’Ami zijn partij te verliezen van Yilmaz na een veelbelovende opening. De rest speelde remise. Er zijn daar nu zes spelers aan de leiding met 2 uit 3, waaronder Max Warmerdam. Eline en Thomas staan netjes op 50%, en Erwin heeft eigenlijk al een rustdag nodig om zichzelf even te resetten. Maar wie weet hoe het morgen gaat!

En morgen alweer een kraker: Anish Giri tegen Magnus Carlsen!

.

3 Reacties

  • Avatar
   Paul Wiselius 17 januari 2023

   Dank voor de correctie, ik ga het aanpassen. Was gisteravond wat gehaast bij de afronding :-(.

 1. Avatar
  Frits Fritschy 17 januari 2023

  Bij de partij Warmerdam-Roebers vroeg ik me een beetje af wie nou de grootmeester was. Het pionoffer is natuurlijk bekend, maar een ‘normale’ 2300-speler zal daarna een aantal kleine onnauwkeurigheden begaan en uiteindelijk tegen een 2600-speler verliezen. Helemaal perfect was haar spel volgens de engine niet: op de 24e zet was Le7 misschien beter geweest, om de loper naar d6 om te spelen; het zou dan ongeveer -1.00 zijn. En op zet 33 ziet Tb3 er goed uit; het kwaliteitsoffer na 34 Te2 Pxb2 35 Pd4 Pc4! (-1.00) is echter niet iets wat iedere grootmeester met weinig tijd zou durven spelen.

  De winst na 67… Kf3 in plaats van Kf4 is subtiel: 68 Te8 (68 Td5? Pc4 69 Td3+ Pe3) 68… Pd3+ 69 Kd1 Pxb4 70 axb4 a3 71 Ta8 a2 72 Kc1 Ke4 73 b5 Kd5 74 Ta3 Kc5 75 h5 gxh5 76 f5 Tf2 77 f6 Het lijkt allemaal goed te gaan voor wit, maar ik dacht even dat het remise was: 77… Kxb5 78 f7 Txf7 79 Kb2 en wit heeft een dolle toren na bijvoorbeeld 79… Tf2+ 80 Ka1 Th2 81 Tb3+ Kc4 82 Tc3+ enzovoorts. Ook 79… Tf4 80 Th3 h4 81 Kxa2 is remise.
  Helaas, zwart heeft beter: 77… Kb6! 78 f7 Txf7 79 Kb2 Ta7. Jammer voor Eline.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.