Partij 5: Ding gaat hard onderuit met zwart

Ding Liren heeft niet lang kunnen genieten van zijn overwinning van afgelopen donderdag. Vandaag moest hij weer voluit aan de bak en trof een uitstekend voorbereide Nepomniachtchi. Laatstgenoemde speelde de openingsfase in een vliegend tempo terwijl Ding Liren er veel meer tijd voor moest uittrekken. Kennelijk was Ding toch een beetje verrast. Het is waarschijnlijk niet zozeer dat hij deze variant nooit heeft bekeken in zijn voorbereiding op deze match. Maar wellicht toch niet zo diep en misschien wel als een soort ‘zijvariant’. Overigens was het allemaal tot zet twaalf al eens eerder gespeeld in een rapidpartij tussen Firouzja en onze landgenoot Giri. Giri verloor deze partij, naar wat hij zelf tijdens zijn commentaar aangaf als een fout (14. … Tab8).

Ongelukkige lopermanoeuvre?

Als u aan de computer vraagt wat de evaluatie is voor onderstaande stelling dan zegt het elektronische orakel 0.00. Met andere woorden gelijk. Toch is voor een mens de ene stelling meer gelijk dan de andere. Goede zetten zijn hier bijvoorbeeld 19. … Ta7 of 19. … Lc8. Maar Ding speelde hier 19. … Ld8. Het idee is om de loper naar b6 te spelen.

Toegegeven de loper op f6 is niet wat je noemt een goede loper. Maar de hele manoeuvre Lf6-d8-b6 oogt wat omslachtig en oogstte kritiek van Giri. Het lijkt me terecht. Ik vermoed dat Ding zich een beetje verkeken heeft op de stellig die later ontstaat. Overigens is er ook nu nog niks aan de hand.

Was die afruil wel zo verstandig?

In onderstaande stelling koos Ding er voor om de lopers te ruilen via 20. … Pe7

Giri was het met deze beslissing duidelijk niet eens. Waarom? Door de lopers te ruilen verzwakt zwart de controle over witte velden in zijn stelling. Bovendien kan men zichzelf afvragen of de loper op d5 wel zo goed staat. Wit wil daar toch veel liever een paard parkeren? Nog een saillant detail: wit houdt nu twee stukken over om op het veld d5 te zetten. Zwart heeft slechts een stuk om dat veld te verdedigen.

Een paar zetten later ontstond de volgende stelling na 24. … c4

Was dat de bedoeling achter de manoeuvre met de loper? Hier lijkt het er inderdaad op dat de loper een beetje lucht krijgt. Maar in de praktijk valt dat tegen. Zelfs het feit dat zwart naar de pion op f2 kijkt, blijkt later toch niet zo belangrijk. Terwijl een loper op d8 nog alle kanten op kan en wellicht een steentje kan bijdragen aan de verdediging van de zwarte koning.

De kritieke fase in de partij

De volgende stellingen tonen belangrijke en de beslissende momenten in de partij.

Waarschijnlijk heeft wit met 27. Dg4 niet de beste voortzetting gekozen. Zwart had nu de schade kunnen beperken met 30. … Dd7 in plaats daarvan speelde hij in deze stelling 30. … Df6?! Hier staat de dame wat ongelukkig.  Kijk eens naar het verschil tussen de dame op f6 en de dame op e4 (na 31. De4).

Hier speelde wit een uitstekende ‘verdedigende’ zet. 33. g4! Normaal is het meer een aanvallende zet, maar hier houdt de pion de zaak netjes bij elkaar. Bovendien ontstaat de mogelijkheid van (uiteraard) g4-g5.

Dit is de stelling na 35. Kf1. Zwart zat krap in zijn tijd. Hij nam een afwachtende houding aan en speelde 35. … Tc8? Het is een fout die hem uiteindelijk de partij kost. Sterker was 35. … Dc8. Zie de analyse hieronder.

De definitieve nekslag

De zwarte stelling was al bijzonder lastig om te spelen, maar in onderstaande stelling gaat het definitief fout voor Ding.

Hij nam op g5. Best wel begrijpelijk, maar zeker niet de beste voortzetting. Maar dat krijg je als je de hele tijd onder druk staat en bovendien nog maar weinig tijd over hebt. Zwart had nog flink kunnen spartelen met 37. … Dd7.

Vanaf hier gaf Nepo zijn tegenstander geen enkele kans meer. Hij speelde het vaardig uit.

Ding geeft op. Foto: FIDE/Stev Bonhage

 

Nepo heeft weer de leiding in de match. Ding krijgt geen rust en moet morgen de schade beperkt zien te houden. Want hij kan zich niet weer een nederlaag veroorloven.

 

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven is hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

9 Reacties

 1. Avatar
  arjo1982 15 april 2023

  Ding krijgt geen rust en moet morgen de schade beperkt zien te houden. Want hij kan zich niet weer een nederlaag veroorloven.

  Dit is wel erg negatief… net alsof Ding niet zou kunnen winnen morgen…

  • Avatar
   arjo1982 16 april 2023

   Gelukkig is deze subjectiviteit keihard gelogenstraft door Ding.
   Wat een partij 6!… ‘Gewoon’ weer 3-3

 2. Avatar
  BenH 16 april 2023

  Giri begreep tijdens het commentaar een Engelse tekst niet helemaal, omdat hij ‘not native English’ was. (Russisch, denk ik).

  Het is jammer dat chess.com alleen Engelstalig commentaar aanbiedt. Chess24 bracht commentaar in het Engels, Duits, Frans, Spaans en Turks.

  Ook is het spijtig dat we verstoken blijven van het commentaar van groten als Kramnik,Polgar, Anand, Leko, Svidler, Short…en vul zelf maar aan.

  Over de kwaliteit van het commentaar klaag ik niet, maar diverser en breder had van mij wel gemogen.

  • Avatar
   TheBlackKnight 16 april 2023

   Chess24 is van chess.com, dus zal wel (commerciële) reden voor bedrijf achter zitten dat chess24 wel meerdere talen aanbiedt, maar op chess.com dit (nog) niet wordt gedaan.

 3. Avatar
  Jan Willem Duijzer 16 april 2023

  Leuke tweekamp tot dusverre! En mooie verslagen. De pessimisten – die dachten dat er na Carlssen geen leven meer zou zijn – krijgen ongelijk.
  Daarom zijn het ook pessimisten. 😀

  • Avatar
   Pieter Priems 16 april 2023

   Helemaal mee eens, zeker na vandaag (partij 6)! Computers en Carlssen zijn sterker en maken minder fouten. Maar voor een normaal mens is deze tweekamp bijzonder interessant. Homo Ludens!

 4. Avatar
  Frits Fritschy 16 april 2023

  Volgens mij heeft Ding vandaag de schade aardig beperkt gehouden…

 5. Avatar
  Bert Hollander 16 april 2023

  38. Tg4 krijgt terecht een !, maar de lastige variant gaat nog wel iets verder. Bijvoorbeeld 38…f6? blijkt te falen op 39. Ph4! gxh4 40. h6 met een mooie doorbraak.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.