Verslag Stukkenjagers 1 – Paul Keres 1

In de laatste gezamenlijke ronde moest het gaan gebeuren. Het was intussen duidelijk dat er meer matchpunten dan Amstelveen 1 gehaald moesten worden om het avontuur in de Meesterklasse een jaar te verlengen. Ook werd er nog om IM-normen gespeeld: Bob Jansen was met de juiste tegenstander al zeker van de norm en Sam Baselmans moest winnen van een ~2350+ speler. In overleg met de teamleider van Paul Keres werden de juiste personen aan elkaar gekoppeld, waarvoor dank. Uiteindelijk werden er 3 IM normen (Peter Lombaers van Paul Keres scoorde ook een IM-norm) behaald in 1 wedstrijd! Wat dat betreft een hele mooie dag voor beide teams.

Twee Stukkenjagers met een IM-norm. Van links naar rechts: KNSB-voorzitter Bianca de Jong-Muhren, Sam Baselmans, Bob Jansen en Amstelveen/Zukertortspeler Sybolt Strating (foto Frans Peeters)

Dan terug naar de wedstrijd. Helaas werd al vrij snel duidelijk dat het een moeilijke opdracht ging worden om te handhaven. Hieronder een kort verloop van de match:

Helmut Froeyman mocht het op bord 9 opnemen tegen Joris Kokje. Ergens aan het einde van de opening ging iets niet volledig volgens plan en moest hij in een mindere stelling zettenherhaling toestaan.

Niet veel later verloor Sjoerd van Roon van David van Kerkhof in een partij met ups en downs. Na sterk spel en een mooi tactiekje van de witspeler konden de stukken terug naar de beginstelling.

Op bord 8 speelde Erwin Kalle tegen Tom de Jong. Geen van beiden heeft ooit echt veel beter gestaan en remise was dan ook het resultaat.

Vlak daarna stond Herman Grooten twee pionnen voor tegen Jan Breukelman een leek te gaan winnen, maar liet zich plotseling mat in 2 zetten.

Luuk Baselmans had een erg interessante partij tegen Niels Ondersteijn waarin een stelling met tegengestelde rokades op het bord kwam. Het werd een zwaar bevochten remise, met op het einde veel mooie mogelijke (schijn)offers.

Teamleider Nick Bijlsma had een lastige partij tegen Demre Kerigan. Lang leek het er op dat een remise de meest waarschijnlijke uitslag was, maar de stelling was praktisch er moeilijk. Na een blunder in tijdnood was het niet meer te redden.

Door naar de positieve resultaten van de dag. Bob Jansen wist vooraf al dat hij, ook met een verliespartij, zijn IM-norm ging halen. Dat was echter geen reden om dat ook echt te gaan doen. In zijn partij tegen Hugo ten Hertog leek hij een beetje weggedrukt te worden, maar na een goed herstel werd de vrede getekend.

Voor de winstpartij van de tweede IM-norm even Sam Baselmans aan het woord:

Sam Baselmans in zijn partij tegen IM Xander Wemmers (foto Frans Peeters)

