Tata Steel Masters ronde 5: Abdusattorov alleen aan de leiding

Het Tata Steel Masters kent na 5 ronden voor het eerst een ongedeelde koploper. De Oezbeek Nodirbek Abdusattorov greep de leiding door met zwart Magnus Carlsen te verslaan. Voor de Noor betekent dat de tweede nederlaag op rij.
In een omgekeerde variant van de Taimanov-Siciliaan had Wit een kwaliteit geofferd voor het loperpaar in een open stelling met tegengestelde rokades. Zwart hield echter stand, nam het initiatief over en wist een van de lopers te ruilen. Hierna offerde hij zijn kwaliteit terug voor een dame-eindspel met een pion meer. Na ruil van de a-pion voor de h-pion ontstond de volgende stelling:

Giri was bij aanvang van de ronde van vandaag gedeeld koploper met Abdusattorov. Met zwart tegen Rameshbabu Praggnanandhaa kwam hij echter niet verder dan remise. In een weinig enerverende variant van het Italiaans had Zwart weliswaar meer centrumpionnen, maar Wit had iets meer ruimte. Geen van beide spelers had echter noemenswaardige mankementen in de stelling. Na ruil van de dames en paarden bleef een dubbeltoreneindspel over dat voor geen van beide ooit wezenlijk beter is geweest.

De enige andere Nederlander in de Masters, Jorden van Foreest, speelde met zwart een aangenomen damegambiet tegen de Iraniër Parham Maghsoodloo. In de opening bracht Wit een interessant stukoffer:

Achter Abdusattorov met 4 en Giri met 3½ komen drie spelers met 3: Praggnanandhaa, Caruana en Aronian. Laatstgenoemde wist te winnen van Keymer. De overige partijen eindigden in remise.

~ Michaël van Liempt

2 Reacties

  1. Avatar
    Frits Fritschy 20 januari 2023

    Volgens de SF11 op chess.com is ook 23… Dc2 niet zo best na 24 Dg3 (dreigt Lf3) f6 25 Lf3 Lxf3 26 Dxf3 en er dreigt van alles op de zevende rij binnen te vallen. In plaats daarvan vindt Stockfish het volkomen gelijk staan na 23… De7. Bijvoorbeeld 24 Lxc4 Db7 25 Lxd5 Dxd5 26 Te5 Dd6 27 Tg5 Kh8 28 Txg7 Txd4 29 Txf7 Td6 en de a-pion zorgt voor remise. Of 24 f6!? Pxf6 25 Dg3 Dd6 en er lijkt niets beslissends in te zitten op de koningsvleugel. Vertrouwde Van Foreest dit niet, en dacht hij na dameverlies een vesting te kunnen opzetten?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.