Weer een beslissing, weer Nepo

Wat een WK-match tot nu toe! Ik heb veel bewondering voor Carlsen, maar als dit het leven van een toeschouwer is zonder Carlsen in de tweekamp, dan kies ik hier voor. Zeker de laatste twee ronden waren genieten. Ik wil de vorige verslagen niet per se herhalen, maar tjonge: hoe Nepo Ding vastzette en vervolgens ging aanvallen in ronde 5, heerlijk. Hoe Ding ‘even’ inschat dat zijn aanvalskansen met maar 3 stukken beter waren dan die vrije a-pion in ronde 6, geweldig.

En zo komen we bij ronde 7, de laatste ronde van de eerste helft van het toernooi. Wat moet je vooraf verwachten van deze partij? Nepo’s uitstapje naar 1.d4 in ronde 3 was geen succes, maar zijn 2 partijen met 1.e4 (ronde 1 & 5) zagen er goed uit. Ik had dus verwacht dat Nepo met de witte stukken er wel weer even voor zou gaan zitten. Zeker Ding niet te lang laten genieten van die 2e comeback gisteren.

De partij begon, en ja, daar kwam 1.e4. Ding ging er voor zitten, dacht even na en speelde… 1…e6, Frans! Commentatoren in shock (Giri had het Frans net ‘a little bit second rate’ genoemd). Nepo reageerde snel met de Tarraschvariant (na 2.d4 d5 3.Pd2) en leek toch even terug te vallen na 3…c5. Nu bleek Ding in het verleden vooral een Frans-speler te zijn geweest en moet hij zich dus wel comfortabel hebben gevoeld in deze opening. Zeker met het oog op de andere 1.e4-partijen in ronde 1 en 5 leek deze partij hem wel wat meer vertrouwen te geven.

Na de zetten 4.Pgf3 cxd4 5.Pxd4 Pf6 6.exd5 Pxd5 7.P2f3 Le7 8.Lc4 Pc6 9.Pxc6 bxc6 10.0-0 0-0 begon Nepo met een standaard aanvalsplan. Het centrum is open en dus richten de stukken zich op de zwarte koning.

Ding bleef rustig onder druk, Nepo haalde stukken er bij en na 11.De2 Lb7 12.Ld3 Dc7 13.De4 Pf6 14.Dh4 c5 15.Lf4 Db6 16.Pe5 stond het zo.

Ding heeft hier al aardig wat tijd geïnvesteerd, en terecht! Nepo heeft zijn stukken prettig uitgeklapt en wat lichte stukken richting het centrum geplaatst. De druk op h7 maakt dat wit enge dingen dreigt zoals Pd7 (vals Db6 en verdediger Pf6 aan), maar ook snelle aanvalsplannen als Tae1-e3-g3/h3. Toch blijft Ding sterk verdedigen en Nepo gooide de knuppel in het hoenderhok: 16…Tad8 17.Tae1 g6 18.Lg5 Td4 19.Dh3 Dc7 20.b3 Ph5 21.f4 Ld6 22.c3

Ding moest in de stelling hierboven zijn toren redden en vond het mooie kwaliteitsoffer 22…Pxf4! (haalt verdediging weg van Pe5) 23.Lxf4 Txf4! 24.Txf4 Lxe5 25.Th4 Td8 En Ding had goede compensatie voor de kwaliteit. De aanval van Nepo liep nog, maar toch nog stonden de lopers van Ding best aardig en door de toren op d8 te zetten, kan de dame de witte toren niet blijven dekken (voor het geval wit Txh7 wil doen). Zie de stelling hieronder:

Hierna bleek Ding de stelling over te pakken. De aanval van Nepo viel stil, maar de stelling bleek complex. Het was zelfs Ding die druk begon te zetten: 26.Le4 Lxe4 27.Thxe4 Td5 28.Th4 Dd6 29.De3 h5 30.g3 Lf6 31.Tc4 h4 32.gxh4. De stelling hieronder is chaotisch. Ding speelt op winst, maar de laatste 2 zetten hadden hem gezien de tijd op de klok wel erg veel tijd gekost.

Helaas voor Ding koos hij nu, mogelijk ook door de tijdsdruk, het verkeerde pad. De volgende 3 zetten bleken onvoldoende druk uit te voeren en de kwaliteit van Nepo bleek een echte, volle kwaliteit voor te zijn. 32…Td2?! 33.Te2 Td3? 34.Dxc5 Td1+ en na 35.Kg2 bleek er geen enkele aanval te zijn voor Ding na die 3 torenzetten. De partij ging nog een paar zetjes verder, ongetwijfeld om de desillusie weg te spoelen. 35…Dd3 36.Tf2 Kg7 37.Tcf4 Dxc3. En het was over. Een ‘Meltdown’ werd het genoemd door de commentatoren van chess.com. Zo’n goede partij, goed verdedigd en de partij overgepakt. Maar binnen een paar zetten viel voor Ding de hele stelling in elkaar.

4-3 voor Nepo, morgen weer een rustdag.

Hier ook nog de hele partij om door te spelen:

Over Bram Klapwijk

Ik ben een schaaktrainer en schaakliefhebber. Met name de aanval vind ik erg interessant, maar voor bijna alles dat met schaken te maken heeft kan je me wel porren. Ik heb een eigen Youtube kanaal: Schaakplezier!

