Tata ronde 12: enerverende gevechten

De uitslagen doen niet vermoeden dat het vandaag een bijzonder enerverende ronde was. Vijf remises en slechts twee overwinningen. Maar die uitslagen verbloemen een beetje dat er toch flink werd gevochten.

Het duel voor Nederland was natuurlijk Van Foreest tegen Giri. Giri heeft tegen Jorden geen grootse score. Ik meen in reguliere partijen dat hun score in evenwicht is, maar bij snellere tempo’s heeft Jorden de overhand. Met natuurlijk voor Giri het dramatische resultaat twee jaar geleden toen Jorden het toernooi op zijn naam schreef na een tiebreak.

Ook vandaag ging het voor Giri bepaald niet van een leien dakje. Na de 23e zet van wit ontstond de volgende stelling. Deze stelling kwam voort uit een Ragozin van het geweigerde damegambiet. Giri kwam terecht in een door Jorden voorbereide variant. Jorden week met 8. h4 af van de gebaande paden en stak er met 11. Tb1 een kwaliteit in. Maar daar stond wel degelijk compensatie tegenover.

Giri speelde hier 23. … Db4? Dat had de verliezende zet kunnen zijn. Sterker was volgens het siliconen monster: 23. … Tb4 24. Pg5 g6 25. hxg6 Txc4 26. g7 Kxg7 27. Dxh7 Kf6 28. Dh6+ Ke7 29. Ph7 Th8=. Maar tja..? Ik kan me voorstellen dat je daar als mens niet op in gaat. Enkele zetten later ontstond de volgende stelling:

De computer vertelt me hier: ruim plus 3 voor wit. Maar dan moet hij wel 26. Tc1 spelen. Dat ligt ook wel enigszins voor de hand. Maar Jorden ging voor 26. dxc5? en verspeelde daarmee een belangrijk deel van zijn voordeel. De heren gingen daarna nog lang door, maar uiteindelijk werd na diverse verwikkelingen de vrede getekend op de 79e zet.

Carlsen – Praggnanandhaa

Magnus is dit toernooi bepaald niet in de beste vorm van zijn leven. Hij incasseerde al eerder twee nederlagen en leek zich daarna goed te herstellen. Maar in deze partij miste hij toch een kans op meer. Zie onderstaande stelling. Hier speelde Magnus het ‘veilige’ 22. Tfe1? waar 22. Pxf7 veel sterker zou zijn geweest.

Uiteindelijk verzandde de partij in een remise.

Rapport – Ding

Wereldkampioenskandidaat Ding Liren heeft ook zijn toernooi niet. Hij incasseerde al eerder twee keer een nederlaag en ook vandaag ging het bepaald niet naar wens. In de volgende stelling greep hij mis

Ding speelde hier 37. … Pxh5? Daarna ging het fout met 38. Pg4+ Kd6 39. Pf5+ Kc7 40. Pe5 en na het vorkje hangt de toren op d7 en de loper op f3. Ding gaf een paar zetten later op.

De stand aan de kop van de ranglijst is nu:

  1. Abdusattorov 8 (uit 12)
  2. Giri 7½
  3. Carlsen 7
  4. So 7
  5. Aronian, Caruana en Rapport 6½

Met op het progamma Giri tegen Rapport en Abdusattorov tegen Van Foreest is de zaak bepaald nog niet beslist!

Challengers

Bij de Challengers lijkt de zaak wel beslist. Donchenko won een miniatuurtje tegen Beerdsen en kwam daarmee op 9 uit 12. Hij staat daardoor een vol punt voor op de achtervolging. Een remise in de laatste ronde is dus voldoende.

 

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven is hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

1 Reactie

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.