Partij 2: Ding verprutst witbeurt en Nepomniachtchi veegt hem van het bord! 

Liren Ding had grootse plannen voor de tweede matchpartij. Hij had een daverende verrassing voorbereid in de opening en hij zou de Spassky-tactiek gaan toepassen. Het eindigde uiteindelijk in een drama. Al voor de twintigste zet was zijn stelling een ruïne. Wat een off-day! Voor Ian Nepomniachtchi een topdag natuurlijk. Gisteren was hij al duidelijk de betere, maar verzuimde hij te winnen. Vandaag was het pats boem om de oren van de tegenstander. Hij is duidelijk als beste uit de startblokken gekomen en onze vriend uit China zal een paar niveautjes moeten verbeteren om niet helemaal omvergelopen te worden. 

De diagramstelling zal u bekend voorkomen. Wit kan grofweg kiezen uit een Orthodox Damegambiet of het Catalaans, maar tot verbazing van de gehele schaakwereld volgde hier 4.h3!? “Een mouseslip!” aldus commentator Anish Giri, “hij had g3 willen spelen!” 

De partij ontwikkelde zich als een soort Aangenomen Damegambiet. Slim van Nepo, want in die opening is h3 meestal een zinloze zet. Na elf zetten stond het zo… 

Ruil je op f6 of sla je op c5? Dat is de vraag die Ding in zijn rustkamer leek te beantwoorden, want meer dan een kwartier duurde het voordat hij aan het bord verscheen. Zou hij zijn klassieken kennen en het voorbeeld van Spassky volgen? De oudste nog levende wereldkampioen stond in de finale van de kandidatenmatches in 1977 dik achter tegen Viktor Kortchnoi en besloot mindgames te gaan spelen. Hij bleef in zijn kamer als hij aan zet was en kwam er alleen maar uit om zijn zet uit te voeren. Hij won er vier partijen op een rij mee. Pas toen kwam Kortchnoi bij zijn positieven en won hij de match alsnog. Was dat de opzet van Ding? Dan faalde die hopeloos. Hij kon veilig op c5 slaan, maar koos voor een ruil op f6. Nepo sloeg terug met de g-pion en het spel was op de wagen. Ding deed 13.e4 en hoe aanlokkelijk zo’n mooi centrum ook moge zijn, vanaf dat moment was de partij voor Nepo een feest om te spelen. 

Het einde werd ingeluid met het kwaliteitsoffer 19…Txg5. Loperpaar, centrumpion, het is bij elkaar zoveel meer waard dan de kwaliteit die ervoor is geïnvesteerd. Het werd een veegpartij zoals je die niet vaak ziet op WK-niveau. Zie de partij voor een iets uitgebreidere bespreking… 

Ding in de problemen. Foto: FIDE/Stev Bonhage

3 Reacties

  1. Avatar
    Caesar64 10 april 2023

    Huh nu al klaar en zelfs al een verslag: hoe laat beginnen die mannen?

  2. Avatar
    Dimitri Reinderman 10 april 2023

    Wat blijkt: Ding had weliswaar een half uur nagedacht over 12.Pxf6+, maar het antwoord 12…gxf6 kwam als een totale verrassing voor hem. Toen speelde hij veel te snel 13.e4 en daarna ging het van kwaad tot erger.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.