Tata Steel ronde 6: Nederlanders blijven aan kop

Een spannende ronde vandaag voor de Nederlanders. Aan het begin van de ronde stond Anish Giri bovenaan bij de Masters met 4 uit 5. Een punt voorsprong op Praggnanandhaa R. en Nodirbek Abdusattorov.  Bij de Challengers stond Erwin l’Ami ook bovenaan met 4 uit 5 en een half punt voorsprong op Anton Korobov. Konden de Nederlanders na vandaag hun positie behouden? Voordat we naar de partijen gaan, kijk of u de volgende stelling kunt oplossen.

Wit is aan zet. Zwart heeft zojuist op e4 geslagen met zijn paard. Wat zou u spelen?

Masters

Jorden van Foreest trok het Schots van stal. Hij offerde een pion in de opening en kreeg mooi spel nadat zwart vrijwillig de lijnen opende met 20…g5? Jorden verrekende zich daarna, aangezien hij in plaats van zijn loper te dekken met 22.De3, 22.Df2 speelde. Zwarte speelde het daarna secuur uit.

Anish Giri had vandaag vrijwel de hele dag een lekkere plus met wit tegen Parham Maghsoodloo. Een heerlijk vooruitzicht om de positie aan kop te versterken. Maar, zoals veel schakers weten, is er niks moeilijker dan het winnen van een gewonnen partij. Een te traag plan met 16.Db4 en 17.b3 zorgde ervoor dat zwart langzaam weer terug in de partij kwam. Na 21.fxe5 kwamen alle zwarte stukken tot leven en was het gelijk. Toen de zwartspeler Anish nog een geweldige kans gaf door met 36…Dd6?? de fout in te gaan, wikkelde Anish echter af naar een remise toreneindspel. De frustratie was aan het einde van zijn gezicht te lezen. Toch blijft hij aan kop met een half punt voorsprong in de Masters.

© Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2024

Max Warmerdam speelde vandaag een fantastische partij met wit tegen Alexander Dochenko. Zoals de live-commentatoren David Howell en Robert Hess al opmerkten heeft Max een fantastische openingsvoorbereiding. Dat bereikt gemakkelijk het niveau van 2700-2750, wellicht het resultaat van de samenwerking met Anish en Jorden. Dat kwam in deze partij goed naar voren. In het Konings-Indisch koos wit voor een alternatieve opstelling met 7.d5 en 8.Le3. De beide spelers volgen nog een zet of veertien theorie, waarna 14.Tb1 het eerste nieuwtje is volgens mijn database. Volgens de computer staat wit direct beter. Zwart kwam er tijdens de partij eigenlijk niet meer aan te pas. Wellicht omdat hij al snel zijn witveldige loper moest ruilen voor het paard, waarna het initiatief op de koningsvleugel niet van de grond kwam. Max staat ondertussen met 3,5 uit 6 gedeeld derde en staat er goed voor in het toernooi.

© Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2024

 

Challengers

Erwin l’Ami mocht met zwart tegen de nummer twee in het toernooiklassement: Anton Korobov. Een kaskraker. Erwin koos voor de solide Petroff. Anton had veel activiteit voor zijn slechte pionnenstructuur en wist uiteindelijk de kwaliteit te winnen. Toen ik dit verslag aan het schrijven was, had ik alvast opgeschreven dat Erwin had verloren. Houdini Erwin zou echter Houdini Erwin niet zijn, als hij (met slechts een paar minuten op de klok) de partij toch nog op remise weet te houden! Daarmee blijft hij op kop in de Challengers.

© Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2024

Nederbelg Stefan Beukema speelde de Bird-opening met 1.f4. Zwart kwam al snel wat beter te staan. Het zwarte spel op de damevleugel zorgde echter voor vele zwaktes. Gedurende een aantal zetten hadden beide spelers gretiger moeten spelen en materiaal kunnen winnen. Toen zwart eindelijk een pion extra won, kwam een eindspel wat de zwartspeler technisch goed uitspeelde. Thuis maar snel de film Wall Street gaan kijken!

© Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2024

Eline Roebers had een stug begin van het toernooi met vier verliezen. Gisteren wist ze het tij te keren met een winst op de flamboyante en spraakmakende Hans Niemann. Vandaag zette ze die lijn door met een sterke partij tegen Mustafa Yilmaz. In het Konings-Indisch koos ze voor het opmerkelijke 7…b6!? en kwam vrij goed uit de opening. Nadat wit echter doorbrak in het centrum met 23.c5 ging het minder. Toen een vrij gecompliceerde stelling ontstond tussen zet 30 en 40, kwam zwart plotseling een stuk voor te staan. Daarna was het vrij snel gedaan. Hoewel de witspeler nog lang probeerde om het eindspel met een loper en toren tegen twee paarden en toren te houden, brak de zwarte koning door en won de partij. Hopelijk kan ze deze reeks voortzetten.

© Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2024

Liam Vrolijk kwam in een Benoni-achtige partij tegen Leon Luke Mendonca met wit vrij goed te staan. Na 14…c4 ontstonden er allemaal zwaktes in de zwarte stelling. Wit galoppeerde zijn paard naar c6. Al snel werd de pion op c4 zwak. De partij ging daarna bergafwaarts voor zwart. Zwart bleef nog wel – met een kwaliteit minder – lange tijd staan in het eindspel. Maar Liam vond een manier om binnen te dringen in de zwarte stelling door met zijn koning naar a6 te lopen. Geduld loont. Liam kon na 76 zetten het volle punt in ontvangst nemen.

De uitslagen treft u hieronder aan:

Masters

Challengers

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.