Partij 10: Nepo maakt moeiteloos remise met zwart 

Liren Ding kreeg in zijn laatste paar witbeurten steeds goede winstkansen. Vandaag echter gaf Ian Nepomniachtchi hem geen serieuze kans op meer dan een remise. De opening was interessant, want Ding wilde zijn opponent een koekje van eigen deeg geven. 

Deze variant heeft namelijk een prominente plaats in het repertoire van Nepomniachtchi als witspeler.  

In deze stelling is 9…La5 gebruikelijk en dat was wat Ding had voorbereid. Nepo speelde echter 9…Lc5 en daar had Ding niet op gerekend. Een belangrijk idee achter Lc5 is dat zwart d7-d6 wil spelen. 

Dit is de stelling na 13…h5. Wit kan een pion winnen op d6, maar Nepomniachtchi was ervan overtuigd dat dat de witspeler geen serieuze winstkansen zou geven. Hij was daar zo zeker van dat hij een paar zetten later zijn tegenstander met g7-g5 dwong voor die pionwinst te gaan. Vlot spelend hield hij het moeiteloos remise. Ding drong nog lang aan, maar kon nooit vorderingen maken. Zie de partij voor een uitgebreidere bespreking. 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.