Tata ronde 11: Giri blijft volgen, jeugdspelers vernieuwen de theorie

De 11e ronde moest er een van vuurwerk worden, nadat de spelers een rustdag hadden gehad en in de ronde ervoor wat rustiger aan hadden gedaan. En vuurwerk kwam er, vanaf de eerste minuut. Het waren de jongere spelers bij de Masters die in veel gevallen de toon zetten en veel centrale regels overboord gooiden. Misschien hadden de spelers dat debuutboek van Nick Maatman (The Hidden Laws of Chess) gelezen, want het breken van sommige openings­regels ging uiteraard gepaard met het naleven van een paar andere (vast diepere) regels. Bij de Challengers speelde Beerdsen na twee nullen nu een meesterwerk en scoorde als enige Nederlander een vol punt.

Masters

Te beginnen met Anish Giri, die een belangrijke wedstrijd tegen jonge koploper Abdusattorov speelde. Met wit, dus je kunt wat verwachten. Maar het was zwart die het spel bepaalde en duidelijk Giri uit zijn openings­voorbereiding had gehaald in het aangenomen damegambiet. Balen voor Giri, maar hij bedacht zich vast dat de partij de-escaleren het beste was. Hij wikkelde af naar het eindspel en hield het zonder enige problemen gelijk. Met nog twee ronden te gaan staat hij dus nog steeds een halfje achter Abdusattorov.

Een videoverslag en verder geschreven verslag na de “Lees meer”

Door naar de volgende jongeling, ditmaal van Nederlandse bodem: Jorden van Foreest. Hij kwam uiteraard weer eens met iets verrassend aanzetten, ditmaal tegen Ding. Ding, die in april om de wereldtitel mag gaan spelen, is dit toernooi vooralsnog meer een boksbal waartegen iedereen een keertje wil aanbeuken. Zo ook Jorden, en dat leek Ding toch wel een beetje te irriteren als we het commentaar van de livestream mogen geloven. Hij zag er in ieder geval niet gelukkig uit. Weinigen worden gelukkig van Jordens ideeën als ze zelf aan de andere kant van het bord zitten. Ding wist echter de juiste route te vinden en moest uiteindelijk berusten in remise. Prima voor Jorden, die weer de theoretische banen verlegd heeft.

Ook de jonge Praggnanandhaa verraste zijn tegenstaner Maghsoodloo, al pakte het voor hem minder uit. Aanvankelijk was zijn interessante idee tegen de Najdorf goed speelbaar, maar op een moeilijk moment koos hij voor spel op de verkeerde vleugel en verloor vervolgens langzaamaan. Hierover in de video wel wat analyse.

Carlsen kreeg ook zeer goede voorbereiding tegen van Wesley So en hij besloot wraak te nemen door een gelijk eindspel tot de koningen toe uit te melken. Wesley So mocht in ieder geval tevreden zijn dat zij goede voorbereiding hem een halfje opleverde. Beide spelers staan een halfje achter Giri en dus een vol punt achter de koploper. Wesley So moet nog tegen de koploper in de volgende ronde!

De overige partijen in de Mastersgroep eindigden remise.

 

Challengers

Voor Eline Roebers is dit toernooi een grote leerschool. Haar creatieve spel kon aardig wat spelers verrassen eerder in het toernooi, maar nu hapert de motor een beetje. Geen probleem tegen spelers met 2 à 300 ratingpunten meer. Ongetwijfeld komt ze sterker dit toernooi uit.

Warmerdam hield een andere sterke Uzbeek soepel op remise en Erwin l’Ami haalde zijn eindspelkunsten nog maar eens uit de kast. Hij heeft tot nu toe als enige gewonnen van koploper Donchenko, ook door in een eindspel het beter te doen. Tegen Vaishali hoopte hij ook met zijn ervaring en geduld er meer uit te slepen dan een halfje, of was het zijn tegenstandster die door bleef spelen? De stelling voor L’Ami zag er moeilijk uit, maar hij hield zich soepel staande en scoorde een half punt.

Tot slot Beerdsen, die twee nullen op rij pakte hiervoor. Hij ging er weer creatief tegenaan met onder andere een offer op de 40e zet, maar zijn tegenstander deed niet voor Beerdsen onder en offerde een dame net na de 40e zet! Het spel was zo scherp dat nog voor de 50e zet de extra tijd alweer verbrand was. Beerdsen vond alle computerzetten en wist daarmee een punt te scoren! Erg mooi gespeeld.

Met nog twee ronden te gaan staat Giri er bij de Masters goed voor, maar dan moet Abdusattorov wel nog wat laten liggen en hijzelf natuurlijk langs landgenoot Jorden van Foreest in de volgende ronde!

 

Over Bram Klapwijk

Ik ben een schaaktrainer en schaakliefhebber. Met name de aanval vind ik erg interessant, maar voor bijna alles dat met schaken te maken heeft kan je me wel porren. Ik heb een eigen Youtube kanaal: Schaakplezier!

2 Reacties

 1. Avatar
  RickH 28 januari 2023

  Bedankt voor dit verslag.

  Vond het een wat saaie ronde op misschien 3 partijen na. (Masters en challengers gecombineerd.)

  Anish tegen Jorden is een partij die ik niet wil missen!

  Wesley maak nog steeds kans op de toernooioverwinning, dus ik verwacht dat hij ervoor gaat (op zijn manier..) tegen de huidige koploper die bijna geen fouten maakt.

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.