Tata ronde 7: Volop strijd, op één partij na 

Ik zoek eigenlijk een goede reden om eens een bezoekje te brengen aan het Tatatoernooi. Ik zou bijvoorbeeld mijn schoondochter mee kunnen nemen. Die zou dat kapsel van Magnus Carlsen eens onder handen kunnen nemen. 

© Lennart Ootes – Tata Steel Chess Tournament 2023 

Een clubgenoot van mij merkte gewiekst op in de EP-app: “Misschien morpht hij langzaam in Hans Niemann”. 

Een bezoekje brengen is natuurlijk leuk, maar ik schrok wel van een foto die Facebookvriend Frank Tijdeman publiceerde.  

Foto Frank Tijdeman op Facebook 

Als die anticheatmaatregelen zulke lange rijen opleveren is de lol er ook snel vanaf! 

Gelukkig is er thuis van achter de laptop genoeg te beleven. Sterker nog, het was bloed aan de paal vandaag. Er werd hard gestreden bij zowel de Masters als bij de Challengers. 

DE MASTERS 

Dat hard strijden gold niet voor Levon Aronian en Anish Giri. Die hielden het na 21 zetjes voor gezien.  

Onze andere landgenoot, Jorden van Foreest, beleefde een zware middag. Een pionoffer in de opening. Die pion zag hij niet meer terug, waarna hij urenlang een blokkade opwierp en het er niet op leek dat opponent Praggnanandha veel vorderingen maakte. Was het gewonnen? De computerwaardering loog er niet om, maar bedenk het maar eens. Uiteindelijk bezweek Jorden zelf door op de 54e zet de deur open te zetten voor het tot dan toe vakkundig geblokkeerde pluspionnetje. 

Koploper Abdusattorov sprint ervandoor alsof hij Abdoujaparov is. Weer gewonnen. Opponent Erigaisi, die alleen nog maar remises had gescoord, kwam met goed spel uit de opening, maar een ongelukkige opmars met de h-pion bleek het verkeerde plan. Hij werd gruwelijk hard gecounterd waardoor de Oezbeek nu een vol punt voorsprong heeft. 

Magnus Carlsen verloor zijn eerste ontmoeting met Richard Rapport (Wijk aan Zee 2017), maar sindsdien valt er voor Rapport weinig eer te behalen tegen de wereldkampioen. Hij deed zijn uiterste best. Omdat hij onder de voet dreigde te worden gelopen op de damevleugel offerde hij een stuk en later nog een. Het mocht echter niet baten. Carlsen gaf een stuk terug en wikkelde af naar een eindspel met een stuk meer. Terug op 50%! 

Dommaraju Gukesh heeft zijn toernooi niet en staat na een nieuwe nederlaag nu ongedeeld laatste. Opponent Wesley So meldt zich in de bovenste regionen. Vincent Keymer speelde remise tegen Liren Ding en zal zich beklagen dat er misschien meer in heeft gezeten. 

Parham Maghsoodloo en Fabiano Caruana kwelden de wedstrijdleiders en achter de laptop zittende verslagschrijvers door een partij van meer dan 100 zetten te spelen. De witspeler probeerde lange tijd een voordelige stelling uit te melken, maar vergiste zich zodanig dat hij in een volgens de tablebase verloren dame-eindspel terecht kwam. Caruana had alleen zijn increment van een halve minuut per zet om de winst te vinden en dat bleek teveel gevraagd. Na dik zeven uur schaken eindigde de ronde met pat. Kans gemist om de ongedeeld tweede plaats in te nemen. 

In onderstaand bestand de partijen, waarbij ik die van de Nederlanders van commentaar heb voorzien. 

DE CHALLENGERS 

De partij van de dag was misschien wel die van Thomas Beerdsen, die met een nieuwtje in de Najdorf op de proppen kwam. De jonge Abhimanyu Mishra reageerde niet op zijn best en kwam niet meer van het opgelopen nadeel af. Fraaie prestatie van de Apeldoorner! 

 Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2023 

Max Warmerdam speelde een partij met wisselende kansen tegen Velimir Ivic die uiteindelijk in remise eindigde.  

Erwin l’Ami stond dan weer gelijk en dan weer verloren. Het eindspel was ongelooflijk moeilijk en met de engine bij de hand is het makkelijk praten. Zie het partijbestand en word tureluurs. 

Publiek zat weer! © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2023 

Eline Roebers offerde in de opening een pion en die vergat ze terug te winnen. Tegenstander Sindarov liet zich de kaas niet meer van het brood eten. 

De partij tussen de beide koplopers eindigde in een strakke positionele overwinning voor Alexander Donchenko op Mustafa Yilmaz. 

Jergus Pechac dreigde de punching bag van het toernooi te worden, maar vandaag vijzelde hij zijn score op met een overwinning op Baskaran Adhiban.  

Vaishali Rameshbabu profiteerde van een gruwelijke blunder van Luis Paulo Supi. Liefhebbers met een licht sadistische inslag moeten dit potje verplicht naspelen en genieten van de laatste zet. 

De partijen staan allemaal in onderstaand bestand en ook hier heb ik die van de Nederlanders van commentaar voorzien, de ene wat uitgebreider dan de andere. 

4 Reacties

 1. Avatar
  Frits Fritschy 21 januari 2023

  Ik was dus niet de enige aan wie die de overeenkomst in haarstijlen tussen Carlsen en Niemann was opgevallen!

  Van Foreest gebruikt dit toernooi blijkbaar om te leren lijden. Eerst een dameoffer (?)  waar misschien na een hoop narigheid een vesting in het verschiet ligt, nu een pionoffer waar je, als je alles goed doet, mogelijk een remisemakende blokkade hebt. Hij is ietsje beter dan ik, maar mij lijkt dit toch niet helemaal de juiste strategie. Maar ik zal wel een diepere betekenislaag missen.

  • Avatar
   Raoul Lemmen 22 januari 2023

   Ik liep vrijdag om 14.45 uur binnen en stond gelijk vooraan bij de tafel om een stempel gezet te krijgen. Ook de rest van de dag bij in- en uitlopen geen wachtrij gezien. Ik kan me voorstellen dat het in het weekend een stuk drukker is, maar het zal al met al meevallen gok ik.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.