“Voor mij was het vandaag een speciale dag. Ik kon vandaag mijn eerste Internationaal Meester norm scoren. Hiervoor moest ik wel per se winnen en dit zou geen makkelijke taak worden. Wij van de Stukkenjagers moesten spelen tegen Paul Keres. Om de norm te behalen moest ik wel nog tegen een tegenstander winnen met een rating van minimaal 2333 om zo te kunnen voldoen aan de benodigde TPR van 2450. Hiervoor was er van te voren afgestemd met Paul Keres of zij bereid waren een speler met minimaal die rating op te stellen tegen mij en zij wilden hieraan meewerken, waarvoor dank. Zo kwam ik op bord 5 terecht tegen IM Xander Wemmers. Ik wist dat dit zeker niet makkelijk zou zijn en dat hij het mij zo moeilijk mogelijk zou maken. Ik had me goed voorbereid en wist met een ongebruikelijke zet in de opening te komen, waardoor mijn tegenstander werd verrast. Hierdoor kwam ik met een klein plusje uit de opening. Wemmers verdedigde echter goed en toen hij stukken begon te ruilen en actiever kwam te staan verdween het voordeel voor wit. Zwart had zelfs kans om zelf een plus te krijgen. Maar wit kon een mooie blokkade op de damevleugel krijgen waardoor het voor zwart moeilijk werd om binnen te komen bij de zwakke pionnen. Toen Wemmers uiteindelijk zijn loper ruilde voor een paard op d2 zou hij deze beslissing toch betreuren. De zwarte velden rond zijn koning werd uiteindelijk verzwakt hierdoor. En wit kon binnenkomen. Toch miste ik ergens een kans om winnend voordeel te benutten hier en bereikten we een eindspel. Ik was hier erg teleurgesteld, omdat zwart lange tijd met weinig tijd op zijn klok veel zetten moest doen en ik het gevoel had dat ik hier de winst kon pakken. Maar toen we de 41e zet bereikten en we het eindspel bereikten waarbij wit toch wel voordeel leek te hebben door de positie van de zwakke koning, wist ik dat ik mezelf even bij elkaar moest rapen en goed moest nadenken over de juiste voortzetting. En die vond ik. Er werd veel druk gezet op de koning en na de handige zet 42. Kf1 werd het heel moeilijk voor zwart om een juist plan te vinden om nog te kunnen verdedigen. Hierna werd de zwarte koning al gauw in een mat net getrokken en wist deze niet meer te ontsnappen. Wemmers was nog zo sympathiek om mij de mat op het bord uit te laten voeren en zo mijn 1e norm te behalen. Wat een vreugde en ontlading kwamen hierna vrij. Een dag om nooit te vergeten!”

Tot slot waren de broers Jasper en Stefan Beukema nog bezig. Jasper speelde tegen Evert Rademakers en probeerde (mede door de nadelige tussenstand) wat te forceren. Dit pakte niet goed uit en nadat zijn stukken klem kwamen te staan was de partij gespeeld.

Stefan had een zeer gecompliceerde partij, waarbij er volgens de computer wisselende kansen waren. Uiteindelijk kwam er een K+T tegen K+P+L+pion op het bord dat op fraaie wijze remise werd gehouden.

De uiteindelijke uitslag was 3,5-6,5 wat betekent dat we volgend jaar verder gaan in de eerste klasse. Al met al hebben we het verdienstelijk gedaan en werd het seizoen na een fijne gezamenlijke maaltijd goed afgesloten!

 

 

De groepsfoto van De Stukkenjagers (foto Frans Peeters)

Persoonlijke uitslagen

Rating
Rating
Hertog ten, H.M. (Hugo) 2530 Jansen, B.A.H. (Bob) 2210 ½ – ½
Lombaers, P.J. (Peter) 2344 Beukema, S.O.R. (Stefan) 2432 ½ – ½
Breukelman, H.J. (Jan) 2384 Grooten, H.C.A. (Herman) 2263 1 – 0
Kerigan, D. (Demre) 2353 Bijlsma, N. (Nick) 2282 1 – 0
Wemmers, X.A. (Xander) 2365 Baselmans, S.W.A. (Sam) 2238 0 – 1
Kerkhof van, D. (David) 2382 Roon van, S.W.M.Q. (Sjoerd) 2276 1 – 0
Rademakers, E.L. (Evert) 2260 Beukema, J.H.J. (Jasper) 2364 1 – 0
Jong de, T.J. (Tom) 2181 Kalle, E.C.G. (Erwin) 1975 ½ – ½
Kokje, J.J.I. (Joris) 2269 Froeyman, H. (Helmut) 2298 ½ – ½
Ondersteijn, N. (Niels) 2349 Baselmans, L. (Luuk) 2337 ½ – ½
Gemiddelde Rating: 2342 Gemiddelde Rating: 2268 6½-3½

 

3 Reacties

 1. Avatar
  Arno Eliëns 24 april 2023

  Er werd mij na afloop verzekerd dat er niets “onbeleefds” aan is om van je bord weg te gaan als je aan zet bent.

  Ik weet niet wie Herman gezegd heeft dat het niet onbeleefd is, maar wellicht had die persoon er ook bij kunnen vertellen dat het op grond van de regels van het schaakspel verboden is de speelzaal te verlaten als je aan zet bent (uiteraard mag dat wel met toestemming van de arbiter).

 2. Avatar
  Herman Grooten 25 april 2023

  @Arno: zo zie je maar weer, ik vond het altijd ongemakkelijk inderdaad. Maar dat broodje had ik wel hard nodig, daarom deed ik snel een zet :(.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.