Zevende ronde: een slechte dag voor de Nederlanders

Onze koploper Anish Giri had een zware dag met zwart. Tegenstander Abdusattorov koos voor 6. c4 Le7 7. Pc3 tegen het Russisch van Giri.De commentatoren hadden vooral bezwaar tegen Giri’s 12e zet h7-h6, die vraagt om een pionnenstorm tegen de zwarte koning. Echter, door de positie van Lb7 viel dat gevaar wel mee. Abdusattorov vond dat blijkbaar ook, want hij speelde 13. The1 en liet de Koningsvleugel met rust. Toen Giri op de 33e zet het zwakkere …Kd8 (in plaats van …Td8) speelde vond Abdusattorov de breekzet om tot een vrijpion op de Damevleugel te komen. Giri speelde nog tot de 60e zet door voor hij opgaf. Er is een aparte bespreking van deze partij door Herman Grooten op deze site verschenen.

Publiek verdringt zich bij de grootmeestergroepen © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2024

© Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2024

Pragnanandhaa – Jorden van Foreest was een partij waarin het evenwicht niet echt werd verbroken. Rond de 20e zet stond wit wel wat beter, maar kon dat niet te gelde maken. Goed verdedigd door Jorden, remise als resultaat.

© Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2024

De heren Wei Yi en Ding Liren maakten zich er snel vanaf: na 25 minuten waren er 32 zetten gespeeld (Schots vierpaardenspel) en stond een potremise stand op het bord.

Vidit-Firouzja was het spektakelstuk van vandaag: een theoretisch bekend, opzienbarend maar waarschijnlijk niet helemaal correct paardoffer van zwart tegen slechts één pion, waarbij wit een serie goede zetten moest vinden om niet onder de voet gelopen te worden.Hieronder ging het mis voor Firouzja: hij speelde 14. …Da4+ in plaats van 14. …d5.

Vidit liet zijn Koning van b1 terugmarcheren, waarschijnlijk het liefst richting h2. Zover was niet nodig na Firouzja’s 14e zet,  het was voldoende om naar e1 te vluchten en vanaf daar ieder stuk dat maar in de buurt kwam af te ruilen. Resulteerde een eindspel met een kwaliteit meer. Zwart gaf op op de 42e zet.

© Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2024

Het gevreesde en beslist niet ongevaarlijke Shara-Hennig gambiet van Warmerdam. Onder andere nog gespeeld door Rini Kuijf tegen Jeroen Piket in het NK van 1992. Hij kwam er gewonnen mee te staan. Herman Grooten heeft er ook over gepubliceerd in zijn reader “Masterclass openingen” (Zie www.sterkspel.nl). Om de pion te behouden moest Gukesh van de 15 zetten er 7 met de Dame doen. Gukesh dacht zeer lang na over zijn 16e zet en besloot opnieuw drie Damezetten te doen. Op de 19e zet had hij nog steeds de meerderheid van de zetten met de Dame gedaan. Na nog 10 zetten, waarvan 3 met de Dame, gaf Gukesh de pion terug en er ontstond een gelijkstaand Toreneindspel. Gukesh won nog een pion op de 36e zet, maar de stand bleef gelijk. Echter, op de 53e zet beging Warmerdam een fatale fout door Wits koning naar de h-lijn toe te laten en stond hij direct verloren. Dit lag niet aan de opening. Een geweldig gespeelde partij van Warmerdam tegen een wereldtopper.

De partijen Maghsoodloo-Nepomniachtchi (Russisch) en Donchenko-Ju (Damegambiet met 4. cd5: ed5:) vertoonden een weinig enerverend verloop en eindigden alle in remise.

 

In de challengersgroep werd de jeugdige overmoed (vooral 26. Pxe4) van Roebers tegen de 250 elopunten sterkere Salem niet beloond. Het was dapper, zoals we van haar gewend zijn, maar wat al te optimistisch.

Deshmukh Divya speelde verrassend sterk. ze kwam tegen Liam Vrolijk wel beter te staan, het was pas in het verre Toreneindspel, op de 42e zet,  dat Vrolijk de fout inging.

L’Ami speelde met wit een soort Ben-Oni opstelling, lange tijd bleef de stelling ongeveer gelijk, maar toen l’Ami op de 27e en 28e zet naliet op de h-lijn een paar Torens te ruilen ging het snel bergafwaarts. Hij had nog even een kans om er met 43. Ld1 nog enigszins bovenop te komen in een nog steeds wat slechtere stand. Dat nalatende verloor hij de partij verder snel.

Beukema blunderde op de 16e zet met een wending die me sterk aan Euwe – Lasker, Nottingham 1936, 23e zet, deed denken, en niet alleen vanwege de eu-klank. De constellatie van Loper en Paard vraagt om problemen in beide gevallen. Ziet u de overeenkomst ook? Beukema (links) heeft zojuist 16. …Lc4 gespeeld en Euwe  zojuist 23. … La5.

De partijen Dronavalli – Korobov (gelijkwaardige remise) en Maurizzi-Yilmaz konden niet méér dan dit verschillen. De heksenketel met wederzijdse fouten en ongelijksoortig materiaal publiceer ik hier voor de chaos-liefhebbers. Uw computer en mogelijk uzelf zullen hier veel plezier aan beleven. Volgens een bericht op de Tata site kan Maurizzi ook uitstekend voetballen: Junior world chess champion Marc’Andria Maurizzi leads team white to 6-4 victory at Telstar – Tata Steel Chess Tournament 2023

Dardha kwam gewonnen te staan toen Niemann een stuk verloor bij een al te agressieve reactie op de Alapin-variant van het Siciliaans, maar de laatste wist er toch nog een remise uit te slepen.

Bij de “Qualifiers” deed Arthur Pijpers goede zaken, wat het leed voor de Nederlanders iets verzachtte. Samen met Tristan Niermann staat hij nu bovenaan.

 

Partijen Masters: Tata Steel Masters 2024 • Round 7 • lichess.org

Partijen Challengers: Tata Steel Challengers 2024 • Round 7 • lichess.org

Stand Masters: tatasteelchess.com/masters/masters-standings/
Stand Challengers: tatasteelchess.com/challengers-2/challengers-standing/
Stand Qualifiers: amateurs.tatasteelchess.com/tournaments/2024/nine-round/0/1/1492

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Reacties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.