Stukkenjagers1 tegen UVS1 in Nijmegen

Foto’s gemaakt door Henk Jan Beukema

Afgelopen zaterdag speelden we uit in Nijmegen. Het werd een spannende wedstrijd waarin we nipt wonnen met 5,5-4,5.

Aan de linkerzijde De Stukkenjagers

Als eerste was Luuk Baselmans klaar. Hij kreeg tegen Anton van Rijn al snel een eindspel op het bord met een dubbele f-pion op f7-f5, maar wel met het loperpaar. Eventjes dacht ik dat het daarom moeilijk speelbaar zou zijn, maar later werd duidelijk dat de dubbelpionnen geen probleem waren en hij een stuk actiever stond. Later kon hij binnenkomen met de toren en toen werd het snel een punt. In het 2e diagram kwam de beslissende doorbraak met ..b4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als tweede was Jasper Beukema klaar tegen Olav Schoonenberg, het leek een regelmatige overwinning te worden, maar blijkbaar had de tegenstander toch ergens kansen, waardoor het nog wel spannend was.

Daarna was Joppe Raats klaar, zijn tegenstander Lars Kurstjens speelde vrij degelijk en er was maar een open lijn waar redelijk wat geruild werd. Nadat ongelijke lopers en evenveel pionnen kwamen besloten ze remise.

Daarna was Bertalan Bokorovics klaar. Het werd remise tegen Robbie Manders. Dit was achteraf gezien een meevaller.

Daarna werd ook de partij van Bob Jansen tegen Hans Klip remise. Dit was een remise vanuit een scherpe stelling waarin het beide kanten uit kon gaan op verschillende momenten.

Heel eventjes was er een kansje voor Hans Klip om te offeren voor een sterke aanval, maar het is niet heel duidelijk dat f5! hier zou werken, dus kwam Ph3-f2 gewoon waarna Bob controle bleef houden, maar geen duidelijke manier had om te winnen. Met alleen dame en torens op het bord werd voor zetherhaling gekozen, wat ook niet zonder risico te vermijden was voor beiden.

Daarna was Stefan Beukema klaar. Het werd een chaotische partij waarin zijn tegenstander Jaap Houben iets meer had gezien.

Zelf speelde ik remise tegen Jasper Bons. Ik kwam vrij snel goed te staan, maar omdat ik zowel materiaal voorstond als actiever stond, bleef ik teveel vasthouden aan de extra pion terwijl er winnende aanvalsmogelijkheden waren. Hierdoor kwam hij weer terug in de partij en uiteindelijk was het een totaal remise ongelijk lopereindspel.

Een half uur later waren de beslissende partijen

Erwin Kalle maakte een gelukkige remise. Zijn tegenstander Holtland stond een tijdje een stuk beter met een actieve dame tegen toren paard en pion. Maar uiteindelijk werden een paar belangrijke pionnen geruild waarna Erwin een soort sterke vesting overhield. Dit was de eindstelling.

Erwin analyserend met zijn tegenstander Diderick

Toen was een van de beslissende partijen voor onze overwinning.

Sjoerd van Roon stond de hele partij tegen Joost Retera een stuk beter, maar van een afstand was het niet duidelijk of het genoeg zou zijn. In een scherp eindspel maakte zijn tegenstander uiteindelijk een fout door iets te actief te spelen waardoor Sjoerd en beslissende piondoorbraak kon forceren op de koningsvleugel.

Als laatste was Sam Baselmans klaar tegen Jan Pijkeren. In het middenspel kwam hij heel goed te staan, maar toen kwam er de mogelijkheid voor een dameoffer tegen toren paard en toren met een vrijpion op de derde rij. Dat leek wel een redelijke optie om het te forceren, maar er was geen duidelijke manier om de pion erdoorheen te krijgen en uiteindelijk werd de dame te sterk.

Rating
Rating
Bons, J. (Jasper) 2213 Sprangers, R. (Remco) 2194 ½ – ½
Rijn van, A.B. (Anton) 2238 Baselmans, L. (Luuk) 2318 0 – 1
Schoonenberg, O.P.J. (Olav) 2161 Beukema, J.H.J. (Jasper) 2349 0 – 1
Klip, J.A. (Hans) 2283 Jansen, B.A.H. (Bob) 2197 ½ – ½
Houben, J.P. (Jaap) 2299 Beukema, S.O.R. (Stefan) 2432 1 – 0
Kurstjens, L. (Lars) 2110 Raats, J. (Joppe) 2034 ½ – ½
Retera, J.J.C.M. (Joost) 2267 Roon van, S.W.M.Q. (Sjoerd) 2231 0 – 1
Manders, R. (Robbie) 2100 Bokorovics, B.B. (Bertalan) 2185 ½ – ½
Holtland, D.D. (Diderick) 2058 Kalle, E.C.G. (Erwin) 2009 ½ – ½
Pijkeren, J. (Jan) 2187 Baselmans, S.W.A. (Sam) 2238 1 – 0
Gemiddelde rating: 2192 Gemiddelde rating: 2219 4½-5½

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.