15 Reacties

 1. Avatar
  Zuid Limburg 18 april 2023

  Prima verslag. Ik persoonlijk zie wel graag het commentaar nog terug in het partijverslag zelf op het einde (zoals wel in de voorgaande verslagen het geval was). Ik zie graag al naspelend het oordeel en de diverse varianten.

   • Avatar
    Joop Gijsbers 19 april 2023

    Ik wil toch even kwijt dat ik de bijdrages van Bram aan Schaaksite geweldig vindt. Zowel – eigenlijk vooral – zijn video’s- sorry, Joost Jansen – als ook reviews als deze. Wat ik vooral merk dat hij nadenkt over een breder lezerspubliek. Als de reacties hier maatstaf zijn – en ik vrees dat dat zo is – moet Schaaksite zich toch enige zorgen maken over haar (zijn?) bereik. Dus

 2. Avatar
  Bram Klapwijk 18 april 2023

  Zal ik nog toevoegen vandaag! Moest het even tussen werk door doen! Dus later meer!

 3. Avatar
  Henk Smout 18 april 2023

  Jan geeft Piet ’n stomp,

  Piet geeft Jan ’n stomp,

  Jan geeft Piet ’n stomp,

  Piet geeft Jan ’n stomp,

  Jan geeft Piet ’n stomp,

 4. Avatar
  Dimitri Reinderman 18 april 2023

  Na 32…gxh4 had Ding 5’39” op zijn klok. 32…Le5 had zwart voordeel gegeven, maar is wat gecompliceerd. Zetten als 32…Th5 en 32…Kg7 waren heel solide geweest, dan kan je niets overkomen. Maar hij deed gewoon niets en liet zijn klok lopen. Het leek alsof hij bevroor. Pas na 4’54” deed hij een zet, geen goede zet, en nog maar driekwart minuut over voor de resterende zetten tot de tijdcontrole (geen increment). Als hij daarna teruggaat met zijn toren naar d5 gaat het nog wel, maar hij stortte helemaal in.

  Het is zwaar, zo’n WK-match spelen.

 5. Avatar
  Nepje 18 april 2023

   

  Er is mij nog iets opgevallen in de match. De persconferenties achteraf zijn zouteloos. Vaak zijn de antwoorden onverstaanbaar, het Engels – voor zover te verstaan – soms moeilijk te ontcijferen. Er wordt geregeld met een onverstaanbare varianten brei geantwoord, zonder bord niet verhelderend. Dit maakt geen indruk, althans geen goede. In de laatste aflevering werd er zelfs naar matchstrategie gevraagd. Verwacht je daar een redelijk / eerlijk antwoord op? Kappen met deze onzin, zou ik zeggen.

  • Avatar
   Dimitri Reinderman 18 april 2023

   Er zijn best wel interessante dingen gezegd tijdens de persconferenties, dus daarniet mee kappen. Maar de stomme vragen (ook b.v. “Ga je een keer 1.e4 spelen deze match?” aan Ding) mogen stoppen ja.

 6. Avatar
  anewerla 18 april 2023

  Prima verslag maar misschien toch nog even boven het diagram na zet 22. c3 de ontbrekende zetten 17 en 18 toevoegen. Ik had daar bij het lezen zonder al de volledige partijnotatie te kennen even een probleem direct te kunnen zien hoe b.v de toren naar d4 is gekomen.

   

 7. Avatar
  ayacucho 19 april 2023

  Hartelijk dank voor je moeite en tijd, voor je verslag. Mooie diagrammen.

   

  ASTANA2023 DING-NEPO : Weer een beslissing, weer Nepo

  zou mijn voorkeur hebben als titel zodat we later kunnen zoeken op ASTANA2023

  en alle tweekamp verslagen er netjes uit komen rollen, en de zoekresultaten alleen uit de tweekamp

  verslagen bestaat.

   

  Zou mooi zijn als alle tatasteel 2022 verslagen er netjes uit komen rollen als ik zou zoeken op TATA2022.

  Momenteel zijn ze vrijwel ontvindbaar, daar het zwevende kopartikel met alle verwijzingen naar de verslagen

  ook niet meer te vinden is.

   

  Bij voorbaat hartelijk dank!

   • Avatar
    Peter Huisman 19 april 2023

    Dat klopt. Gewoon onder de kop van het artikel helemaal links bij het icoontje van het mapje op “Wereldkampioenschap” klikken.
    En als je in de menubalk onder “Toernooien” naar “Tata Steel Chess Toernooi” gaat, vind je alles van TSCT.

 8. Avatar
  Joop Gijsbers 19 april 2023

  Ik wil even kwijt dat ik de bijdrages van Bram op Schaaksite geweldig vindt. Ik ben vast niet zijn primaire doelgroep – bijna 70 -, maar ik vind hem bij uitstek een van diegenen- weinigen? – die nadenkt over een breder bereik voor schaaksites als deze. En als de reacties hier maatstaf zijn – en ik vrees dat dat zo is – lijkt me dat toch reden voor enige zorg. Overigens zie ik meer van dat soort initiatieven, zoals de Podcast van Tex de Wit ea, dus  ik zie ook wel dat de redactie hier over nadenkt.

  • Avatar
   Peter Huisman 20 april 2023

   Ook ik ben erg blij met de bijdragen van Bram hier op Schaaksite. Zijn YouTube-kanaal vind ik ook zeer de moeite waard. U staat zeker niet alleen, meneer Gijsbers! 🙂

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.