Vidit en Nakamura top twee in Grand Swiss, Giri derde na eindsprint

In het Britse Isle of Man werd de afgelopen twee weken het Grand Swiss gespeeld, een Zwitsers toernooi over elf ronden waarin twee plekken voor het kandidatentoernooi te verdienen waren. Veel wereldtoppers aanwezig dus, die overigens streden voor meer dan die twee plekken, maar daarover later meer. De overtuigende winnaar werd Gujrathi Vidit die als enige 8.5 punten haalde. Een tiebreak bleek niet nodig want want de tweede plaats was ook ongedeeld: Hikaru Nakamura mag dankzij zijn score van 8 punten zich opnieuw opmaken voor het kandidatentoernooi. Daar zijn nu zes deelnemers van bekend: naast Vidit en Nakamura ook Nepomniachtchi (wk-match), Praggnanandhaa, Caruana en Abasov (World Cup). De laatste twee plekken zijn te verdienen in een soort jaarranking genaamd FIDE Circuit. Op het moment van schrijven staat op wcc.fide.com/fide_circuit.phtml nog de oude stand, maar met Isle of Man erbij zal het dit zijn: 1. Caruana (al geplaatst), 2. Giri 3. So 4. Gukesh. De tweede en derde plek is nog spannend maar Giri heeft dus heel goede kansen!

Hoewel dus in Isle of Man de nummers één en twee ongedeeld eindigden, was het voor de laatste ronde behoorlijk spannend: Vidit, Nakamura en Esipenko stonden op 7.5 punten, Erigaisi, Predke en Keymer op 7. De laatste speelde remise tegen Caruana, terwijl Nakamura soepel remise hield tegen Erigaisi. Het werd ook vrij snel duidelijk dat Esipenko aan het verliezen was en dat betekende dat Vidit met wit tegen de Sloveen Predke genoeg had aan remise voor plaatsing. Op een gegeven moment ging de sinds dit jaar voor Slovenië uitkomende Rus voor zetherhaling. Zou u dan met wit de remise (en daarmee een plek in het kandidatentoernooi) pakken? Het is verleidelijk, maar Vidit deed het niet. En terecht, want hij won.

Foto: Anna Shtourman/FIDE

Maar van wie verloor Esipenko dan? Van Giri! Onze landgenoot voldeed aan zijn reputatie door na acht ronden naast een overwinning zeven remises gespeeld te hebben (#GiriJokes) en de top twee was toen al vrijwel onmogelijk. Maar met een eindsprint van 3 uit 3  kwam hij nog dichtbij plaatsing, 7.5 uit 11. Baalt hij dat hij de rechtstreekse plaatsing net niet gehaald heeft? Nee, integendeel, hij is uiterst tevreden met zijn resultaat, waarmee hij belangrijke punten scoort voor de stand in het FIDE Circuit. Dat was ook zijn voornaamste doel dit toernooi, verklaarde hij na afloop. Hij vermeldde meteen erbij dat de bezetting in het kandidatentoernooi van volgend jaar zwakker dan ooit is (“en ik verheug me erop om me ook te plaatsen”) waarna hij snel toevoegde dat hij een grapje maakte, maar “eigenlijk toch niet”. Een grap met een kern van waarheid dus!

De andere Nederlanders moesten het met incidentele successen doen. Erwin L’Ami was met 2 uit 2 goed begonnen, maar eindigde toch op een minscore, 5 punten. Danzijk sterke tegenstand wel wat ratingwinst. Ook Jorden van Foreest eindigde op 5 punten, maar met veel minder sterke tegenstand en hij zal ontevreden zijn. Ook Max Warmerdam zal met 4.5 punten niet blij zijn. Voor coach Jan Smeets dus gemengde gevoelens.

Vrouwen

Er was in Isle of Man ook een vrouwensectie. Ook daar konden twee plekken voor het kandidatentoernooi beschikbaar en ook daar was geen tiebreak nodig: Vaishali won met 8.5 punten, Anna Muzychuk tweede met 8 punten. En daarmee zijn broer en zus Vaishali en Pragg Rameshbabu allebei geplaatst voor het kandidatentoernooi! Vaishali zal binnenkort grootmeester worden en het zou me niet verbazen als het antwoord op de vraag ‘wat is de hoogste gemiddelde rating van twee siblings ooit’ binnenkort een broer en zus is in plaats van twee broers (al zijn er ook nog twee zussen die hoog scoren op die ranglijst).

De beide winnaars uit India. Foto: Anna Shtourman/FIDE

Eline Roebers (begeleid door Roeland Pruijssers) had een ongelukkig toernooi. Ze begon goed met 2 uit 3 maar en daarna won ze twee keer, maar verloor ze vier keer. Waaronder het volgende tijdnooddrama.

Eline, die al een zet of dertig gewonnen stond, zal hier op increment gespeeld hebben en mist mede daardoor hier het logische 67…c2+ 68.Kd2 Lf4+ 69.Kd3 Ld6 met winst.

67…Pe6? 68. Th8 Kb3 69. Tc8 Lf4 70. Tc6 Le3? 

En nu geeft ze zelfs de remise weg die met 70…Pf8 viel te behalen.

71. Ke2! Lc5 72. Txc5 Pxc5 73. f8D en wit won.

4 Reacties

 1. Avatar
  Titos 06 november 2023

  Dank voor het verslag! Kleine correctie: Vidit eindigde bovenaan met 8,5 punt gevolgd door Nakamura met 8 punten (ipv respectievelijk 8 en 7,5).

  Redactie: Dank, aangepast!

 2. Avatar
  Raoul Lemmen 06 november 2023

  Nog een kleine correctie:

  De laatste twee plekken zijn te verdienen in een soort jaarranking genaamd FIDE Circuit.

  Via het FIDE circuit is maar één plek te verdienen. De laatste plek gaat dan nog naar de hoogste rating op de ratinglijst van januari. Daar is Firouzja nu de eerste gegadigde voor met ook hier Giri nog in de race als tweede op 8.6 ratingpunten achterstand. Twee ijzers in het vuur dus nog.

  • Avatar
   Frits Fritschy 07 november 2023

   Een  partij die het verdient om alsnog in het verslag geplaatst te worden!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.